Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 7 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Restauracja La Blabla, Warszawa, ul. Noakowskiego 16 / JACEK MARCZEWSKI

La Blabla. Restauracja w małym Berlinie nad Wisłą

Maciej Nowak| 06-03-2016

Przed wojną lubiano mówić o Warszawie, że jest Paryżem Wschodu.

Ostatnio brutalnie obnaża tę tromtadrację dr Błażej Brzostek, który pisze zrewidowaną historię naszego miasta. Ciekawe, jak w przyszłości obroni się współczesna zabawa obwołująca gród nad Wisłą małym Berlinem? Grzejemy się w ciepełku tego porównania, na którego rzecz za chwilę przemówi kolejny argument. Będzie nim kończący się remont kamienicy przy Noakowskiego 16, dzięki któremu jej podwórko upodobni się do berlińskiego Hackesche Höfe. W stolicy Niemiec nazwano tak ciąg wewnętrznych dziedzińców w czynszówkach z początku XX wieku. Przed kilkunastoma laty zostały zrewitalizowane i przekształcone w modne i pełne życia centrum handlowo-gastronomiczno-rozrywkowe. Hackesche Höfe z Noakowskiego na berliński rozmach nie może liczyć, zmieszczą się w nim ledwie dwie knajpy i jeden klub jazzowy. Dobre jednak i to!

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Jako pierwsza powstała kilka miesięcy temu La BlaBla, w której potrawy, wypisane kredą na tablicy, zmieniają się w zależności od pór roku i humoru szefowej. Przed tygodniem załapałem się jeszcze na ofertę zimową, pełną rozgrzewających, solidnych smaków. Początek nie był olśniewający: grubo mielony pasztet (16 zł) w typie terrine oraz siekany tatar z orzechami ziemnymi (28 zł) znikały na tle kawałków nieheblowanego drewna, na których zostały podane. Reklamowane jako domowa sensacja pieczywo z palonym sianem (12 zł) to cytat z dorobku Wojtka Amaro, a zawsze lepiej obcować z oryginałem niż podróbką. Poważna wypowiedź gastronomiczna rozpoczęła się dopiero od esencjonalnego, parzącego rosołu z kaczki, serwowanego w butelce (22 zł). Jej zawartością samodzielnie trzeba zalać miseczkę z kawałkami krwistej kaczej piersi, surowym jajkiem i azjatyckim makaronem. Pod wpływem wrzątku ingrediencje zmieniają kolor, przechodzą ze stanu naturalnego w kulinarny, dokonuje się prawdziwa transgresja. To było pyszne...

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Zaraz potem wydarzeniem był szpik w ciętych rurach (16 zł), przykryty grubą warstwą siekanej zielonej pietruszki. Jego aromat i smak oszołomił nawet towarzyszącą mi pacjentkę W, która podjadała go we wzruszeniu, przypominając, że w dzieciństwie właśnie taki podawał jej ojciec. Rozochocona, niepomna ślubów wegetariańskiej czystości wciągnęła także makaron z dynią i sporą ilością boczku (24 zł). Ja odwdzięczyłem się jej zachwytem nad makaronem z twarożkiem kozim i karmelizowanym burakiem (24 zł) oraz soczewicą z musem z palonego bakłażana i gęstym jogurtem (24 zł). Po wymianie ekumenicznych gestów przeszedłem do konkretów. Najpierw była to smażona pierś z kaczki z pęczakiem jęczmiennym, doprawionym na czerwono kiszonym barszczem (38 zł), którego odrobinę podano oddzielnie w kieliszku. Z wdziękiem towarzyszył tej kompozycji sos żurawinowy, wykończony kawą. Z kolei stek ze zrazówki (42 zł) może nie powalał smakiem i wielkością, ale czarował kiszonymi dodatkami: brukselką oraz musem z kapusty.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Jeżeli na Noakowskiego zobaczycie dziewczynę w obcisłych spodniach w czarno-białe grochy, z efektownie podgoloną po bokach fryzurą, w rozkloszowanym wintydżowym płaszczyku, uginającą się pod ciężarem didżejskiego miksera, nie myślcie, że to kolejna zagubiona artystka w poszukiwaniu estradowej chałtury. Nie, nie, nie! Tak wyglądają współczesne kucharki, które przed rzuceniem się w kosmos garów kończą studia z produkcji filmowej! Polskie kino to jednak małe miki w porównaniu z emocjami, które zapewnia trzon kuchenny w porządnej restauracji. Tu jest dopiero życie! Gorąco, parno, niebezpiecznie. Pot, krew i łzy. I tego najwyraźniej potrzeba Adrianie Marczewskiej, która rzuciła kinematografię, by prowadzić kuchnię w La BlaBla.

LA BLABLA

  • ul. Noakowskiego 16, tel. 884 332 100
  • otwarte codziennie od godz. 12 do 22
  • można płacić kartą
  • niedostępne dla osób na wózkach

Przykładowe ceny:

  1. siekany tatar z orzechami - 28 zł
  2. pieczywo z palonym sianem - 12 zł
  3. rosół z kaczki - 22 zł
  4. szpik w ciętych rurach - 16 zł
  5. makaron z dynią i boczkiem - 24 zł
  6. soczewica z musem z bakłażana - 24 zł

czytaj także

    Kalaya. Mile łechce podniebienie

    Mięso kangura dociera do nas rzadko, więc warto ponapawać się jego aksamitną fakturą, intensywną bordową barwą oraz wytworną delikatnością smaku.

    • jedzenie

    Otwarto drugą Charlotte w mieście. Tym razem inspirowana kuchnią żydowską

    Charlotte, niezmiennie modne bistro, doczekało się drugiej warszawskiej odsłony - tym razem na pl. Grzybowskim. W Charlotte Menorze spróbować można wypieków i dań inspirowanych kuchnią środkowoeuropejskich Żydów: bajgli, chałek z kawiorem z wątróbki i cymesu.

    • jedzenie

    Zamorskie przysmaki w restauracji Stockholm

    Kolejny łykendzik III RP gasł powoli, a dżdżyste przedwiośnie mościło sobie legowisko w niedzielnym zmierzchu.

    • w mieście

    Psom wstęp wzbroniony? Przewodnik po kocich kawiarniach

    Niedawno swoje podwoje otworzyła warszawska kawiarnia Miau Cafe z żywymi kotami. Sprawdzamy gdzie jeszcze można zjeść lub kupić książkę w kocim towarzystwie.

    • jedzenie

    Maciej Nowak jadł w Uki Uki: W kuchni krząta się skośnooki fachowiec

    WARSZAWA PEŁNĄ GĘBĄ. - Lokal na rogu Kruczej i Hożej z prędkością świstokliku porywa nas w kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, ale nie jest to wyprawa szlakiem sushi - pisze w recenzji restauracji Uki Uki Maciej Nowak.

    Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
    • jedzenie

    Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

    Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

    REKLAMA
    • Wyborcza.pl
    • Wyborcza.biz
    • Wysokie Obcasy
    • CoJestGrane24
    • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
    wydarzenia
    • Muzea, wystawy i wernisaże
    • Co Jest Grane 24
    • Europejskie Targi Muzyczne 2016
    • Co Jest Grane 24 Festival
    • Premiery teatralne
    • Filmy i premiery filmowe
    • Repertuar kin
    • Repertuar teatrów
    • Koncerty
    • Trasy koncertowe
    • Imprezy w Twoim mieście
    • Orange Warsaw Festival 2017
    • Olsztyn Green Festival 2017
    • Szczecin Jazz Festival 2017
    miejsca
    • Mojo Picon
    • Wi-Taj na placu Konstytucji
    • Najlepsze lody w Warszawie
    • Podkowa Wine Depot
    • 12on14 Jazz Club
    • NOSPR
    osoby
    • Maciej Stuhr
    • Jennifer Lawrence
    • Margot Robbie
    • Przemysław Wojcieszek
    • Andrzej Chyra
    • Madonna
    • Hugh Grant
    • Marta Nieradkiewicz
    • Woody Allen
    • Izabela Trojanowska
    • Olivier Heim
    • Diana Krall
    • Artur Rojek
    • Dave Gahan
    • Kasia Smutniak
    • Wynton Marsalis
    • Deborah Brown
    • Michalina Wisłocka
    recenzje filmów
    • Ojcowie i córki
    • Kobiety bez wstydu
    • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
    • Copyright © Agora SA
    • O nas
    • Reklama w Gazecie Wyborczej
    • Prywatność
    • Nasze tematy
    • Licencje/Kontent
    • Kontakt
    • Pomoc