Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 5 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
FRANCISZEK MAZUR

Gdzie na oczyszczające koktajle - miejsca w Warszawie

Małgorzata Minta| 18-03-2016

W tych miejscach znajdziecie soki i koktajle pomagające przygotować organizm do wiosny.

Teraz w modzie (i to jeden z przypadków, gdy z mody można się cieszyć i ją pochwalać) i dobrym guście są koktajle i soki, które mają nie tylko usatysfakcjonować podniebienie, ale i wspomóc kondycję naszego organizmu - pisze Małgorzata Minta

Gdzie się na nie wybrać w Warszawie.

MOODIE

 / AGATA GRZYBOWSKA / AGATA GRZYBOWSKA

Idealne miejsce na zaspokojenie apetytu na owoce i warzywa. Centralnie ulokowany Moodie stawia na soki i smoothies, których do wyboru mamy ponad tuzin! Na tych, którzy chcą oczyścić organizm, czeka Daily Detox - miks selera naciowego, jabłka i marchewki, a na spragnionych energetycznego kopa - Energy z jabłka, marchewki oraz pobudzającego, ostrego, świeżego imbiru. Solidną porcję witaminy C dostarczy Double C z natki pietruszki, jabłek i cytryny, a kwasów tłuszczowych - koktajl z dodatkiem awokado. Hitem lokalu jest Moodie Green łączący w sobie jarmuż, seler naciowy, ogórek i jabłko.

Wybrany koktajl można wzbogacić o dodatkowe „superskładniki” np. spirulinę, sproszkowany młody jęczmień czy jagody acai. Koktajle są dostępne w dwóch pojemnościach, w cenie 9,90 zł i 12,50 (dodatki - 3 zł), a w barowym menu znajdziemy również bardziej deserowe w charakterze mleczne koktajle (np. bananowy czy cytrynowy).

Na przedwiośnie, gdy pogoda lubi się zmieniać jak w kalejdoskopie, twórca Moodie poleca koktajle z dodatkiem imbiru, który wzmacnia układ odpornościowy, np. bestsellerowy Stress Out (jabłko, imbir i truskawka). Jeśli czujemy, że smoothie nie zaspokoi naszego apetytu, w Moodie znajdziemy też co nieco do przekąszenia - kanapki, brownie czy croissanty.

  • Moodie, Chmielna 32

SAM

 / AGATA GRZYBOWSKA / AGATA GRZYBOWSKA

SAM (wszystkie trzy lokale funkcjonujące dziś pod tą nazwą) dzielnie kontynuują „koktajlową” tradycję z nieistniejącego już 6/12 przy Żurawiej. Choć wybór nie jest aż tak duży, to na pewno ciekawy i bogaty w prozdrowotne składy. W sekcji koktajli z „superskładnikami” znaleźć można m.in. miks z ananasa, pomarańczy, kurkumy, świeżej kolendry z dodatkiem oleju lnianego, koktajl z marchewki, jabłek, imbiru ze spiruliną czy bardziej sycący koktajl z mango, jogurtu, soku pomarańczowego oraz nasion chia. Ceny: od 12 zł do 20 zł. Jeśli chcemy spróbować swoich sił w przyrządzaniu koktajli, w sklepikach SAM-u zaopatrzmy się w różne superdodatki, jak spirulina czy zielony jęczmień.

  • SAM, Lipowa 7a,
  • Rydygiera 9c,
  • Twarda 4

SECRET LIFE CAFE

 / FRANCISZEK MAZUR / FRANCISZEK MAZUR

Różnorodne koktajle to - obok dobrej kawy - specjalność żoliborskiego Secret Life Cafe od początków istnienia kawiarenki, a wśród kilkunastu propozycji znaleźć można też kilka stworzonych z myślą o detoksie organizmu, m.in. z ananasa i cytryny lub czarnej porzeczki, malin, ananasów, szpinaku i spiruliny. Na wiosnę bar szczególnie poleca koktajl odkwaszający, przyrządzany na bazie wody kokosowej, bananów, ogórka i młodego jęczmienia, a także inny, stymulujący układ odpornościowy, z ekologicznym sokiem z granatu, kurkumą, imbirem i żurawiną oraz jagodami goji i ananasem. Jak mówią właściciele, szczególną popularnością ostatnio cieszy się śniadaniowy koktajl „najzdrowszy”, z jagodami, awokado i kakao, którego składniki wpływają korzystnie na układ pokarmowy, nerwowy i wydalniczy. Co ważne, wszystkie koktajle, w których pojawia się mleko, mogą być przyrządzane na wybranym roślinnym zamienniku, a ci, którzy chcieliby przetestować własne pomysły, mogą skorzystać z opcji „wymyśl to sam” i zaproponować barmanowi swoje połączenie smaków.

  • Secret Life Cafe, ul. Słowackiego 15/19

A jeżeli ktoś chce sam robić koktajle - polecamy przepisy

SKOK NA SOK

 / AGATA GRZYBOWSKA / AGATA GRZYBOWSKA

Minisieć sokobarów, w której spróbować można kilkudziesięciu różnych miksów. Osoby, które przed wiosną chcą zadbać o linię, mogę „skoczyć” tu na Fit Linie (ananas, grejpfrut, seler naciowy, truskawki) lub Detoks złożony z dostarczającej beta- -karotenu marchewki, jabłek i siemienia lnianego, które wpływa korzystnie na proces trawienia. Ciekawostką są owocowe shoty, czyli mocno skoncentrowane porcyjki soków, np. buraczkowego lub imbirowego, a także koktajle „śniadaniowe” z dodatkiem jogurtu i muesli (także w bezglutenowej wersji), np. truskawkowo-borówkowo-bananowy lub brzoskwiniowy z mango.

  • ul. Wąwozowa 28/34,
  • ul. Nowy Świat 31,
  • Blue City,
  • Arkadia

THINK LOVE JUICES

 / FRANCISZEK MAZUR / FRANCISZEK MAZUR

Miejsce stworzone przez znaną modelkę Anię Jagodzińską. Firmową specjalnością są butelkowane soki w kilkunastu różnych smakach, które są codziennie rano tłoczone za pomocą wyciskarki ślimakowej, dzięki czemu walory smakowe i mikroelementy pozostają w tej samej postaci jak przy spożyciu surowych owoców. Do wypicia czekają m.in. Grejpfrutowy Detoks na bazie grejpfruta, pomarańczy (źródło wapnia) i cytryny oraz bakteriobójczego kardamonu, bogata w przeciwutleniacze Marchew i Spółka (marchewka, imbir, koper włoski) czy Matka Natura - zielony sok stworzony z myślą o zabieganych mieszczuchach (pektyny z jabłek ułatwiają naturalne pozbywanie się toksyn z organizmu, spirulina dostarcza przeciwutleniaczy, a dzięki dodatkowi pietruszki sok ma również delikatnie działanie diuretyczne, które pomoże w walce z nadmiarem wody w organizmie). Prócz butelkowanych soków w lokalu można spróbować przyrządzanych na miejscu orzeźwiających, zimnych smoothies, np. Zielonego Jęczmienia (mleko kokosowe, sok z pomarańczy, zielony jęczmień, banan, szpinak) czy koktajlu z jagód acai i bananów.

Co ważne, na stronie WWW oraz na etykiecie znajdziemy szczegółowe informacje dotyczące składu soków, ich wartości odżywczych oraz wpływu poszczególnych składników na organizm.

  • Think Love Juices, ul. Francuska 14

ZORZA

Żyjąca od świtu do zmierzchu Zorza postawiła na soki wyciskane metodą cold-press, która pozwala zachować więcej wartości odżywczych z warzyw i owoców, aniżeli tradycyjna sokowirówka. Same kompozycje swe nazwy wzięły od działania, jakie ich składniki mają mieć na nasz organizm. Z myślą o tych, którzy chcą podreperować stan swojego organizmu w Zorzy czeka bestsellerowy Detoks, czyli połączenie jarmużu z ananasem, jabłkiem, cytryną i imbirem, a także nowości w karcie - Smukłość (ananas z jabłkiem i miętą) oraz Zdrowie (gruszka, jabłko, szpinak). Jeśli zaś doskwiera nam codzienny stres, możemy poprawić sobie nastrój łykiem Odprężenia (jabłko z ogórkiem, limonką i kolendrą) lub Spokoju (burak z jabłkiem i szałwią). Ceny zaczynają się od 12,90 zł i kończą na 20,70 zł. Soki podawane są w butelkach, więc jeśli nie dopijemy całej porcji na miejscu, spokojnie możemy wrzucić resztę do torebki i zabrać na wynos, bez ryzyka, że uronimy choć kropelkę.

  • Zorza, ul. Żurawia 6/12

czytaj także

  • jedzenie

Gemba. Zagryzka, z którą zawojujemy Europę!

W rubryce, która od dwudziestu lat nosi tytuł Pełną gębą nie mogło zabraknąć baru Gemba, który otworzył się kilka miesięcy temu na rogu Wilczej i Poznańskiej.

    Kalaya. Mile łechce podniebienie

    Mięso kangura dociera do nas rzadko, więc warto ponapawać się jego aksamitną fakturą, intensywną bordową barwą oraz wytworną delikatnością smaku.

    • jedzenie

    Miodem, tortem i cronutem. Niezwykła cukiernia Miodowa Café w Pałacu Prymasowskim

    Nagie torty, maślane rogaliki z kimchi oraz pianki o smaku piwa - to tylko niektóre z pomysłów szefa pracowni cukierni Miodowa. A dla tych, którzy śledzą kulinarne trendy, są też ciastka, na punkcie których swego czasu zwariowała Ameryka.

    • jedzenie

    Restaurant Week - podpowiadamy kilka miejsc, gdzie warto spróbować nietypowe dania

    Wraz z wiosną wraca Restaurant Week. W kwietniowej edycji imprezy bierze udział ponad 60 lokali z Warszawy, które przygotowały z tej okazji specjalne menu w zachęcających do testowania promocyjnych cenach.

    • jedzenie

    Robią Ferment, czyli restauracja w gościach, na Powiślu.

    Daniel Pawełek, właściciel piekarni i bistro Rozbrat 20 Bakery i Krzysztof Rabek, współtwórca cukierni Odette wpadli na pomysł, by w jednej restauracji otworzyć jednocześnie drugą, zupełnie inną.

    • jedzenie

    Bunuel. Kuchnia iberyjska na Kępie

    Jeżeli Półwysep Iberyjski kojarzy wam się tylko z Costa Brava, słońcem, wakacjami, cavą i delikatną śródziemnomorską dietą, to w Bunuelu na Saskiej Kępie nie macie czego szukać.

    • w mieście

    Lechstarter. Wystartował program na ulepszanie polskich miast

    Wystartował program na poprawę jakości przestrzeni w polskich miastach. Udział może wziąć każdy, a nagrodą jest realizacja najlepszych pomysłów. Zgłoszenia będą przyjmowane do 22 lutego.

    • jedzenie

    Manty. Uzbecka kuchnia przyjaźnie

    W Moskwie stylowe uzbeckie herbaciarnie są modne i lubiane od lat. W Warszawie przybysze z Uzbekistanu z całą pewnością mogą zaimponować przyjazną egzotyką swych potraw.

      Kieliszki na Próżnej w deseczkie

      Warszawa lubi cuda. Warszawa wierzy w cuda. Dlatego z satysfakcją donoszę, że na pl. Grzybowskim zdarza się cud.

      REKLAMA
      • Wyborcza.pl
      • Wyborcza.biz
      • Wysokie Obcasy
      • CoJestGrane24
      • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
      wydarzenia
      • Muzea, wystawy i wernisaże
      • Co Jest Grane 24
      • Europejskie Targi Muzyczne 2016
      • Co Jest Grane 24 Festival
      • Premiery teatralne
      • Filmy i premiery filmowe
      • Repertuar kin
      • Repertuar teatrów
      • Koncerty
      • Trasy koncertowe
      • Imprezy w Twoim mieście
      • Orange Warsaw Festival 2017
      • Olsztyn Green Festival 2017
      • Szczecin Jazz Festival 2017
      miejsca
      • Mojo Picon
      • Wi-Taj na placu Konstytucji
      • Najlepsze lody w Warszawie
      • Podkowa Wine Depot
      • 12on14 Jazz Club
      • NOSPR
      osoby
      • Maciej Stuhr
      • Jennifer Lawrence
      • Margot Robbie
      • Przemysław Wojcieszek
      • Andrzej Chyra
      • Madonna
      • Hugh Grant
      • Marta Nieradkiewicz
      • Woody Allen
      • Izabela Trojanowska
      • Olivier Heim
      • Diana Krall
      • Artur Rojek
      • Dave Gahan
      • Kasia Smutniak
      • Wynton Marsalis
      • Deborah Brown
      • Michalina Wisłocka
      recenzje filmów
      • Ojcowie i córki
      • Kobiety bez wstydu
      • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
      • Copyright © Agora SA
      • O nas
      • Reklama w Gazecie Wyborczej
      • Prywatność
      • Nasze tematy
      • Licencje/Kontent
      • Kontakt
      • Pomoc