Restaurant Week - podpowiadamy kilka miejsc, gdzie warto spróbować nietypowe dania
Wraz z wiosną wraca Restaurant Week. W kwietniowej edycji imprezy bierze udział ponad 60 lokali z Warszawy, które przygotowały z tej okazji specjalne menu w zachęcających do testowania promocyjnych cenach.
To już kolejna edycja Restaurant Week, restauracyjnego festiwalu o ogólnopolskim zasięgu. Ale dla porządku przypomnimy jego zasady: W ramach imprezy uczestniczące w nim restauracje będą serwować specjalne przygotowane trzydaniowe menu (zwykle: przystawka, danie główne oraz deser) w okazyjnej cenie 39 zł. Zgodnie z założeniem twórców RW w ten sposób osoby mniej skłonne do eksplorowania gastronomicznej sceny miasta mają okazję do sprawdzenia nieodwiedzonych wcześniej miejsc, a lokale - zaprezentowania się szerszej, nowej publiczności. Tym razem Restaurant Week wraca w swoim pełnym wydaniu, które potrwa aż 10 dni (1-10 kwietnia) i obejmie siedem miast, a także lokalizacje w Trójmieście i na Śląsku. W samej Warszawie w wydarzeniu bierze udział ponad 60 restauracji reprezentujących różne kuchnie etniczne, style gotowania czy wreszcie atmosferę. Oto sześć z nich, wyróżniających się ze względu na nietypową ofertę kulinarną, wystrój, osoby szefów kuchni czy zdobyte wyróżnienia.
BRASSERIE WARSZAWSKA

To jedna z dwóch Warszawskich restauracji, które przewodnik Michelin wyróżnił symbolem Bib Gourmand, oznaczającym lokale charakteryzujące się dobrym stosunkiem cen do jakości dań. Codzienne menu Brasserie czerpie z klasycznej francuskiej kuchni, wzbogacając ją o lokalne polskie składniki. Do menu przygotowanego przez szefa kuchni Mateusza Wichrowskiego na Restaurant Week trafiły: sałatka z żółtej cykorii z karmelizowanymi orzechami i serem pleśniowym, smażona pierś kurczaka zagrodowego z foie gras i sosem truflowym (w menu wegetariańskim - domowe tagliatelle z zielonym groszkiem, grillowaną cukinią i bazylią) oraz domowy ptyś z waniliowym kremem.
- Brasserie Warszawska, ul. Górnośląska 24
KALAYA

Burger z emu, stek z kangura - to tylko niektóre egzotyczne propozycje, jakie można znaleźć w karcie Kalai, której specjalnością są smaki rodem z antypodów. Na mniej odważnych czekają natomiast owoce morza, nowozelandzka jagnięcia czy sezonowana wołowina przyrządzane z australijskim sznytem. W festiwalowym menu szefa kuchni Pawła Kałuskiego znalazły się: plastry cienko krojonej wołowiny z grilla Josper z parmezanem, „emu burger” z marynowanymi buraczkami oraz wywodząca się z Nowej Zelandii beza Pavlovej z sosem truskawkowym. Dla osób unikających mięsa przygotowano zestaw z sałatką z buraków i koziego sera oraz grillowanym filetem z dorady w ziołach.
- Kalaya, ul. Jasna 26
MARCONI

Działającego od ponad 100 lat hotelu Bristol nikomu przedstawiać nie trzeba, a okazją do wizyty w jego historycznych wnętrzach może być właśnie Restaurant Week. Szef kuchni restauracji Marconi Carlos Teixeira przygotował do spróbowania: zupę z topinamburu dosmaczoną truflową oliwą, konfitowaną kaczą nóżkę z ziemniaczanym plackiem i sosem z wina porto (w wegetariańskiej opcji - gnocchi ziemniaczano-szpinakowe z selerem, orzechami włoskimi i sosem z sera pleśniowego) oraz bezy Pavlovej z konfiturą z owoców leśnych.
- Marconi, hotel Bristol, Krakowskie Przedmieście 42/44
SANTORINI

W stylizowanej na nadmorską tawernę Santorini posmakować można propozycji szefa kuchni Dimitriosa Anastasopoulosa. Przygotował zestaw składający się z wyboru greckich past (m.in. taramosalata z ikry dorsza oraz htipiti z fety, papryki i czosnku), kalmara faszerowanego ryżem z owocami morza i pomidorami lub porcji sycącej wegetariańskiej musaki oraz słodkiej babeczki z ciasta filo wypełnionej śmietankowym kremem.
- Santorini, ul. Egipska 7
YOUMIKO

Sushi bez ryby? Czemu nie! To, że japońskie kąski można przyrządzić bez wykorzystania ryb i owoców morza, udowadniają sushi-masterzy warszawskiego Youmiko. Goście Restaurant Week będą mieli okazję spróbować specjalnego zestawu degustacyjnego, w skład którego wchodzi m.in. porcja nigiri, rolki futomaki i odwróconych uramaki, a także specjalność lokalu - „torcik” z maślanym awokado i marynowanym bakłażanem.
- Youmiko, ul. Hoża 62
ZEST BY KIBART

Tutaj rządzi w kuchni znany z programu kulinarnego „Top Chef” - Paweł Kibart. Proponuje menu oparte na tradycyjnych polskich smakach i składnikach, ale w nowoczesnym wydaniu. W festiwalowym zestawie Zestu znajdziemy: krem z kalafiora z chrupiącym vol-au-vent z orzechowym musem z kurczaka, pieczony w niskiej temperaturze boczek podawany z chrzanowym ptasim mleczkiem i karmelizowaną szalotką oraz rabarbar pod kruszonką.
- Zest by Kibart, Grójecka 70, wejście od Baśniowej
Pełną listę restauracji biorących udział w Restaurant Week, a także informacje dotyczące rezerwacji znaleźć można na stronie www.restaurantweek.pl