REKLAMA

Bachus nad Odrą. Winnica Kinga w Starej Wsi

05.10.201803.02.2019

Winnica Kinga w Starej Wsi

Nowa SólKazimierza Wielkiego 28

Cykl wystaw Winnice lubuskie. Wczoraj i dziś ma na celu ukazanie poszczególnych plantacji winorośli w naszym województwie. Każda z nich stanowi osobną opowieść, na która składają się: warunki geograficzne i klimatyczne, architektura i historia miejsca, uprawiane odmiany winogron, metody wytwarzania wina, zdobyte nagrody i wyróżnienia oraz wiele innych. Jednak w największym stopniu o atmosferze danej winnicy decydują sami winiarze, dlatego też kolejnym zadaniem cyklu jest przybliżenie sylwetek właścicieli winnic, ich pasji oraz zainteresowań.

Położona w Starej Wsi koło Nowej Soli Winnica Kinga jest wielopokoleniowym gospodarstwem, które zostało założone w 1985 roku przez Halinę i Wojciecha Kowalewskich. O polskim winie wówczas jeszcze nikt poważnie nie myślał. Początkowo państwo Kowalewscy uprawiali jeden szczep winnej latorośli – Skarb Panonii. Jest to odmiana deserowa, wielkoowocowa, o bardzo smacznych żółtych owocach, która bardzo wcześnie dojrzewa. Winiarze ze Starej Wsi chcieli zmierzyć się z uprawa na większa skalę, dlatego wybór szczepu był sprawa oczywistą. Problemem był jednak brak osób, które mogłyby udzielić rad dotyczących kultywacji i ochrony winorośli.

Winogrona deserowe są uprawiane w tunelach foliowych. Właściciele winnicy zdecydowali się na tę formę z kilku względów. Krzewy są osłonięte przed wiatrem, deszczem i szkodnikami, co zapobiega uszkodzeniom gron. Decydującym argumentem jest jednak przyspieszenie dojrzewania owoców.

Działalność winnicy została drastycznie przerwana latem 1997 roku. Przez Polskę przetoczyła się wówczas katastrofalna powódź, która niestety nie oszczędziła także Starej Wsi. Gdy woda opadła, właściciele odnaleźli jeden żywy krzew. Odradzająca się roślina stała się znakiem dla rodziny. Podjęta została decyzja o kontynuacji uprawy winorośli. Wczesną wiosną 1998 roku Wojciech Kowalewski pojechał do Instytutu Winorośli w Kiszyniowie, skąd sprowadził sadzonki nowych interesujących odmian deserowych i moszczowych. Obecnie plantacja prowadzona jest przez drugie pokolenie winiarzy: Kingę i Roberta Koziarskich.

REKLAMA