Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 7 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Maciej Nowak poleca restaurację Artyści od kuchni

POLECA MACIEJ NOWAK| 18-03-2016

Maciej Nowak wybrał się do restauracji Artyści od kuchni na Żoliborzu. Ocenia: W zwięzłym menu nie znalazłem ani jednego banału, każde danie pomyślane zostało oryginalnie i świeżo.

 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Ryzyko było wysokie. Bo jeżeli na osiedlu Żoliborz Artystyczny przy placu Czesława Niemena, w bloku, na którym znajduje się mural z nazwiskiem Jerzego Ficowskiego, zakłada się lokal o nazwie Artyści od Kuchni, można być pewnym, że przy najmniejszej wpadce nie odmówię sobie brutalnych szyderstw. Zadęcie i pretensjonalność unoszą się nad tym przedsięwzięciem z sykiem ulatniającego się gazu. O wybuch nietrudno... Tymczasem od samych drzwi wszystko rozładowała spokojna, nowoczesna estetyka wnętrza, a w stan rozczulenia wprowadziły podkładki pod talerze, na których wydrukowano antologię polskiej poezji kulinarnej. Już samo to było prawdziwą ucztą: Wacław Potocki, Ignacy Krasicki, Adama Mickiewicz, Tadeusz Boy-Żeleński, Jan Brzechwa, Jerzy Ficowski...

W zwięzłym menu nie znalazłem ani jednego banału, każde danie pomyślane zostało oryginalnie i świeżo.

Mus z wątróbki drobiowej (14 zł) miał może nazbyt tęgą galaretkę z wina, ale towarzysząca mu salsa z grubo pokrojonych zielonych gruszek to już prawdziwy cymes. Fioletowe ziemniaki ugotowane al dente stworzyły cudowną, odświeżającą sałatkę majonezową (18 zł), wzbogaconą świeżymi malinami, jagodami żurawiny oraz plastrami rzodkiewki. Prostoduszny śledź (16 zł) nabrał wyrafinowania dzięki olejowi rydzowemu, konfiturze żurawinowej, kawałkom jabłka oraz chrzanu. Przebojem okazała się sałatka porowa (18 zł) z dwoma kawałkami pasztetu: jeden z kurczaka, drugi z czerwonej fasoli (18 zł). Nie wiem, co się dzieje, ale wegański smakował mi nawet bardziej niż drobiowy.

I zaraz potem pojawił się On. Tatar z dorsza (21 zł). Tatary wołowe, łososiowe czy tuńczykowe jedliśmy nieraz, ale siekanina z wędzonego pomuchla to sensacja. Pozbawione ości mięsko podkręcono chrupiącym marynowanym ogórkiem, dymką i dobrym olejem, który nadał aksamitności królowi bałtyckiej toni.

Pierwszą część posiłku wieńczą niebanalne zupy: chrzanowa z porem oraz poszetowanym jajkiem (12 zł) oraz barszcz grzybowy na słodkawym zakwasie pszenno-razowym z kawałkami dziczyzny (15 zł). I co, brzmi dobrze? A to dopiero antrakt!

Wśród dań głównych wyróżnić trzeba wzorowo przygotowane filety drobiowe. Jeden z wiejskiego kurczaka (24 zł) z dodatkiem pęczaku wymieszanego z kawałkami topinamburu (co za pomysł!), drugi - z kaczki (27 zł) w towarzystwie kluseczek marchwiowych i sosu z czarnej porzeczki. Piernikowa konsystencja mięsa budziła podejrzenia, że wykorzystano technikę sous-vide. Tymczasem szef kuchni pracował metodą klasyczną. Najpierw zamknął mięsko na patelni i wytopił na chłodno tłuszczyk spod skórki, później wstawił do pieca. Efekt był godny podziwu: soczysty, z chrupką skórką.

Kolejne olśnienie to placki ziemniaczane (23 zł), do których dorzucono również skorzonerę. Jej długie włókna podczas smażenia nabrały kruchości, wprost strzelały w ustach. Dla smaku garnirowały je smażone boczniaki oraz liście młodego szpinaku. Podobały mi się też skoki królika (38 zł), uduszone w śmietanie z porem, który jest ulubionym warzywem tutejszego kuchmistrza. Nieco mniej radości przysporzył gulasz z dzika na winie, jałowcu i dojrzewającym boczku (35 zł) i nieco za twarda pieczeń z szynki wieprzowej (25 zł). Ale to nie była hańba, po prostu potknięcie. Każdemu może się zdarzyć.

Żoliborz Artystyczny wyróżnia się na tle innych współczesnych osiedli. Stosunkowo mało tu developerskiego prostactwa, a kilka budynków budzi autentyczny podziw. Do cudów tego miejsca należy dopisać także Artystów od kuchni. Inna sprawa, że muszę sformułować pewne ostrzeżenie. Otóż lokal, nie posiadając jeszcze koncesji, nie stosuje się do fundamentalnej wskazówki Jana Brzechwy, zapisanej w wierszu umieszczonym na firmowej serwetce: „By się goście czuli zdrowo, podaj czystą wyborową”. No cóż, je się tu na razie smacznie, ale mało zdrowo. Pod herbatkę.

 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

  • ul. Dygata 3, czynne codziennie od 12 do 22, www.artyściodkuchni.pl, tel. 48 22119906, dostępne dla osób na wózkach, można płacić kartą. Szef kuchni: Miłosz Gadaś.
  • * sałatka porowa - 18 zł
  • * tatar z dorsza - 21 zł
  • * filet z kaczki - 27 zł
  • * gulasz z dzika - 35 zł

czytaj także

  • w mieście

Lechstarter. Wystartował program na ulepszanie polskich miast

Wystartował program na poprawę jakości przestrzeni w polskich miastach. Udział może wziąć każdy, a nagrodą jest realizacja najlepszych pomysłów. Zgłoszenia będą przyjmowane do 22 lutego.

  • jedzenie

Bunuel. Kuchnia iberyjska na Kępie

Jeżeli Półwysep Iberyjski kojarzy wam się tylko z Costa Brava, słońcem, wakacjami, cavą i delikatną śródziemnomorską dietą, to w Bunuelu na Saskiej Kępie nie macie czego szukać.

  • jedzenie

Restaurant Week - podpowiadamy kilka miejsc, gdzie warto spróbować nietypowe dania

Wraz z wiosną wraca Restaurant Week. W kwietniowej edycji imprezy bierze udział ponad 60 lokali z Warszawy, które przygotowały z tej okazji specjalne menu w zachęcających do testowania promocyjnych cenach.

  • jedzenie

Pogromcy Meatów. Tu Tony'ego Bourdaina przyprowadziłbym bez lęku

W końcu i ja dorobiłem się jakiejś nietolerancji. Nietolerancji na wołowe klopsy z grilla, sprzedawane w bułach z cebulą i majonezem.

  • jedzenie

La Blabla. Restauracja w małym Berlinie nad Wisłą

Przed wojną lubiano mówić o Warszawie, że jest Paryżem Wschodu.

  • jedzenie

Zamorskie przysmaki w restauracji Stockholm

Kolejny łykendzik III RP gasł powoli, a dżdżyste przedwiośnie mościło sobie legowisko w niedzielnym zmierzchu.

  • jedzenie

Maciej Nowak o Domu Wódki: srebrzystooka czarodziejka i paleta smaków

Tutejsza kolekcja 361 odmian srebrzystookiej czarodziejki robi wrażenie wstrząsające. Z taką dywizją świat można zawojować.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc