Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 7 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
DAWID ZUCHOWICZ

Zlot Żarcie na Kółkach na PGE Narodowy. W weekend otwarcie sezonu food trucków.

KATARZYNA BEDNARCZYKÓWNA| 07-04-2016

W weekend pierwszy zlot Żarcia na Kółkach na PGE Narodowy. Będą tradycyjne kuchnie świata, zupy, burgery, bajgle, placki, tosty, lemoniady, wafle, naleśniki - w najróżniejszych wariacjach. Do Warszawy zjedzie niemal 100 jadłowozów - wybraliśmy pięć najciekawszych.

Żarcie na Kółkach jak co roku będzie działało przez ciepły sezon raz w miesiącu w różnych miejscach Warszawy.

AMERYKA OD BACON SMACK

- Specjalizujemy się w bekonie, przyrządzamy go w typowo amerykański sposób: nie jest ani wędzony, ani dosalany. Wymodziliśmy własny patent peklowania na sucho, taki bekon przygotowuje się przez siedem dni, można z niego usmażyć bardzo cienkie plastry - tłumaczy Łukasz Pypko, właściciel. W kuchni amerykańskiej rozsmakował się podczas pięcioletniego pobytu w Stanach. W Bacon Smack można kupić amerykańską klasykę, czyli hamburgery, kanapki z tostów i brownie - bekon dokładany jest do wszystkiego, występuje też solo, w postaci przekąski do chrupania.

Bacon Smack, saszetka z bekonem / mat. prasowe / facebook Bacon Smack, saszetka z bekonem / mat. prasowe / facebook

- Mamy własne bułki, wypiekane na zamówienie w zaprzyjaźnionej piekarni - trzy czwarte składu to purée z ziemniaków. Wymyśliliśmy autorską recepturę na dżem bekonowy, przyrządzony z bekonu, warzyw, przypraw słodkich i wytrawnych. Do hamburgerów dodajemy świeże warzywa i zioła kupione na giełdzie - wymienia właściciel.

Ceny:

  • hamburger od 17 zł
  • saszetka bekonu (około 100 g) - 6 zł
  • brownie z bekonem - 6 zł

ZUPY Z AKITA RAMEN

Karmią od lipca ubiegłego roku: najpierw w Trójmieście, w marcu przeprowadzili się do Warszawy. Food truck serwuje ramen. - Nazywamy go zupą miłości, bo trzeba wiele uczucia i pasji, żeby wszystko smakowało, jak smakować powinno, żeby wytworzył się smak umami - mówi właściciel Karol Kiedrowski. Danie składa się z makaronu pszennego bez dodatku jajek, różnych dodatków warzywnych, wieprzowiny, boczku długo gotowanego i marynowanego na słodko. To wszystko zalewane jest specjalnym wywarem. Wszystkie produkty są przygotowywane osobno.

 / DAWID ZUCHOWICZ / DAWID ZUCHOWICZ

Od kilku tygodni w ofercie jest też onigiri, czyli kanapki japońskie w formie dużych kulek lub trójkątów z ryżu, faszerowanych np. łososiem teriyaki czy tuńczykiem, lekko pikantną marchewką czy szpinakiem, zwiniętych w nori. Sezonowo pojawi się też makaron stir-fry, czyli ramen smażony z kurczakiem, marchewką, dodatkiem kiełków i kapusty pekińskiej.

Ceny:

  • ramen 23-25 zł
  • stir-fry 19-22 zł
  • onigiri 7 zł

SŁOWACKI LUBISH LANGOSH

- Mój partner biznesowy spędził dużo czasu na Słowacji i zaraził mnie fascynacją langoshami, czyli smażonymi plackami drożdżowymi. Nie są tłuste, tylko chrupiące, złote na wierzchu - w środku miękkie - opowiada Ewa Brzostowska, współwłaścicielka Lubish Langosh. - Na rozgrzany, gotowy placek tradycyjnie kładzie się oliwę z czosnkiem, śmietanę, ser żółty, ale czasem zmieniamy bazę pod nasze smaki - mówi.

Langosh na słodko / mat. prasowe Langosh na słodko / mat. prasowe

Placek Ewa wykańcza różnymi dodatkami: słodkimi i wytrawnymi. Jej osobisty faworyt to serek śmietankowy, borówki i truskawki. Są też wersje z mięsem i wege, ostre i łagodne. - Uwielbiamy karmić, jeździć z jedzeniem do ludzi, rozbudowywać menu. W tym roku pojawi się np. „zboczony żuraw”, czyli langosh z boczkiem i żurawiną. Dodatki są świeże, sosy robione własnoręcznie, żadnych gotowców.

Placek jest wielkości dużego talerza, zmienne są tylko produkty, które wybieramy.

  • Placek 15-18 zł (w zależności od dodatków)

KRUCHE NALEŚNIKI Z BRYKI

Od dwóch lat serwują typowo francuskie crépes, na słodko i wytrawnie, z dodatkiem świeżych, sezonowych składników. Na zlot przyjechali z Gdańska. - Naleśniki francuskie od polskich różnią się kruchością, mają też odrobinę zmieniony smak - my kombinowaliśmy skład z mąki pszennej i gryczanej, teraz ciasto to już fuzja różnych mąk - mówi Karol Mikulski, właściciel.

Naleśniki z bryki / mat. prasowe Naleśniki z bryki / mat. prasowe

Na słodko Naleśniki z Bryki serwują klasyk z nutellą i bananem, sezonowo pojawiają się truskawki i inne owoce, w przyszłości ma być też krem kasztanowy (10 zł). Wytrawne: z wędliną, kiełbasą długo dojrzewającą jak chorizo, szynką szwarcwaldzką, łososiem i serkiem kremowym, warzywnymi dodatkami. Można wybierać w siedmiu różnych rodzajach.

Ceny:

  • w zależności od dodatków 10-15 zł

LEMONIADY OD FRESH BIKE

Lemoniady sprzedawane z roweru, bez konserwantów, sztucznych syropów i ulepszaczy, robione ze świeżych owoców.

Rowery z lemoniadą Fresh Bike można spotkać w 15 miastach Polski / mat. prasowe Rowery z lemoniadą Fresh Bike można spotkać w 15 miastach Polski / mat. prasowe

Fresh Bike powstał w 2013 roku: - Wówczas mieliśmy jeden rower, teraz po Polsce jeździ 35, do tego dwa w Amsterdamie. Nawiązujemy do tradycji starych saturatorów, z tym że pół osiedla nie pije z tej samej szklanki - śmieje się Artur Kukliński. Do wyboru są trzy smaki: klasyczna cytryna z imbirem, miętą i cukrem trzcinowym (6-7 zł); Virgin Mojito, czyli drink bezalkoholowy z limonki, mięty i cukru trzcinowego (8-9 zł), oraz Orange Premium: mandarynka, pomarańcza, imbir, miód, cukier trzcinowy i autorska mieszanka przypraw korzennych (10-12 zł). - Lemoniady są całkowicie naturalne, a owoce wyciskane od ręki, w trakcie realizacji zamówienia. O ilości dolewanej wody konsument decyduje sam, dzięki temu ma wpływ na intensywność smaku - mówi A. Kukliński.

Ceny:

  • wahają się w zależności od lokalizacji Fresh Bikea

*Kolejne daty zlotów foodtruckowych można śledzić na bieżąco pod adresem: facebook.com/zarcienakolkach

czytaj także

  • wystawy

Weekend w Warszawie. Podpowiadamy kilka miejsc, które warto odwiedzić

Odwiedź wystawę „Titanic.The Exhibition” w Pałacu Kultury i Nauki, pójdź nad rzekę i do ogrodów botanicznych, spróbuj rozmaitych kuchni na zlocie food trucków, przekonaj się, że w Muzeum Wszystko Wolno

  • w mieście

Push The Spring. Longboardy, rolki, pokazy, zawody, szkółka jazdy i targi sprzętu na Stadionie. Wstęp wolny

- Chcemy przekonać ludzi, że longboardy i rolki to może być alternatywna forma poruszania się po mieście. To jest fajne i proste, każdy może się tego nauczyć - przekonuje Maciej Żołnierkiewicz, organizator sobotniej imprezy „Push the Spring”, która otworzy sezon w Warszawie.

  • jedzenie

Trattoria da Antonio. Najlepsze są przystawki

Jeśli można napisać „tysiąc wierszy o sadzeniu grochu”, to przynajmniej jeden akapit należy się zasługom pawilonu przy Żurawiej 18 dla ojczystej gastronomii. Dzisiaj działa pod tym adresem Trattoria da Antonio oraz kilka efektownych lokali, w tym filia Butchery & Wine.

  • jedzenie

Restaurant Week - podpowiadamy kilka miejsc, gdzie warto spróbować nietypowe dania

Wraz z wiosną wraca Restaurant Week. W kwietniowej edycji imprezy bierze udział ponad 60 lokali z Warszawy, które przygotowały z tej okazji specjalne menu w zachęcających do testowania promocyjnych cenach.

  • jedzenie

Sezon na lody. Posolony karmel, pistacje i truskawki

Będzie klasyka, owocowe sorbety i słodko-słone kombinacje. W sobotę na Powiślu sezon na lody otwiera Fabryka Lodów Tradycyjnych.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc