REKLAMA

Żarcie na Kółkach: start sezonu

30.0331.03.2019

PGE Narodowy (d. Stadion Narodowy)

WarszawaAl. Księcia Poniatowskiego J. 1

Żarcie Na Kółkach wjeżdża pod PGE Narodowy, by wystartować z szóstym sezonem wyjątkowych zlotów foodtrukowych. Już 30 i 31.03 na Błoniach PGE Narodowego odbędzie się największe wydarzenie gastronomiczne w naszym kraju. Ponad 100 food trucków zaserwuje klasyki gatunku, oryginalne dania kuchni polskiej oraz potrawy z najodleglejszych zakątków świata.

Rekordowa liczba gastrowozów podczas Startu Sezonu to efekt niezwykłej popularności, jaką cieszy się street food w Polsce. Dania serwowane przez mobilne restauracje powstają zarówno na podstawie klasycznych przepisów, jak i oryginalnych, autorskich receptur. Przygotowywane potrawy cieszą się uznaniem wśród miłośników street foodu, bowiem reprezentują wysoki poziom kulinarny oraz najwyższej jakości składniki, z których zostały wykonane.

„Nasze food trucki nierzadko zaopatrują się u lokalnych producentów i dostawców. A to sprawia, że podczas Startu Sezonu oraz kolejnych zlotów Żarcia Na Kółkach, każdy może spróbować oryginalnych dań, powstałych z miłości do street foodu oraz z szacunku do zdrowego i smacznego produktu.” - przekonuje Marta Stachera z Żarcia Na Kółkach.

Oprócz dobrze znanych klasyków, m.in. burgerów, hot-dogów czy zapiekanek, food trucki zaserwują także modne od kilku sezonów potrawy takie jak ramen, udon, pierożki na parze, pastrami oraz szarpane mięsa. Nie zabraknie także dań wegetariańskich, słodkich przekąsek i zdrowych napojów, w tym świeżo wyciskanych soków, domowej lemoniady czy organicznej kawy. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.


Bez wątpienia Start Sezonu na dobre wpisał się w kalendarz polskich imprez plenerowych, z roku na rok bijąc rekordy popularności. Od 6 lat daje początek wszystkim wydarzeniom na świeżym powietrzu w Warszawie, obwieszczając koniec zimy i początek kilkumiesięcznego relaksu pod chmurką. Ale to nie wszystko, bowiem w tym roku wydarzenie nabiera jeszcze
większego znaczenia za sprawą inicjatywy Szanuj Jedzenie . Jej twórcy, czyli organizatorzy Restaurant Week POLSKA, postanowili wspólnie z ekipą Żarcia Na Kółkach zachęcić mieszkańców miasta do pakowania niedokończonych porcji, któr teraz będą mogli zabrać ze sobą.

Żarcie Na Kółkach to organizator największych zlotów foodtruckowych w Polsce. Imprezy organizowane przez ŻNK przyciągają rzesze miłośników mobilnych restauracji, którzy są najlepszym dowodem na to, że moda na street food w naszym kraju ma się po prostu pysznie. Parterem całego sezonu jest Radio ESKA. Wśród patronów medialnych wydarzenia są między innymi Co Jest Grane, Noizz.pl oraz Aktivist!.

zobacz także

REKLAMA