Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zaprasza na wspólne gotowanie
Jedną z atrakcji podczas trwania festiwalu w strefie Smaku Warmii i Mazur będzie pokaz lifecookingu połączony z warsztatami kulinarnymi prowadzony przez Jakuba Steuermarka.
Każdego dnia festiwalu odbędą się trzy edycje z kilkoma stanowiskami dla chętnych festiwalowiczów, podczas których przygotowane zostaną potrawy regionalne Warmii i Mazur.
Edycja Pierwsza, godz. 17:00
1. Mazurska kiełbasa wędzona w piwie z ziemniakami i cebulą
Kulinarna tradycja Prus Wschodnich, czyli m.in. dzisiejszych Mazur, powiązana jest ściśle z kuchniami dwóch narodów: Niemców i Polaków. Jak zauważa Rafał Wolski we wstępie do książki Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, do niemieckiej spuścizny należą tu m.in. skłonność do słodko-kwaśnego przyprawiania potraw oraz obfitość mięsa i jego przetworów, z kuchni polskiej zaś wywodzi się częste stosowanie śmietany i ziół, a przede wszystkim znakomite wędliny.
Mazurska kiełbasa wędzona pochodzi z mięsa świń hodowanych w sposób tradycyjny w Baniach Mazurskich, miejscowości położonej w jednej z najczystszych części i tak przecież niezwykle czystych Mazur.
Edycja druga, godz. 18:00
2. Zapiekanka ze szczupaka z jego kawiorem na puree z ziemniaków i Szałwii
Kawior jest od dawna jednym z najbardziej wykwintnych i pożądanych produktów na świecie, atrybutem wyjątkowych przyjęć oraz symbolem luksusu i prestiżu.
Edycja trzecia, godz. 19:00
3. Gofry pruskie z miodem z Ziemi Oleckiej.
Jedną z tradycji kulinarnych podtrzymywanych w domostwach w czasach powojennych był wypiek pewnego rodzaju wafli, zwanych goframi. Można podawać je posypane cukrem pudrem z dodatkiem konfitur, syropu, czy bitej śmietany.
Partnerem strefy jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.