Sezon na lody. Posolony karmel, pistacje i truskawki
Będzie klasyka, owocowe sorbety i słodko-słone kombinacje. W sobotę na Powiślu sezon na lody otwiera Fabryka Lodów Tradycyjnych.
Latem zeszłego roku miejsce przyciągało tłumy rozgrzanych warszawiaków. Fabryka Lodów Tradycyjnych stała się popularna dzięki naturalnym składnikom, do lodów nie dodają konserwantów. - Mleko i śmietankę sprowadzamy z zaprzyjaźnionej mleczarni z okolic Zambrowa, świeże owoce i warzywa mamy od regionalnych dostawców: jabłka z okolic Grójca, truskawki również spod Zambrowa - mówi Tomasz Ponichtera, współtwórca miejsca.

Od soboty w Fabryce będzie można próbować lodów śmietankowych, czekoladowych, mascarpone, pistacjowych, sorbet wiśniowy i kiwi z bananem. Pojawi się też nietypowy smak: słodki karmel przełamany solą morską. - Na bieżąco będą pojawiać się sezonowe odmiany, na pewno dużo wokół truskawki, bo mi osobiście truskawka smakuje najbardziej. Nowe rodzaje, które można kupić danego dnia, ogłaszamy na Facebooku, planujemy dodać lody wegańskie i inne niestandardowe kombinacje, jak lody bazyliowe czy koperkowe, które były hitem ubiegłego lata - zapowiada Tomasz Ponichtera. Porcja 50 g kosztuje 4,50 zł.

* Fabryka Lodów Tradycyjnych ul. Tamka 31. Otwarcie w sobotę o godz. 11, do 22. W pozostałe dni czynne w godz. 11-22, w poniedziałki 13-21