Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Gołdap Festival
  • Olsztyn Green Festival 2019
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019

  • Aktualności
  • Artyści
  • Program
  • Strefa Dzieci
  • Kup Bilet
  • Informacje praktyczne
  • Tak było rok temu
  • Kontakt/Media
  • O miejscu
REKLAMA
pokaz kulinarny / forumgwiazd.com.pl

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zaprasza na wspólne gotowanie

red| 12-06-2019

Jedną z atrakcji podczas trwania festiwalu w strefie Smaku Warmii i Mazur będzie pokaz lifecookingu połączony z warsztatami kulinarnymi prowadzony przez Jakuba Steuermarka.

Każdego dnia festiwalu odbędą się trzy edycje z kilkoma stanowiskami dla chętnych festiwalowiczów, podczas których przygotowane zostaną potrawy regionalne Warmii i Mazur.

Edycja Pierwsza, godz. 17:00

1. Mazurska kiełbasa wędzona w piwie z ziemniakami i cebulą

Kulinarna tradycja Prus Wschodnich, czyli m.in. dzisiejszych Mazur, powiązana jest ściśle z kuchniami dwóch narodów: Niemców i Polaków. Jak zauważa Rafał Wolski we wstępie do książki Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, do niemieckiej spuścizny należą tu m.in. skłonność do słodko-kwaśnego przyprawiania potraw oraz obfitość mięsa i jego przetworów, z kuchni polskiej zaś wywodzi się częste stosowanie śmietany i ziół, a przede wszystkim znakomite wędliny.

Mazurska kiełbasa wędzona pochodzi z mięsa świń hodowanych w sposób tradycyjny w Baniach Mazurskich, miejscowości położonej w jednej z najczystszych części i tak przecież niezwykle czystych Mazur.

Edycja druga, godz. 18:00

2. Zapiekanka ze szczupaka z jego kawiorem na puree z ziemniaków i Szałwii

Kawior jest od dawna jednym z najbardziej wykwintnych i pożądanych produktów na świecie, atrybutem wyjątkowych przyjęć oraz symbolem luksusu i prestiżu.

Edycja trzecia, godz. 19:00

3. Gofry pruskie z miodem z Ziemi Oleckiej.

Jedną z tradycji kulinarnych podtrzymywanych w domostwach w czasach powojennych był wypiek pewnego rodzaju wafli, zwanych goframi. Można podawać je posypane cukrem pudrem z dodatkiem konfitur, syropu, czy bitej śmietany.

Partnerem strefy jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

zobacz także

partnerzy regulamin

agora
cojestgrane24 - mono, logo poziome
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski
Instax
Szwajcaria
Tabasco
Kikkoman
JimJam
Factory
Deal Audi Krotoski
WMFONO
Pampers
Warmia i Mazury
ZEW for men
Euronet
REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc