Gotuj Slow! Sprawdź przepisy od wystawców Slow Marketu nad Wisłą
Paella, kurczak i cieciorka po indyjsku, placki po koreańsku - oto przepisy na dania kuchni slow od trojga wystawców Slow Marketu na Placu Zabaw
Slow Food to ruch społeczny, który opiera się na tradycyjnej kuchni różnych regionów świata. Wykorzystuje naturalne produkty z lokalnych upraw.
Na Placu Zabaw nad Wisłą w każdy weekend odbywa się Slow Market - letni, plenerowy targ kulinarno-spożywczy organizowany przez Grupę Slow. Możemy tu znaleźć dania i produkty kuchni świata, dania wegetariańskie, mięsne, mnóstwo słodkości i wszelakiego picia.
Troje wystawców Slow Marketu podzieliło się z nami przepisami na dania tradycyjnej kuchni ich regionów.
Przepis na paellę
Czyli hiszpańską potrawę z ryżu i owoców morza od Mojo Picón, kanaryjskiego tapas baru, ul. Poznańska 3 i ul. Szpitalna 4

Sposób przygotowania:
Kroimy paprykę, czosnek i smażymy na małym ogniu.
Dodajemy kalmary oraz pomidory, można dodać jakiś dobry hiszpański przecier pomidorowy (są ogólnie dostępne), ale możemy również użyć świeżych pomidorów.
Do smażących się warzyw oraz kalmarów dodajemy ryż i przesmażamy go z resztą składników. Proporcje ryżu względem wywaru to 1:2.
Zalewamy całość wywarem, przyprawiamy, jeżeli nasz wywar nie był odpowiednio słony i gotujemy ok 20 min.
Kiedy ryż będzie prawie ugotowany układamy kapryśnie krewetki oraz paprykę.
Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i odstawiamy na bok przykrywając ściereczką na kilka minut.
Przepis na Murgh Makhanawala
Czyli grillowanego kurczaka w sosie pomidorowo-maślanym od indyjskiej restauracji Ganesh Ursynów, al. KEN 93. Porcja dla dwóch osób.

Składniki:
puszka pomidorów
250 g kurczaka w kawałkach (grillowanego lub upieczonego)
3 – 5 łyżek śmietany 30 proc.
1/5 kostki masła
pół łyżeczki suszonej kozieradki
pół łyżeczki kuminu w proszku
pół łyżeczki przyprawy garam masala
sól do smaku
Składniki marynaty do kurczaka:
200 ml gęstego jogurtu
pół łyżki przyprawy chat masala
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu i wrzucamy puszkę pomidorów. Dodajemy sól, 1,5 łyżki śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy kumin, kozieradkę, garam masalę – cały czas mieszając. 3 – 4 minuty smażymy całość na małym ogniu, po czym dorzucamy wcześniej zgrillowane lub upieczone kawałki kurczaka. Dodajemy masło, a po 5 – 6 minutach resztę śmietany, cały czas mieszając. I gotowe! Przed podaniem można udekorować świeżą kolendrą. Najlepiej smakuje z ryżem basmati bądź tradycyjnym plackiem naan.
Przepis na Punjabi Chana Masala
Czyli cieciorkę po indyjsku w sosie cebulowo-pomidorowym od restauracji Ganesh Ursynów, al. KEN 93.

Składniki:
250 g cieciorki (może być z puszki)
1 cebula (pokrojona w plastry)
1,5 ząbka czosnku (pokrojonego w paski)
1 cm świeżego imbiru (pokrojonego w paski)
1 świeże zielone chilli
1 pomidor (pokrojony w drobną kostkę)
świeża kolendra
Przyprawy (wszystkie po pół łyżeczki):
sól
pieprz
chat masala
garam masala
kurkuma
chana masala (łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i chilli. Po ok. 3 minutach dorzucamy cieciorkę i mieszamy przez ok. 5 – 7 minut. Dodajemy przyprawy i dolewamy ok. 150 ml wody. Dodajemy pomidora, a następnie zwiększamy ogień, by cieciorka namiękła, a woda wyparowała. Całość dekorujemy świeżą kolendrą, imbirem i kawałkami pomidora.
Przepis na placki po koreańsku
Z papryką i ogórkami od Inessy Kim, edukatorki kulinarnej i założycielki KIM Bistro T&V, al. Jana Pawła II 70. Przepis na sześć porcji.

Składniki na ciasto:
2 jajka
1 niepełna szklanka mąki pszennej
po jednej czerwonej i zielonej papryce (30 dag)
20 dag pieczarek
3 kiszone ogórki (warzywa i grzyby można zastąpić tym, co jest w lodówce, np. porem, kapustą kiszoną, wędliną itd.)
olej do smażenia
Składniki na sos:
pół szklanki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka koperku
zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania sosu:
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym, dodać koperek i doprawić pieprzem.
Sposób przygotowania ciasta:
Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki oraz ogórki pokroić w paski, oczyszczone pieczarki – w plasterki. Jajka ubić z 1/3 szklanki letniej wody, a następnie, nadal ubijając, stopniowo wsypywać mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Do ciasta włożyć pozostałe składniki i wymieszać. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki podawać na zimno lub na ciepło polane sosem.
Targ jedzeniowy Slow Market odbywa się na Placu Zabaw nad Wisłą w każdą sobotę i niedzielę w godz. 12-21. Skwer im. Tadeusza Kahla, lewa strona Wisły, okolice mostu Świętokrzyskiego.