Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
ADAM STEPIEN

Gemba. Zagryzka, z którą zawojujemy Europę!

Maciej Nowak| 22-01-2016

W rubryce, która od dwudziestu lat nosi tytuł Pełną gębą nie mogło zabraknąć baru Gemba, który otworzył się kilka miesięcy temu na rogu Wilczej i Poznańskiej.

Pognałem tam, pokochałem i przy kilku dziecięcych daniach nieco rozrzewniłem nad naszymi spracowanymi wątrobami i innymi organami wewnętrznymi odpowiedzialnymi za odwodornienie etanolu. Czyli mówiąc po ludzku - zamianę baśniowej substancji w poranną glątwę. W ostatnich latach stała się ona nieco mniej dotkliwa, gdyż coraz częściej już nie absorbujemy na pusty żołądek. Kaskady radosnego płynu spływają na błonę śluzową wymoszczoną zbawczymi zakąskami. A wszystko to dzieło - a jakże! - złego ducha stołecznej gastronomii, Tego Którego Nazwiska Nie Należy Wymawiać. Równo dziesięć lat temu otworzył w budynku Hotelu Europejskiego antrepryzę pod nazwą Przekąski/Zakąski, która dosłownie z dnia na dzień zmieniła oblicze warszawskiego i polskiego wyszynku.

 / ADAM STEPIEN / ADAM STEPIEN

Do roku 2006 lokale specjalizujące się w alkoholu zasadniczo nie serwowały niczego do jedzenia. Puby, drink-bary i inne przystanie dla dzieci nocy poiły nas zupełnie na czczo, co uznać trzeba za specyficznie polski styl, wyraźnie odróżniający polskie picie od zawodowego picia Rosjan. Oni nawet swoje dzieci ostrzegają, by nie brały wzoru z Polaków i nie piły,,pod czajczik''. Wtedy, gdy my do szklaneczki berbeluchy przymierzamy się z jakąś cienką popitką nasi wschodni sąsiedzi zawsze zadbają o zakąskę. I w tym tkwi tajemnica mocnych rosyjskich głów. Szczęśliwie Przekąski/Zakąski odmieniły ten trend wywołując realną zmianę społeczną. Ich wzorem powstały setki lokali, w których tatarek, serdelek czy śledzik stały się pozycją obowiązkową.

 / ADAM STEPIEN / ADAM STEPIEN

Wypełniona po krakowsku starymi gratami Gemba idealnie wpisuje się w zakąskowy trend. A wręcz go nieco modernizuje, bo zapewnia uczciwy podkład pod schrupanie sroczki nie tylko zawodnikom walczącym w stylu klasycznym, ale również naszym siostrom i braciom spod znaku W. Tradycjonaliści znajdą tutaj smalec (9 zł), klopsy z dzika z grzybami (12 zł), pasztet z dzika (12 zł) czy pierogi z jeleniną (12 zł), które na stole lądują po podsmażeniu. Ludność gustująca w błonniku zadudli sobie w towarzystwie pasty z buraka i sera owczego (12 zł), humusu z suszonymi pomidorami (12 zł) czy pierogów z ciecierzycą (9 zł).

Wszystkie te miłe zakąskowe duperelki, podawane w słoikach, zwą tu światowo,,polish tapas'', co nawet mi się podoba, mimo że zazwyczaj nie lubię makaronizmów.

Polska zakąska czy przekąska brzmi jednak trochę knajacko, a z takim tapasem w jednej dłoni i kielichem w drugiej - Europę można zawojować. I powalić na kolana! Albo jeszcze lepiej na pysk, czyli - gębę. Pardon - Gembę.

 / ADAM STEPIEN / ADAM STEPIEN

Gemba

ul. Wilcza 50/52, tel. 502 400 773

otwarte od niedzieli do czwartku od 16 do 2, w piątki i soboty od 16 do 4

można płacić kartą

 

Polish tapas:

  • klopsy z dzika z grzybami - 12 zł
  • pasztet z dzika - 12 zł
  • pierogi z jeleniną - 12 zł
  • pasty z buraka i sera owczego - 12 zł
  • humus z suszonymi pomidorami - 12 zł
  • pierogi z ciecierzycą - 9 zł

 

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc