Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 10 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Superbowl według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio

Trzy niebanalne śniadania według BaruStudio. Sprawdź przepisy!

Magdalena Dubrowska| 12-08-2016

Znudziły ci się kanapki? Masz dość jajecznicy? Oto trzy przepisy na alternatywne, zdrowe, kolorowe i smaczne śniadania od ekipy BaruStudio, która w każdą niedzielę przygotowuje miejskie śniadanie na tarasie na Placu Defilad. Płacisz 25 zł i jesz, ile chcesz.

SUPERBOWL

Składniki:

1 mrożony banan

1 garść mrożonych owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody)

1/2 szklanki mleka kokosowego

1,5 łyżeczki syropu klonowego

1,5 łyżki prażonych płatków kokosowych

1/2 szklanki mieszanki nasion konopi z nasionami chia (proporcje wedle uznania)

dodatkowo: świeże owoce

Przygotowanie:

Do blendera wrzucamy owoce, mleko, syrop, nasiona, miksujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy owoce i płatki kokosowe i już!

Superbowl według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio Superbowl według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio

JAJKA W KOSZULKACH NA BOROWIKACH

Składniki:

1 duży borowik
3 patisony
2 jajka z wolnego wybiegu
1 średnia czerwona cebula
ser kozi - wedle uznania
5 gałązek tymianku
1 ząbek czosnku
1 zielona papryczka
3 garście szpinaku baby
3 różnokolorowe pomidory (np: śliwkowy, kumato, malinowy)
5 łyżek słodkiej śmietanki 36%
2 łyżeczki musztardy francuskiej
5 gałązek szczypioru
przyprawy: pieprz, sól, chilli
masło
olej
biały ocet winny

Przygotowanie:

Pomidora, cebulę, patisona kroimy na ćwiartki. Wyczyszczonego borowika i czosnek kroimy w podłużne plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby i smażymy na maśle na złoty kolor z obydwu stron. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, smażymy, aż się delikatnie zezłoci i ściągamy z patelni. Na patelnię dodajemy trochę oleju i wrzucamy patisona, przesmażamy go ze wszystkich stron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ściągamy z patelni. Na tę samą patelnię wrzucamy pomidora z tymiankiem i chilli, dusimy ok. 3 minuty. W międzyczasie wstawiamy wodę na jajka, dodajemy 1,5 łyżki octu winnego i czekamy, aż się zagotuje.
Na patelnię wrzucamy 0,5 łyżeczki masła, śmietanę, 2 garście szpinaku, musztardę i dusimy wszystko przez chwilę.
Jak woda się zagotuje, zmniejszamy ogień, mieszamy łyżką tak, żeby powstał wir, delikatnie wrzucamy jajko w sam środek i gotujemy 2-3 min, aż się zetnie. Podgrzewamy warzywa i grzyby, dodajemy sos, wrzucamy jaja, oprószamy szczypiorem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Gotowe!

Jajka w koszulce w borowikach według BaruStudio / Fot. BarStudio Jajka w koszulce w borowikach według BaruStudio / Fot. BarStudio

DONUTSY (ok. 12 sztuk)

Składniki:

500 g mąki
50 g cukru pudru
2 jaja
szczypta soli
50 g masła
225 ml mleka
7 gr drożdży instant

polewa:
1 tabliczka białej czekolady
1 opakowanie mascarpone 250g
ulubione owoce

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i drożdże. W miseczce roztrzepujemy 2 jaja. W rondelku zagrzewamy mleko, dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy z ognia na 10 minut, aż temperatura mleka z masłem odrobinę spadnie. Mieszając dolewamy jaja. Robimy w mące zagłębienie, powoli wlewamy mleko z jajkami, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Jak tylko temperatura na to pozwoli zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie i ugniatamy je przez 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinę, żeby urosło. Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto, żeby pozbyć się bąbli. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinamy kółka, a za pomocą szklanki o małej, np: kieliszek do wódki, wycinamy dziurki. Gotowe pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów, odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach, ok 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę: roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy.
Upieczone, ostygnięte pączki oblewamy polewą i obsypujemy owocami.

Pączki możemy też usmażyć. Rozgrzewamy w garnku olej (kokosowy lub rzepakowy) do 160 stopni, wkładamy maksymalnie 2 pączki na raz i smażymy w głębokim tłuszczu przez ok 8 minut.

Donutsy według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio Donutsy według przepisu BaruStudio / Fot. BarStudio

Smacznego!

 

Śniadania na tarasie odbywają się w każdą niedzielę o godz. 10.30. Plac Defilad przy Barze Studio. Płacisz 25 zł i jesz, ile chcesz!

Śniadania na tarasie przed BaremStudio w każdą niedzielę o godz. 10.30 / Fot. BarStudio Śniadania na tarasie przed BaremStudio w każdą niedzielę o godz. 10.30 / Fot. BarStudio

czytaj także

  • jedzenie

Najlepsze lody w Warszawie. Minta poleca lodziarnie

Gdzie są najlepsze lody w Warszawie? Nasz przewodnik po oryginalnych i lubianych lodziarniach.

    Maciej Nowak jadł w Wi-Taj na placu Konstytucji. Oczarowała go wietnamska zwiewność

    Po latach wietnamska kuchnia powraca na pl. Konstytucji! Ale już w olśniewającym wcieleniu! Działa tu Wi-Taj

    • jedzenie

    Maciej Nowak i Pyzy, Flaki Gorące! - To nasz skarb narodowy!

    Najchętniej ukryłbym to miejsce przed wszystkimi i bywał tu wyłącznie w gronie najbardziej zaufanych przyjaciół. No ale niestety, by zarobić na kawałek czarnego chleba ze smalcem zobowiązany jestem od 20 lat co tydzień ujawniać na tych łamach adresy najbliższe memu sercu.

    • jedzenie

    Restauracja MOD z ulicy Oleandrów w wersji pop na BioBazarze w fabryce Norblina

    Nie na co dzień, a jedynie od święta - a właściwie w dniach działania BioBazaru. Tylko wtedy można spróbować dań w popupowym lokalu firmowanym przez Trisno Hamida i ekipę MOD-u. Do przygotowania potraw wykorzystują produkty, które można kupić na ekologicznym bazarze.

    • jedzenie

    Kuchnia Konfliktu - wyjątkowe miejsce nad Wisłą, w którym jedzenie łączy ludzi

    Placki z Pakistanu, manty z Czeczenii, a w tle języki z kilku krajów. W Placu Zabaw zagościła Kuchnia Konfliktu

    • w mieście

    Superfoodsy, superbowlsy i owsianka, czyli śniadaniowa moda

    O śniadaniach, śniadaniowych trendach i jedzeniowej rewolucji rozmawiamy z Joanną Gawrońską, szefową kuchni BaruStudio

    • jedzenie

    Biała. Zjedz i wypij. Architektura i ambicja

    Pięknie jest tu niesłychanie. Perfekcyjnie wymyślone od początku do końca. Najpierw zachwyćmy się arcydziełem moderny, czyli Białą Willą zaprojektowaną w latach 30. ubiegłego wieku przez Lucjana Korngolda i Piotra Marię Lubińskiego dla rodziny Łepkowskich.

    • w mieście

    Poznaj najpiękniejsze obiekty zielone w Warszawie

    Warszawa zachwyca zielenią. Okwiecone są nie tylko miejskie ogrody, ale i osiedla. 28 sierpnia w Nowym Teatrze odbyła się gala finałowa 33. Konkursu Warszawa w kwiatach i zieleni.

      Na Placu Zabaw nad Wisłą w każdy weekend odbywa się Slow Market

      Slow Food to ruch społeczny, który opiera się na tradycyjnej kuchni różnych regionów świata. Wykorzystuje naturalne produkty z lokalnych upraw.

      REKLAMA
      • Wyborcza.pl
      • Wyborcza.biz
      • Wysokie Obcasy
      • CoJestGrane24
      • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
      wydarzenia
      • Muzea, wystawy i wernisaże
      • Co Jest Grane 24
      • Europejskie Targi Muzyczne 2016
      • Co Jest Grane 24 Festival
      • Premiery teatralne
      • Filmy i premiery filmowe
      • Repertuar kin
      • Repertuar teatrów
      • Koncerty
      • Trasy koncertowe
      • Imprezy w Twoim mieście
      • Orange Warsaw Festival 2017
      • Olsztyn Green Festival 2017
      • Szczecin Jazz Festival 2017
      miejsca
      • Mojo Picon
      • Wi-Taj na placu Konstytucji
      • Najlepsze lody w Warszawie
      • Podkowa Wine Depot
      • 12on14 Jazz Club
      • NOSPR
      osoby
      • Maciej Stuhr
      • Jennifer Lawrence
      • Margot Robbie
      • Przemysław Wojcieszek
      • Andrzej Chyra
      • Madonna
      • Hugh Grant
      • Marta Nieradkiewicz
      • Woody Allen
      • Izabela Trojanowska
      • Olivier Heim
      • Diana Krall
      • Artur Rojek
      • Dave Gahan
      • Kasia Smutniak
      • Wynton Marsalis
      • Deborah Brown
      • Michalina Wisłocka
      recenzje filmów
      • Ojcowie i córki
      • Kobiety bez wstydu
      • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
      • Copyright © Agora SA
      • O nas
      • Reklama w Gazecie Wyborczej
      • Prywatność
      • Nasze tematy
      • Licencje/Kontent
      • Kontakt
      • Pomoc