Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 67 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • zjedz to w Warszawie

  • recenzje kulinarne
  • przepisy
  • knajpa roku
REKLAMA
Bar w BackRoom Bar. / AGATA GRZYBOWSKA

Sylwestrowe koktajle. Pytamy o modne bąbelki w kieliszku

AGATA PIASECKA| 30-12-2018

W sylwestra jednym z ważnych elementów zabawy są drinki, dlatego sprawdzamy, co się teraz pije.

Jak witać nowy rok, to oczywiście z bąbelkami. Lampkę szampana o północy można jednak zamienić na bąbelkowe drinki na szampanie lub prosecco sączone nawet całą noc.

 Urszula Trochimczuk szefowa baru w BackRoom Bar. / AGATA GRZYBOWSKA Urszula Trochimczuk szefowa baru w BackRoom Bar. / AGATA GRZYBOWSKA

Najbardziej klasycznym wyborem będzie koktajl French 75, czyli połączenie ginu, cytryny, odrobiny syropu cukrowego i szampana, który powstał w jednym z paryskich barów w 1915 r. Swoją nazwę zawdzięcza armacie Canon de 75 mle 1897, bo podobno daje porównywalnego kopa. – A tym, którzy wolą trochę mocniejsze drinki, polecam French 75 w nieco zapomnianej wersji z koniakiem zamiast ginu – mówi Urszula Trochimiak, szefowa baru w BackRoom Bar.

Sylwester w Warszawie. Beata Kozidrak i Bajm: cztery dekady spełniania marzeń i gorącej krwi

JAK ZA CZASÓW PROHIBICJI

Bar w BackRoom Bar / AGATA GRZYBOWSKA Bar w BackRoom Bar / AGATA GRZYBOWSKA

BackRoom Bar to jeden z kilkunastu warszawskich lokali specjalizujących się w serwowaniu koktajli. Motywem przewodnim zarówno w dekoracji wnętrz, jak i w samej karcie jest prohibicyjna Ameryka lat 20. i 30. XX wieku. Dlatego bar jest tzw. speak easy, czyli przed wejściem nie znajdziemy szyldu, po prostu musimy znać adres. Wśród serwowanych drinków znajdziemy klasyczne pozycje, takie jak Old Fashioned, Vesper czy Last Word, oraz tzw. twisty, czyli ich nowoczesne interpretacje.

Jedzenie na smutki i smuteczki. O comfort food nie tylko w święta opowiadają Kasia Błażejewska-Stuhr i Zbyszek Gawron

 / AGATA GRZYBOWSKA / AGATA GRZYBOWSKA

– Są różne techniki robienia twista na klasycznym koktajlu – tłumaczy Urszula Trochimiak. – Można korzystać z tej samej bazy albo ją zmienić, ale zostawić smak koktajlu. Tak zrobiliśmy, tworząc naszą wersję Old Fashioned, czyli Armstronga, w którym whisky zastąpiliśmy przyprawianym rumem.

Grudzień z grzanym winem. Czerwone, a może jednak białe

NAJMODNIEJSZE DRINKI O NISKIEJ ZAWARTOŚCI ALKOHOLU

Powstawanie nowych wersji koktajli to czasem długa praca. Barmani zaczynają od stworzenia drinkowej mapy myśli, na której spisują wszystkie smakowe skojarzenia związane z danym drinkiem, a potem wybierają te najlepsze i zaczynają eksperymenty w kieliszku.

Bar w BackRoom Bar / AGATA GRZYBOWSKA Bar w BackRoom Bar / AGATA GRZYBOWSKA

– Niektóre twisty na drinkach same stają się też klasykami. Tak jak białe negorni, w którym zamiast Campari znajdziemy francuski likier Suze z wyciągiem z gencjany, a zamiast czerwonego wermutu złocisty likier Lillet Blanc – dodaje Urszula Trochimiak.

W świecie drinków, podobnie jak w kulinariach, panują także mody. Obecnie najmodniejsze są drinki „low ABV”, czyli o niskiej zawartości alkoholu, stworzone z myślą o wieczornych spotkaniach biznesowych i bezalkoholowe mocktaile. – Te ostatnie to zresztą duże wyzwanie dla barmana, bo musi stworzyć smak znany z alkoholu bez jego użycia – dodaje Urszula Trochimiak.

Jak pić, by nie mieć kaca. Radzimy na sylwestra

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

zobacz także

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc