Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 10 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Niedzielne śniadanie w BarzeStudio / fot. BarStudio

Superfoodsy, superbowlsy i owsianka, czyli śniadaniowa moda

Magdalena Dubrowska| 01-09-2016

O śniadaniach, śniadaniowych trendach i jedzeniowej rewolucji rozmawiamy z Joanną Gawrońską, szefową kuchni BaruStudio

 

Szefowa kuchni BaruStudio Joanna Gawrońska na Placu Defilad / Mat. własne. Szefowa kuchni BaruStudio Joanna Gawrońska na Placu Defilad / Mat. własne.

W menu śniadaniowym BaruStudio rządzą jajka. Ale co niedzielę na Placu Defilad zaczyna się śniadaniowe szaleństwo: sałatki, wegekotleciki, smarowidła do pieczywa, pieczone warzywa itd. Główną sprawczynią tego zamieszania jest Joanna Gawrońska, szefowa kuchni  BarStudio. Z wykształcenia jest scenografką i kostiumolożką. W czasie studiów zaczęła pracę za barem w klubokawiarni Chłodna 25 i odkryła, że jej żywiołem jest kuchnia i gotowanie. Zajmuje się też stylizacją zdjęć do magazynów kulinarnych. Od tego sezonu Joanna Gawrońska współprowadzi też Kuchnię Konfliktu na Placu Zabaw nad Wisłą, w której gotuje wraz z uchodźcami z m.in. Czeczenii, Iranu, Iraku, Afganistanu, Tunezji czy Pakistanu.

Rozmowa z Joanną Gawrońską

Magdalena Dubrowska: Co lubisz jeść na śniadanie?

Joanna Gawrońska: Śniadania jadam rzadko. Rano mam zazwyczaj tyle rzeczy do ogarnięcia, że piję tylko czarną kawę. Bardzo niezdrowo. Ale już się przestawiłam. Potem i tak w trakcie gotowania jest próbowanie, więc to się wyrównuje. Ale jeśli mam czas i mogę zrobić śniadanie sobie albo moim znajomym, to często jest to szakszuka albo jajka na szpinaku z grzybami i świeżymi pomidorami. W ogóle kocham jajka i sery, nad czym ubolewam.

Dlaczego?

Jestem wegetarianką, a najchętniej przeszłabym na weganizm. Ale te dwa smaki: jajek i serów,  są dla mnie zbyt ważne, żeby z nich zrezygnować. Nie przepadam za to za słodkimi śniadaniami. To się wzięło chyba z dzieciństwa, moja mama robiła mi zawsze rano płatki, po których nie za dobrze się czułam. Wolę zdecydowanie konkretne smaki: słone, mocne, wyraziste. Używam dużo przypraw, świeżych ziół. Kocham pieczywo! Kocham gluten! Oczywiście przerabiałam w swoim życiu fazę na dietę bezglutenową, jak to się zaczynało robić modne w Warszawie. Chciałam spróbować, jak to się je i dlaczego. Trzy lata temu mieliśmy na Placu Defilad śniadania bezglutenowe, które cieszyły się gigantyczną popularnością.

A skąd się biorą takie różne mody kulinarne?

W ogóle jest moda na jedzenie. Jesteśmy świadkami gigantycznej rewolucji na skalę ogólnopolską. Pamiętam, że kiedy zaczynałam pracować w gastronomii siedem lat temu, stosunek do jedzenia i picia na mieście był zupełnie inny. W końcu zaczęliśmy iść zachodnim nurtem, wychodzić z mieszkań. Najbardziej odczuwalne jest to od trzech lat.

Najnowszy trend to śniadania na mieście. Jeszcze kilka lat temu, jeśli się wyszło z domu bez śniadania...

..to trzeba było kupić kanapkę na Centralnym albo iść do sieciówki. Teraz jest sporo małych, lokalnych miejsc. Wydaje mi się, że coraz więcej osób identyfikuje się z dzielnicą, w której mieszka. Że kibicuje się nowo otwieranych miejscom w okolicy, czy to warzywniak czy knajpka.  Popularność śniadań w knajpach idzie w parze z zasobnością portfela i rozwojem miasta, w którym się żyje. A w Warszawie żyje się nam chyba coraz lepiej. Zaczęliśmy więc zwracać uwagę na to, co jemy, gdzie jemy i na co możemy sobie pozwolić. Na początku pracowałam na Chłodnej 25. Już pięć lat temu wprowadziliśmy jako jedni z pierwszych śniadania brunchowe. Po przenosinach do Baru Studio zaczęliśmy działać na większą skalę. Stopniowo coraz więcej miejsc miało opcje długich niedzielnych śniadań.

Jajka w koszulkach z borowikami według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio Jajka w koszulkach z borowikami według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio

Kto przychodzi na te niedzielne śniadania na Placu Defilad?

Mamy swoich stałych gości. Przychodzi mnóstwo osób z dzieciakami, ale też ludzie w wieku moich dziadków. To część niedzielnego spaceru. W tym sezonie przychodzi wielu melomanów, bo akurat w niedzielę odbywał się to cykl koncertów Marcina Maseckiego.

Menu niedzielnych śniadań różni się od tego codziennego śniadaniowego menu w Barze Studio.

Tak. Niedziele są okazją do szaleństw. Czasami jest jakiś temat, np. „Bób, malina” i motywem przewodnim są te dwa produkty.

A można połączyć bób z maliną?

Czemu nie, może w sałatce taki fusion mógłby przejść (śmiech). Eksperymentowanie jest fajne. Były też śniadania regionalne, np. ukraińskie albo w klimatach jerozolimskich. Wielbię twórczość kulinarną Yotama Ottolenghi, brytyjskiego kucharza o izraelskich korzeniach, więc pojawiło się wiele potraw według przepisów z jego książki „Jerozolima”. Zawsze jest wegetariańsko. Mamy taki profil, bo ani ja, ani szefostwo, mięsa nie jadamy, a trudno jest robić fajne rzeczy, jeśli się nie próbuje podczas  gotowania. Zawsze jest dużo zielonego, świeże rzeczy, ogólnie lżejsza kuchnia: pasty i smarowidła do pieczywa, dużo sałatek, pieczone warzywa, wegetariańskie kotleciki z dipami, gofry w postaci słodkiej i wytrawnej. Mamy wspaniałą cukierniczkę Olę, która robi super serniki. Są granole, takie musli domowej roboty, mieszanka płatków, orzechów, rodzynków itp. zapiekana np. w miodzie, a potem kruszona i podawana z jogurtem czy maślanką. No i oczywiście jajka w różnej postaci: sadzone, w koszulkach, w szakszuce czy w formie pasty jajecznej. Menu się zmienia.

Wakacje to mój ulubiony okres kulinarny, bo jest „klęska urodzaju” i wszystkie produkty są dostępne i pyszne. Np. moje ukochane pomidory, które smakują tak, że potem tęskni się za nimi przez cały rok.

Bardzo zwracam uwagę na jakość produktów. Mam dostawcę, z którym stale współpracuję od trzech lat. Czasem chodzę też na Halę Mirowską, to rzut beretem stąd, więc idę z wózkiem spacerkiem po zakupy. Mam tam panią, od której często kupuję sery. Ma taki twaróg, że od razu czuję się jak w dzieciństwie na wakacjach na wsi. Czuć różnicę w smaku. Fajne jest to, że można dotknąć, powąchać, pogadać z ludźmi.

Superbowl według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio Superbowl według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio

W menu BaruStudio jest owsianka. Zauważyłam, że to znienawidzone w dzieciństwie danie, ostatnio wraca do łask.

Rzeczywiście, owsianka jest teraz odczarowywana. Coraz chętniej się ją jada i okazuje się, że potrafi być bardzo smaczna. A przede wszystkim nie jest już szarym kleikiem! Są różne wariacje owsianki, na różnych rodzajach mleka, z różnymi owocami, świeżymi, karmelizowanymi, egzotycznymi albo z kawałkami czekolady, albo z superfoodsami, np. jagodami goji albo nasionami chia. Jest tego bez liku.

Podobno ciepłe śniadania są zbawienne dla kobiet. Dobrze wpływają na nasze narządy wewnętrzne. Latem wiele knajp serwuje też superbowlsy, czyli miski zmiksowanych owoców z superfoodsami.

Co to są superfoodsy?

Te wszystkie nasionka, które są zdrowe i działają dobrze na nasz organizm. To może być zwykły słonecznik, pestki dyni, jarmuż – wszystko to, co zawiera dużo witamin i suplementów.

Czytałam ostatnio, że Stanisław August Poniatowski na śniadania jadł zawsze zupę, wywar, który gotował się przez całą noc.

Takie polskie pho! Moim zdaniem to, co się je na śniadanie, to kwestia indywidualna. Chyba trzeba jeść to, na co ma się ochotę i patrzeć, jak reaguje nasz organizm. O 7 rano nie zjem jajka, bo będę się czuła ciężko. Wolę wypić koktajl, który zaspokoi pierwsze łaknienie i da kopa na kilka godzin. Ale można przecież zjeść zupę na śniadanie. Też czasami budzę się i myślę: „Zjadłabym ramen”. I wcale nie muszę czekać do godz. 16.

Coraz więcej zwolenników, także wśród mięsożerców, zdobywa kuchnia wegańska.

To jest właśnie ta wspaniała Zielona rewolucja, z którą mamy do czynienia! Ekotrend. Wydaje mi się, że wszystko idzie w kierunku coraz większej świadomości. Wiemy coraz więcej o produktach, zwraca się uwagę na etykiety, są targi śniadaniowe i slowfoodowe, zloty rolników i producentów żywności.

Ale wciąż to zdrowe odżywianie to raczej przywilej ludzi zamożnych. Większość kupuje warzywa i mięso w supermarketach.

Ja trochę tego nie rozumiem. Zawsze wolałam zbierać pieniądze na jedną parę dobrych butów i w nich chodzić parę lat, niż kupić taniej takie, które zaraz się zepsują. Tak samo mam z jedzeniem. Wolę zjeść mniej, ale lepiej i fajniej, ze świadomością, że mój organizm na to dobrze zareaguje, niż kupować śmieciowe jedzenie w niższej cenie i większej ilości po to, żeby sztucznie zapełnić sobie brzuch.

czytaj także

    Neonowa akcja na moście Gdańskim - Miło Cię widzieć, człowieku

    Nowa neonowa akcja na moście Gdańskim. Wpisz imię osoby, którą chcesz pozdrowić i zobacz, jak wyświetla się nad Wisłą obok neonu "Miło Cię widzieć".

    • w mieście

    Trzy niebanalne śniadania według BaruStudio. Sprawdź przepisy!

    Znudziły ci się kanapki? Masz dość jajecznicy? Oto trzy przepisy na alternatywne, zdrowe, kolorowe i smaczne śniadania od ekipy BaruStudio, która w każdą niedzielę przygotowuje miejskie śniadanie na tarasie na Placu Defilad. Płacisz 25 zł i jesz, ile chcesz.

    • jedzenie

    Kuchnia Konfliktu - wyjątkowe miejsce nad Wisłą, w którym jedzenie łączy ludzi

    Placki z Pakistanu, manty z Czeczenii, a w tle języki z kilku krajów. W Placu Zabaw zagościła Kuchnia Konfliktu

    • w mieście

    Śniadanie za złotówkę, kawa za grosze, czyli promocyjne śniadania

    Do croissanta kawa i herbata gratis, prosecco w promocyjnej cenie, kanapka z bekonem do kawy za złotówkę, a może darmowa jajecznica dla osoby towarzyszącej? Oto nowa moda kulinarna. Sprawdźcie śniadaniowe promocje, które oferują warszawskie restauracje, kawiarnie i śniadaniownie

    • w mieście

    Powrót rzemiosła, czyli 5 niezwykłych inicjatyw w stolicy

    Krawiectwo, ogrodnictwo, a nawet stolarka - to, co młodym do niedawna kojarzyło się z przeszłością, wraca właśnie do łask. Przedstawiamy pięć sposobów na to, aby choć na chwilę zamienić się w rzemieślnika i zrobić coś własnoręcznie.

    • jedzenie

    Biała. Zjedz i wypij. Architektura i ambicja

    Pięknie jest tu niesłychanie. Perfekcyjnie wymyślone od początku do końca. Najpierw zachwyćmy się arcydziełem moderny, czyli Białą Willą zaprojektowaną w latach 30. ubiegłego wieku przez Lucjana Korngolda i Piotra Marię Lubińskiego dla rodziny Łepkowskich.

      Tarabuk. Poleć innym książkę, a kawę wypijesz za darmo

      Warszawska księgarnio-kawiarnia Tarabuk zorganizowała niezwykłą akcję propagującą czytelnictwo. Do końca wakacji każdy, kto poleci innym książkę, dostanie darmową kawę.

      REKLAMA
      • Wyborcza.pl
      • Wyborcza.biz
      • Wysokie Obcasy
      • CoJestGrane24
      • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
      wydarzenia
      • Muzea, wystawy i wernisaże
      • Co Jest Grane 24
      • Europejskie Targi Muzyczne 2016
      • Co Jest Grane 24 Festival
      • Premiery teatralne
      • Filmy i premiery filmowe
      • Repertuar kin
      • Repertuar teatrów
      • Koncerty
      • Trasy koncertowe
      • Imprezy w Twoim mieście
      • Orange Warsaw Festival 2017
      • Olsztyn Green Festival 2017
      • Szczecin Jazz Festival 2017
      miejsca
      • Mojo Picon
      • Wi-Taj na placu Konstytucji
      • Najlepsze lody w Warszawie
      • Podkowa Wine Depot
      • 12on14 Jazz Club
      • NOSPR
      osoby
      • Maciej Stuhr
      • Jennifer Lawrence
      • Margot Robbie
      • Przemysław Wojcieszek
      • Andrzej Chyra
      • Madonna
      • Hugh Grant
      • Marta Nieradkiewicz
      • Woody Allen
      • Izabela Trojanowska
      • Olivier Heim
      • Diana Krall
      • Artur Rojek
      • Dave Gahan
      • Kasia Smutniak
      • Wynton Marsalis
      • Deborah Brown
      • Michalina Wisłocka
      recenzje filmów
      • Ojcowie i córki
      • Kobiety bez wstydu
      • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
      • Copyright © Agora SA
      • O nas
      • Reklama w Gazecie Wyborczej
      • Prywatność
      • Nasze tematy
      • Licencje/Kontent
      • Kontakt
      • Pomoc