Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 15 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
JACEK MARCZEWSKI

Manty. Uzbecka kuchnia przyjaźnie

Poleca Maciej Nowak| 23-12-2015

W Moskwie stylowe uzbeckie herbaciarnie są modne i lubiane od lat. W Warszawie przybysze z Uzbekistanu z całą pewnością mogą zaimponować przyjazną egzotyką swych potraw.

Na świątecznym stole stawiamy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa. To zazwyczaj pusty gest, bo ani w nas nie ma odwagi, by takowego przybysza ugościć, ani nie ma śmiałości, by zaburzać domowy mir. Dlatego proponuję samemu wybrać się do tych, którzy w naszym mieście szukają lepszego losu i okazać im serdeczność. Odkąd tytuł Knajpy Roku 2015 powędrował do gruzińskiej restauracji Rusiko prowadzonej przez rodzinę Turkestanishvili, nie da się tam wcisnąć nawet szpilki, a co dopiero mówić o grubym krytyku kulinarnym II klasy.

Poszukałem zatem innej emigranckiej przystani: zapraszam do lokalu Manty na Elektoralnej, gdzie podawana jest kuchnia uzbecka.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

W Moskwie stylowe uzbeckie herbaciarnie są modne i lubiane od lat. Być może to nostalgiczne odniesienie do burzliwej historii XIX wieku, gdy terytoria środkowej Azji, w tym obecnego Uzbekistanu, były terenem kolonialnego współzawodnictwa między Imperium Rosyjskim a Zjednoczonym Królestwem. Wydarzenia te dziejopisowie zwą Wielką Grą, owianą czarem orientalnej tajemnicy, nieoczekiwanych zwrotów akcji i zakończoną sukcesem państwa Romanowów (skądinąd przy udziale Polaków, o czym pisze Max Cegielski w wydanej właśnie pasjonującej książce „Wielki Gracz”). Tęsknota za czasami militarnej chwały napędza klientów moskiewskim Uzbekom. Warszawie przybysze z Uzbekistanu z całą pewnością mogą zaimponować przyjazną egzotyką swych potraw.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

No właśnie - to jest kuchnia przyjazna, taka, którą da się lubić, szczególnie gdy przygotowywana jest i podawana przez kucharzy i kelnerów o urodzie chanów Samarkandy, Buchary i Taszkentu. Karta nie jest długa, za to zawiera dania kardynalne. Jej trzon stanowią pierogi na parze z nadzieniem wołowym bądź szpinakowym zwane mantami i znajdujące się w szyldzie lokalu. Manty (jedna sztuka 2,5 zł) są trochę większe od pierogów polskich, wypełniające je mięso ma aromat azjatyckich traw, a na stole lądują w towarzystwie gęstej śmietany. Nieodłącznym przyjacielem mantów jest płow (17,99 zł), czyli duszony ryż z warzywami i baraniną. Tradycyjnie na wierzchu ryżu przygotowanego do gotowania kładzie się główkę czosnku i potem wśród biesiadników wybucha walka o to, komu on przypadnie. Bo smak ma wtedy zaiste niebiański. Kolejna perła w kulinarnej koronie Uzbekistanu to samsy, znane również z innych krajów Azji pieczone trójkątne pierożki (5 zł) wypełnione mięsem. Ich złocisty apetyczny kolor jest jawnym dowodem na to, że na Elektoralnej wypiekane są tuż przed podaniem na stół. Energetyczne i rozgrzewające są gęsta, esencjonalna zupa wołowa shorpa (7,9 zł) oraz lagman (14,99 zł), czyli robiony na miejscu oryginalny szeroki makaron serwowany w aromatycznym warzywno-mięsnym bulionie.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Wnętrze urządzone jest współcześnie, ale z elementami Orientu. Na ekranach wiszących na ścianach telewizorów mruga i szemrze uzbecka telewizja, przy stolikach obok zasiadają osoby o buziach smaganych stepowymi wichrami. Najwyraźniej zadowolone, że w Warszawie znalazły kawałek swojego domu. W języku rosyjskim funkcjonuje słowo pochodzenia azjatyckiego brzmiące „kajf”, oznaczające wielką, trudną do wyrażenia przyjemność. Gdy fizycznie przeżywasz wspaniałe chwile, uniesienie i euforię, opisać to można jako kajfowanie. Wizyta w Mantach na Elektoralnej to źródło takiego właśnie kajfu.

  • MANTY

  • ul. Elektoralna 24.
  • Otwarte codziennie od godz. 10.30 do 23, tel. 600 130 843, można płacić kartą

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc