Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu
Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Warszawa
Nocny Market. Na nieczynnym dworcu Warszawa Główna Osobowa przecinają się szlaki weekendowych wędrówek tysięcy głodnych warszawiaków i przyjezdnych. Dla jednych jest to pierwszy przystanek wieczoru, dla innych ostatni, tuż przed snem. Między ustawionymi w dwóch rzędach knajpkami (m.in. Supperlardo, El Puertito, Mąka i Woda, Night Burger, Łowcy Syren, The Cool Cat, Langosze, Brasil On The Plate czy Dogidog) tłumnie gromadzą się fani ulicznego jedzenia, dobrych piw i win. Niesieni fantazją imprezowicze mogą też sobie przystrzyc brodę lub zrobić tatuaż. Siłą Nocnego Marketu jest nie tylko samo jedzenie (za wegańskie langosze można oddać duszę diabłu), ale też i atmosfera – wystarczy zamknąć oczy, wsłuchać się w gwar, wwąchać w feerię zapachów by poczuć się jak na wakacjach.
Nocny Market, ul. Towarowa 3. Czwartek-niedziela. Od godz. 17 do godz. 1.

Kraków
Zapiekanki z Okrąglaka. Kultowe, smaczne, różnorodne. W letnie weekendy czynne niemal do rana. Do wyboru opcja wegetariańska, wegańska i z mięsem, kilkanaście sosów i dodatków. Kolejka niemal zawsze długa, co tylko potwierdza, że zapiekanki z Okrąglaka to najlepszy pomysł na nocny głód. Ceny od kilku do kilkunastu złotych.
Zapiekanki z Okrąglaka, Plac Nowy, 4B/1, Kazimierz. Od godz. 10 do godz. 3.
Przypiecek. Pyszne pierogi przez całą dobę. Od ruskich, przez wegetariańskie, z kapustą i grzybami, szpinakiem czy brokułami, po owocowe – z jabłkami, śliwkami, truskawkami, jagodami albo ze słodkim serem. Pierogi to zdecydowanie najsłynniejsza potrawa Przypiecka. Do wyboru też zupy – chłodnik kresowy, barszcz czerwony, rosół, a dla wygodnych żurek w kubku na wynos. Ceny pierogów od 13 do 25 złotych, zup już od 7 złotych.
Przypiecek, ul. Sławkowska 32. Czynne całą dobę.
Pizzatopia. Dowolne składniki, słynne rzemieślnicze ciasto z naturalnych mąk (miękkie jak chmurka! – czytamy w komentarzach klientów), jedna cena i czas oczekiwania nie dłuższy niż 3 minuty. Do tego serdeczna obsługa, nawet późno w nocy, kiedy goście bywają różni. Pizzę można wziąć na wynos albo zjeść w przyjemnym i zielonym, bo na krakowskich Plantach, ogródku. Cena za jedną to 24 złote. W weekendy czynne do 2 w nocy.
Pizzatopia, ul. Szewska 22. Od godz. 11 do godz. 1.

Gdańsk
Słony Spichlerz. To pierwszy w Gdańsku food hall, który powstał z inspiracji takimi miejscami jak warszawskie Koszyki czy lizboński TimeOut Market. Na dwóch poziomach znajduje się dziewięć restauracji i Salty Bar. Fani kuchni azjatyckiej mogą spróbować tajskiego streetfoodu w Bangkuk by Thai Thai i kuchni japońskiej w Ramen & Sushi by Mitsuro, miłośnicy włoskiej pizzy mogą wybrać się do Czerwonego Pieca a wegetarianie i weganie swoje kroki pokierują do Vegemadre. Ci, którzy nad morzem chcieliby spróbować ryb mogą śmiało zamawiać w Delifish, a spragnieni kuchni polskiej w nowym wydaniu znajdą coś dla siebie w Gwar Bistro. Na miłośników burgerów i prosecco czeka Sexy Bull, w Chwila Moment będzie coś dla fanów misek z różnych stron świata, a słodkim zakończeniem będzie wizyta w Błogo. Słony Spichlerz w tygodniu i w niedzielę działa do 23 a w weekend do 1 w nocy.
Słony Spichlerz, ul. Chmielna 10. Niedziela-czwartek od godz. 8 do godz. 23, piątek-sobota od godz. 8 do godz. 1

Wrocław
W centrum miasta zjemy m.in. burgery w słynnym Pasibusie: lokale na Świdnickiej i Św. Antoniego są czynne od niedzieli do czwartku do godz. 1, a w piątki i soboty dwie godziny dłużej. W Pasażu Pokoyhoff działają Do Jutra i Rumbar. Pierwszy serwuje m.in. quesadillas, a drugi owoce morza. Działają w czwartki do 2, a w piątki i soboty do 4. Całkiem długo czynne są multitapy serwujące jedzenie. Do godz. 2, a w soboty i niedziele do 4 otwarty jest Doctor’s Bar, codziennie do 2 działa Pinta (kuchnia działa krócej niż sam pub), a Pod Latarniami serwujący m.in. klasyczne obiady do godz. 2, w czwartki do 3, a w piątki i soboty do 4. Kuchnia czynna jest tu do zamknięcia lokalu. Fanów mają dwa okienka Frytki+Sos (zjemy tu to, co w nazwie, a wybór sosów jest naprawdę spory). Jedno jest na ul. Św. Antoniego, drugie na Oławskiej. Czynne są w czwartki do 1, w piątki i soboty do 3.