Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Slow Market / materiały prasowe

Gotuj Slow! Sprawdź przepisy od wystawców Slow Marketu nad Wisłą

Magdalena Dubrowska| 02-08-2016

Paella, kurczak i cieciorka po indyjsku, placki po koreańsku - oto przepisy na dania kuchni slow od trojga wystawców Slow Marketu na Placu Zabaw

Slow Food to ruch społeczny, który opiera się na tradycyjnej kuchni różnych regionów świata. Wykorzystuje naturalne produkty z lokalnych upraw. 

Na Placu Zabaw nad Wisłą w każdy weekend odbywa się Slow Market - letni, plenerowy targ kulinarno-spożywczy organizowany przez Grupę Slow. Możemy tu znaleźć dania i produkty kuchni świata, dania wegetariańskie, mięsne, mnóstwo słodkości i wszelakiego picia.

Troje wystawców Slow Marketu podzieliło się z nami przepisami na dania tradycyjnej kuchni ich regionów. 

Przepis na paellę

Czyli hiszpańską potrawę z ryżu i owoców morza od Mojo Picón, kanaryjskiego tapas baru, ul. Poznańska 3 i ul. Szpitalna 4

Paella według przepisu tapas baru Mojo Picón / fot. Mojo Picón Paella według przepisu tapas baru Mojo Picón / fot. Mojo Picón

Sposób przygotowania:

Kroimy paprykę, czosnek i smażymy na małym ogniu.

Dodajemy kalmary oraz pomidory, można dodać jakiś dobry hiszpański przecier pomidorowy (są ogólnie dostępne), ale możemy również użyć świeżych pomidorów.

Do smażących się warzyw oraz kalmarów dodajemy ryż i przesmażamy go z resztą składników. Proporcje ryżu względem wywaru to 1:2.

Zalewamy całość wywarem, przyprawiamy, jeżeli nasz wywar nie był odpowiednio słony i gotujemy ok 20 min.

Kiedy ryż będzie prawie ugotowany układamy kapryśnie krewetki oraz paprykę.

Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i odstawiamy na bok przykrywając ściereczką na kilka minut.

Przepis na Murgh Makhanawala

Czyli grillowanego kurczaka w sosie pomidorowo-maślanym od indyjskiej restauracji Ganesh Ursynów, al. KEN 93. Porcja dla dwóch osób.

Murgh Makhanawala według przepisu restauracji Ganesh Ursynów / fot. Ganesh Ursynów Murgh Makhanawala według przepisu restauracji Ganesh Ursynów / fot. Ganesh Ursynów

Składniki:

puszka pomidorów

250 g kurczaka w kawałkach (grillowanego lub upieczonego)

3 – 5 łyżek śmietany 30 proc.

1/5 kostki masła

pół łyżeczki suszonej kozieradki

pół łyżeczki kuminu w proszku

pół łyżeczki przyprawy garam masala

sól do smaku

Składniki marynaty do kurczaka:

200 ml gęstego jogurtu

pół łyżki przyprawy chat masala

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu i wrzucamy puszkę pomidorów. Dodajemy sól, 1,5 łyżki śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy kumin, kozieradkę, garam masalę – cały czas mieszając. 3 – 4 minuty smażymy całość na małym ogniu, po czym dorzucamy wcześniej zgrillowane lub upieczone kawałki kurczaka.  Dodajemy masło, a po 5 – 6 minutach resztę śmietany, cały czas mieszając. I gotowe!  Przed podaniem można udekorować świeżą kolendrą. Najlepiej smakuje z ryżem basmati bądź tradycyjnym plackiem naan.

Przepis na Punjabi Chana Masala

Czyli cieciorkę po indyjsku w sosie cebulowo-pomidorowym od restauracji  Ganesh Ursynów, al. KEN 93.

Punjabi Chana Masala według przepisu restauracji Ganesh Ursynów / fot. Ganesh Ursynów Punjabi Chana Masala według przepisu restauracji Ganesh Ursynów / fot. Ganesh Ursynów

Składniki:

250 g cieciorki (może być z puszki)

1 cebula (pokrojona w plastry)

1,5 ząbka czosnku (pokrojonego w paski)

1 cm świeżego imbiru (pokrojonego w paski)

1 świeże zielone chilli

1 pomidor (pokrojony w drobną kostkę)

świeża kolendra

Przyprawy (wszystkie po pół łyżeczki):

sól

pieprz

chat masala

garam masala

kurkuma

chana masala (łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i chilli. Po ok. 3 minutach dorzucamy cieciorkę i mieszamy przez ok. 5 – 7 minut. Dodajemy przyprawy i dolewamy ok. 150 ml wody. Dodajemy pomidora, a następnie zwiększamy ogień, by cieciorka namiękła, a woda wyparowała. Całość dekorujemy świeżą kolendrą, imbirem i kawałkami pomidora.

Przepis na placki po koreańsku

Z papryką i ogórkami od Inessy Kim, edukatorki kulinarnej i założycielki KIM Bistro T&V, al. Jana Pawła II 70. Przepis na sześć porcji.

Placki po koreańsku według przepisu Inessy Kim / fot. KIM Bistro T&V Placki po koreańsku według przepisu Inessy Kim / fot. KIM Bistro T&V

Składniki na ciasto:

2 jajka

1 niepełna szklanka mąki pszennej

po jednej czerwonej i zielonej papryce (30 dag)

20 dag pieczarek

3 kiszone ogórki (warzywa i grzyby można zastąpić tym, co jest w lodówce, np. porem, kapustą kiszoną, wędliną itd.)

olej do smażenia

Składniki na sos: 

pół szklanki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1 łyżka koperku

zmielony czarny pieprz

Placki po koreańsku według przepisu Inessy Kim / fot. KIM Bistro T&V Placki po koreańsku według przepisu Inessy Kim / fot. KIM Bistro T&V

Sposób przygotowania sosu: 

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym, dodać koperek i doprawić pieprzem.

Sposób przygotowania ciasta: 

Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki oraz ogórki pokroić w paski, oczyszczone pieczarki – w plasterki. Jajka ubić z 1/3 szklanki letniej wody, a następnie, nadal ubijając, stopniowo wsypywać mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Do ciasta włożyć pozostałe składniki i wymieszać. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki podawać na zimno lub na ciepło polane sosem.

Targ jedzeniowy Slow Market odbywa się na Placu Zabaw nad Wisłą w każdą sobotę i niedzielę w godz. 12-21. Skwer im. Tadeusza Kahla, lewa strona Wisły, okolice mostu Świętokrzyskiego.

 

 

czytaj także

    Na Placu Zabaw nad Wisłą w każdy weekend odbywa się Slow Market

    Slow Food to ruch społeczny, który opiera się na tradycyjnej kuchni różnych regionów świata. Wykorzystuje naturalne produkty z lokalnych upraw.

    • w mieście

    "The Independent" zakochany w Polsce. Jakie miejsca poleca znany brytyjski dziennik?

    Warszawskie muzea, krakowskie Stare Miasto, czy mazurskie jeziora? Brytyjski dziennik "The Independent" zachwyca się turystycznymi walorami Polski.

    • w mieście

    Amerykański "Vogue" oczarowany Wrocławiem (czytaj: Vrotz-wahviem)

    "Vogue" nazywa Wrocław wyluzowanym kuzynem Krakowa. I radzi, żeby na długo przed przyjazdem zacząć ćwiczyć, jak wymawiać jego nazwę (Vrotz-wahv). Spójrzmy, jak - według amerykańskiej wyroczni mody - najlepiej spędzić weekend w stolicy Dolnego Śląska.

    • w mieście

    10 miejsc nad Wisłą, które musisz odwiedzić przed końcem wakacji

    Od Portu Czerniakowskiego aż po Żoliborz nadwiślańskie wybrzeże tętni życiem. Co krok to knajpa, barka, food truck. Muzyka na żywo, pokazy filmowe, sporty wodne. Zobacz 10 miejsc nad Wisłą, które warto odwiedzić

    10 000 książek dla bibliotek szkolnych!
    • w mieście

    Każdy głos się liczy! Od Ciebie zależy, które podstawówki otrzymają od Empiku 10 tys. książek

    Aż 550 bibliotek ze szkół podstawowych z całej Polski powalczy o 10 tysięcy książek. To rekordowa liczba zgłoszeń w corocznym konkursie "Tysiąc powodów by czytać". Dziesięciu zwycięzców wyłoni głosowanie, które startuje 24 października w aplikacji mobilnej Empiku. Każdy może oddać codziennie 1 głos - aż do 28 listopada.

    W Fab Labie działa m.in. stolarnia
    • w mieście

    Tu nauczysz się lutować, haftować i budować własne instrumenty. Fab Lab stawia na kobiety

    Fab Lab na ul. Twardej 14/16 w Warszawie to pracownia, w której nauczysz się podstaw stolarki, krawiectwa, obsługi plotera laserowego, programowania. Odbywają się tu bezpłatne kursy zawodowe dla kobiet i otwarte warsztaty rodzinne

    REKLAMA
    • Wyborcza.pl
    • Wyborcza.biz
    • Wysokie Obcasy
    • CoJestGrane24
    • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
    wydarzenia
    • Muzea, wystawy i wernisaże
    • Co Jest Grane 24
    • Europejskie Targi Muzyczne 2016
    • Co Jest Grane 24 Festival
    • Premiery teatralne
    • Filmy i premiery filmowe
    • Repertuar kin
    • Repertuar teatrów
    • Koncerty
    • Trasy koncertowe
    • Imprezy w Twoim mieście
    • Orange Warsaw Festival 2017
    • Olsztyn Green Festival 2017
    • Szczecin Jazz Festival 2017
    miejsca
    • Mojo Picon
    • Wi-Taj na placu Konstytucji
    • Najlepsze lody w Warszawie
    • Podkowa Wine Depot
    • 12on14 Jazz Club
    • NOSPR
    osoby
    • Maciej Stuhr
    • Jennifer Lawrence
    • Margot Robbie
    • Przemysław Wojcieszek
    • Andrzej Chyra
    • Madonna
    • Hugh Grant
    • Marta Nieradkiewicz
    • Woody Allen
    • Izabela Trojanowska
    • Olivier Heim
    • Diana Krall
    • Artur Rojek
    • Dave Gahan
    • Kasia Smutniak
    • Wynton Marsalis
    • Deborah Brown
    • Michalina Wisłocka
    recenzje filmów
    • Ojcowie i córki
    • Kobiety bez wstydu
    • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
    • Copyright © Agora SA
    • O nas
    • Reklama w Gazecie Wyborczej
    • Prywatność
    • Nasze tematy
    • Licencje/Kontent
    • Kontakt
    • Pomoc