Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 11 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Sushi bez ryby z restauracji Youmiko

Restaurant Week - podpowiadamy kilka miejsc, gdzie warto spróbować nietypowe dania

Małgorzata Minta| 31-03-2016

Wraz z wiosną wraca Restaurant Week. W kwietniowej edycji imprezy bierze udział ponad 60 lokali z Warszawy, które przygotowały z tej okazji specjalne menu w zachęcających do testowania promocyjnych cenach.

To już kolejna edycja Restaurant Week, restauracyjnego festiwalu o ogólnopolskim zasięgu. Ale dla porządku przypomnimy jego zasady: W ramach imprezy uczestniczące w nim restauracje będą serwować specjalne przygotowane trzydaniowe menu (zwykle: przystawka, danie główne oraz deser) w okazyjnej cenie 39 zł. Zgodnie z założeniem twórców RW w ten sposób osoby mniej skłonne do eksplorowania gastronomicznej sceny miasta mają okazję do sprawdzenia nieodwiedzonych wcześniej miejsc, a lokale - zaprezentowania się szerszej, nowej publiczności. Tym razem Restaurant Week wraca w swoim pełnym wydaniu, które potrwa aż 10 dni (1-10 kwietnia) i obejmie siedem miast, a także lokalizacje w Trójmieście i na Śląsku. W samej Warszawie w wydarzeniu bierze udział ponad 60 restauracji reprezentujących różne kuchnie etniczne, style gotowania czy wreszcie atmosferę. Oto sześć z nich, wyróżniających się ze względu na nietypową ofertę kulinarną, wystrój, osoby szefów kuchni czy zdobyte wyróżnienia.

BRASSERIE WARSZAWSKA

Brasserie Warszawska / SŁAWOMIR KAMIŃSKI Brasserie Warszawska / SŁAWOMIR KAMIŃSKI

To jedna z dwóch Warszawskich restauracji, które przewodnik Michelin wyróżnił symbolem Bib Gourmand, oznaczającym lokale charakteryzujące się dobrym stosunkiem cen do jakości dań. Codzienne menu Brasserie czerpie z klasycznej francuskiej kuchni, wzbogacając ją o lokalne polskie składniki. Do menu przygotowanego przez szefa kuchni Mateusza Wichrowskiego na Restaurant Week trafiły: sałatka z żółtej cykorii z karmelizowanymi orzechami i serem pleśniowym, smażona pierś kurczaka zagrodowego z foie gras i sosem truflowym (w menu wegetariańskim - domowe tagliatelle z zielonym groszkiem, grillowaną cukinią i bazylią) oraz domowy ptyś z waniliowym kremem.

  • Brasserie Warszawska, ul. Górnośląska 24

KALAYA

Restauracja Kalaya / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Kalaya / JACEK MARCZEWSKI

Burger z emu, stek z kangura - to tylko niektóre egzotyczne propozycje, jakie można znaleźć w karcie Kalai, której specjalnością są smaki rodem z antypodów. Na mniej odważnych czekają natomiast owoce morza, nowozelandzka jagnięcia czy sezonowana wołowina przyrządzane z australijskim sznytem. W festiwalowym menu szefa kuchni Pawła Kałuskiego znalazły się: plastry cienko krojonej wołowiny z grilla Josper z parmezanem, „emu burger” z marynowanymi buraczkami oraz wywodząca się z Nowej Zelandii beza Pavlovej z sosem truskawkowym. Dla osób unikających mięsa przygotowano zestaw z sałatką z buraków i koziego sera oraz grillowanym filetem z dorady w ziołach.

  • Kalaya, ul. Jasna 26

MARCONI

Restauracja Marconi w Hotelu Bristol / BARTOSZ BOBKOWSKI Restauracja Marconi w Hotelu Bristol / BARTOSZ BOBKOWSKI

Działającego od ponad 100 lat hotelu Bristol nikomu przedstawiać nie trzeba, a okazją do wizyty w jego historycznych wnętrzach może być właśnie Restaurant Week. Szef kuchni restauracji Marconi Carlos Teixeira przygotował do spróbowania: zupę z topinamburu dosmaczoną truflową oliwą, konfitowaną kaczą nóżkę z ziemniaczanym plackiem i sosem z wina porto (w wegetariańskiej opcji - gnocchi ziemniaczano-szpinakowe z selerem, orzechami włoskimi i sosem z sera pleśniowego) oraz bezy Pavlovej z konfiturą z owoców leśnych.

  • Marconi, hotel Bristol, Krakowskie Przedmieście 42/44

SANTORINI

Restauracja Santorini / Fot. Łukasz Zandecki Restauracja Santorini / Fot. Łukasz Zandecki

W stylizowanej na nadmorską tawernę Santorini posmakować można propozycji szefa kuchni Dimitriosa Anastasopoulosa. Przygotował zestaw składający się z wyboru greckich past (m.in. taramosalata z ikry dorsza oraz htipiti z fety, papryki i czosnku), kalmara faszerowanego ryżem z owocami morza i pomidorami lub porcji sycącej wegetariańskiej musaki oraz słodkiej babeczki z ciasta filo wypełnionej śmietankowym kremem.

  • Santorini, ul. Egipska 7

YOUMIKO

Youmiko Sushi / MATEUSZ SKWARCZEK Youmiko Sushi / MATEUSZ SKWARCZEK

Sushi bez ryby? Czemu nie! To, że japońskie kąski można przyrządzić bez wykorzystania ryb i owoców morza, udowadniają sushi-masterzy warszawskiego Youmiko. Goście Restaurant Week będą mieli okazję spróbować specjalnego zestawu degustacyjnego, w skład którego wchodzi m.in. porcja nigiri, rolki futomaki i odwróconych uramaki, a także specjalność lokalu - „torcik” z maślanym awokado i marynowanym bakłażanem.

  • Youmiko, ul. Hoża 62

ZEST BY KIBART

Restauracja Zest / KUBA ATYS Restauracja Zest / KUBA ATYS

Tutaj rządzi w kuchni znany z programu kulinarnego „Top Chef” - Paweł Kibart. Proponuje menu oparte na tradycyjnych polskich smakach i składnikach, ale w nowoczesnym wydaniu. W festiwalowym zestawie Zestu znajdziemy: krem z kalafiora z chrupiącym vol-au-vent z orzechowym musem z kurczaka, pieczony w niskiej temperaturze boczek podawany z chrzanowym ptasim mleczkiem i karmelizowaną szalotką oraz rabarbar pod kruszonką.

  • Zest by Kibart, Grójecka 70, wejście od Baśniowej

Pełną listę restauracji biorących udział w Restaurant Week, a także informacje dotyczące rezerwacji znaleźć można na stronie www.restaurantweek.pl

czytaj także

  • jedzenie

Zlot Żarcie na Kółkach na PGE Narodowy. W weekend otwarcie sezonu food trucków.

W weekend pierwszy zlot Żarcia na Kółkach na PGE Narodowy. Będą tradycyjne kuchnie świata, zupy, burgery, bajgle, placki, tosty, lemoniady, wafle, naleśniki - w najróżniejszych wariacjach. Do Warszawy zjedzie niemal 100 jadłowozów - wybraliśmy pięć najciekawszych.

  • jedzenie

Trattoria da Antonio. Najlepsze są przystawki

Jeśli można napisać „tysiąc wierszy o sadzeniu grochu”, to przynajmniej jeden akapit należy się zasługom pawilonu przy Żurawiej 18 dla ojczystej gastronomii. Dzisiaj działa pod tym adresem Trattoria da Antonio oraz kilka efektownych lokali, w tym filia Butchery & Wine.

  • jedzenie

Benihana. Sushi fusion na bogato i glamour oraz kucharze żonglujący nożami

Benihana sprawia, że pokorniejesz. By znaleźć do niej wejście, przemykasz pustym dziedzińcem między dwiema bryłami Cosmopolitana i czujesz się taki malutki.

  • jedzenie

Sezon na lody. Posolony karmel, pistacje i truskawki

Będzie klasyka, owocowe sorbety i słodko-słone kombinacje. W sobotę na Powiślu sezon na lody otwiera Fabryka Lodów Tradycyjnych.

  • jedzenie

Nowe Miejsce w Porcie: knajpa na wodzie.

Zdecydowana większość klubokawiarni nad rzeką otworzy się dopiero w maju - ale na rzece pojawiło się już pierwsze odważne i nowe Miejsce. Restauracja na barce w Porcie Czerniakowskim będzie działać przez cały rok.

  • jedzenie

Bunuel. Kuchnia iberyjska na Kępie

Jeżeli Półwysep Iberyjski kojarzy wam się tylko z Costa Brava, słońcem, wakacjami, cavą i delikatną śródziemnomorską dietą, to w Bunuelu na Saskiej Kępie nie macie czego szukać.

  • jedzenie

Maciej Nowak poleca restaurację Artyści od kuchni

Maciej Nowak wybrał się do restauracji Artyści od kuchni na Żoliborzu. Ocenia: W zwięzłym menu nie znalazłem ani jednego banału, każde danie pomyślane zostało oryginalnie i świeżo.

  • jedzenie

Gdzie na oczyszczające koktajle - miejsca w Warszawie

W tych miejscach znajdziecie soki i koktajle pomagające przygotować organizm do wiosny.

  • jedzenie

Pogromcy Meatów. Tu Tony'ego Bourdaina przyprowadziłbym bez lęku

W końcu i ja dorobiłem się jakiejś nietolerancji. Nietolerancji na wołowe klopsy z grilla, sprzedawane w bułach z cebulą i majonezem.

  • jedzenie

Senses dostała gwiazdkę Michelina

Od tego tygodnia Warszawa może się pochwalić nie jedną, a dwiema restauracjami, którym inspektorzy przewodnika kulinarnego Michelin przyznali gwiazdkę za wyjątkowe walory smakowe serwowanych dań.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc