Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 7 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Robert Makłowicz fot. Krzysztof Karolczyk / Agencja Wyborcza.pl

Wielkanoc. Robert Makłowicz: Wolę polską wersję baby drożdżowej od włoskiego panettone [ROZMOWA]

rozmawiała Małgorzata Minta| 13-04-2017

Robert Makłowicz, smakosz, twórca popularnych programów kulinarno-podróżniczych opowiada o ulubionych wielkanocnych potrawach i przygotowaniach do świąt w rodzinnym domu.

Robert Makłowicz / Fot. Adam Golec / Agencja Wyborcza.pl Robert Makłowicz / Fot. Adam Golec / Agencja Wyborcza.pl

Małgorzata Minta: Pierwsza rzecz, która przychodzi panu na podniebienie, gdy mowa o świętach Wielkanocy to?

Robert Makłowicz: Zdecydowanie chrzan. Świeżo starty, podany bez żadnych przypraw. Tak chrzan podawany jest w Austrii czy Czechach, gdy towarzyszy na przykład desce wędlin i mięs. U nas nie wiadomo dlaczego podaje się go w tak idealnej formie niezwykle rzadko! Oczywiście, na moim stole pojawi się także ćwikła, ale doprawiona świeżo mielonym kminkiem. To czeska naleciałość. No i szczęśliwie od kilkunastu lat pojawia się też cały młody jagniak, a nie tylko baranek z cukru.

Na pierwszy rzut oka śmiało można uznać wyższość „kulinarną” świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocy. A może jednak ta polska wielkanocna uczta kryje w sobie coś wyjątkowego?

– Kulinarny kanon wielkanocny nie jest tak silny, jak ten związany z Bożym Narodzeniem. Polską Wielkanoc wyróżnia to, że spędzamy ją w większości w domach i że nie traktujemy tych świąt – jak wielu Europejczyków – jako wiosennych wakacji i pretekstu do krótkiego urlopu. Wielkanoc wciąż ma w sobie silny element sacrum.

Jeśli chodzi o kulinaria, tym, co ją wyróżnia, są zdecydowanie baby i mazurki.

Co ciekawe, mazurki ze swoją wielowarstwowością i wielością bakalii mają konotacje tureckie, których korzenie sięgają czasów, gdy Polska graniczyła z Turcją. Te bakalie przywozili nam ormiańscy kupcy.

Z kolei pojawiający się w mazurkach kajmak to zapożyczenie od mieszkańców Bałkanów – tam słowem kaymak określa się delikatny, półpłynny ser zrobiony z mlecznych kożuchów. Świeży jest biały, ale ten dojrzewający do złudzenia przypomina kolorem i strukturą naszą swojską masę z mleka i cukru. Swoją drogą, smak bałkańskiego kaymaku jest wyśmienity, szczególnie podanego z ćevapcići, kiedy pod wpływem temperatury lekko się roztapia.

Jak wyglądały wielkanocne działania kuchenne w pana rodzinnym domu?

– Od dzieciństwa uczestniczyłem w wielkanocnych przygotowaniach.

Mój ojciec pływał na statkach, więc często nie było go w domu, a ja byłem wykorzystywany jako „męska” siła robocza. Zagniatałem ciasto na baby drożdżowe i pewnie dlatego mam dzisiaj „ciasto drożdżowe w rękach”.

Zdecydowanie wolę polską wersję baby drożdżowej od włoskiego panettone. W cieście z Italii jest zbyt dużo bakalii, a przecież to o delikatny smak ciasta głównie chodzi! W moim domu robiło się też „postne bulki”, czyli bułki z niesłodkiego ciasta drożdżowego, podobnego jak na baby. Zjadało się je jeszcze w końcówce postu, a w samą Wielkanoc z plastrem dobrej szynki.

W moim domu nie robiło się żuru, rzadko pojawiała się biała kiełbasa. To domowe śniadanie trwało od rana, przez porę obiadową aż do kolacji.

Były zawsze wędliny, jajka (choć za jajkami w wersji na twardo nie przepadam), pojawiało się pieczyste i jakieś pierwsze, nieśmiałe nowalijki. Bo warto przypomnieć, że ich obfitość nie była taka jak teraz. Jak już wspomniałem, od kilkunastu lat pojawia się na naszym stole jagniak. A z zieleniny będzie pewnie też czosnek niedźwiedzi, dzisiaj na targu widziałem, że już się pojawił. A to przecież doskonały dodatek do mięs i serów. Pewnie przyrządzę go w formie pesto z orzechami i oliwą.

 / Robert Makłowicz. Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl / Robert Makłowicz. Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Dla mnie pan to pana kulinarne podróże. Czy w czasie tych wypraw napotkał pan jakieś wielkanocne ciekawostki?

– Tylko raz zdarzyło mi się spędzać Wielkanoc poza Polską. To było w 1989 roku w Londynie. Nie było tam jeszcze tylu Polaków i polskich sklepów co obecnie, ale te prowadzone przez aszkenazyjskich Żydów pozwalały na przygotowanie Wielkanocy. Pamiętam, że tylko drożdżową babę zrobiłem sam. Z innych moich podróży przywiozłem jednak coś, co dzisiaj pojawia się na naszym stole. To pochodzące z włoskiej Ligurii wytrawne ciasto z najróżniejszymi zielonymi liśćmi, jajkami i serem, czyli torta pascuale. To kruche ciasto, które nadziewa się posiekanymi liśćmi rukoli, szpinaku, boćwiny i co tam jeszcze uda się znaleźć, wymieszanymi z jajkami, ricottą i startym parmezanem. W zielonej masie robi się potem niewielkie zagłębienia i wbija w nie jajka albo układa się na wierzchu całe jaja w skorupach, zakrywa wierzch płatem ciasta i wkłada do pieca. To wyśmienita potrawa!

Robię też paschę, która ma konotacje prawosławne, rosyjskie, ale jest tak smaczna, że nie można jej nie zrobić.

* Robert Makłowicz, dziennikarz, publicysta, autor książek, smakosz, twórca i gospodarz popularnych programów kulinarno-podróżniczych

czytaj także

  • jedzenie

Baba drożdżowa według Juliana Karewicza, szefa Comfort Food Studio

Julian Karewicz, szef kuchni szkoły kulinarnej Comfort Food Studio, zdradza nam przepis na swoją ulubioną babkę drożdżową.

  • jedzenie

8 deserów z czekoladą idealnych na Dzień Ojca [PRZEPISY]

Pyszny deser czekoladowy to idealny pomysł na to, aby osłodzić tacie Dzień Ojca.

  • jedzenie

Warsztaty gotowania. Julian Karewicz: Odważ się na eksperymenty, podważaj smak swoich dań

Jak przygotować wielkanocną ucztę i nie zwariować? Julian Karewicz, szef kuchni szkoły kulinarnej Comfort Food Studio, zdradza nam kulinarne sekrety.

  • jedzenie

Maciej Nowak odwiedził Warszawski Sznyt. Pierwsze zetknięcie było zwykłą czołówką. A drugie?

Budynek na rogu Senatorskiej i Podwala nie jest beniaminkiem Warszawy. W spektakularnej lokalizacji, tuż przy placu Zamkowym, powstała inwestycja wzbudzająca mnóstwo wątpliwości. Panu od obiadów oczywiście nic do tego, ale od niesmaku trudno się uwolnić

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc