Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • zjedz to w Warszawie

  • recenzje kulinarne
  • przepisy
  • knajpa roku
REKLAMA
Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov / DAWID ZUCHOWICZ

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

AGATA PIASECKA| 27-04-2019

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Mazal Tov to nowa restauracja z kuchnią żydowską znajdująca się w lokalu, który zajmowała kiedyś meksykańska tawerna The Mexicana. Spróbujemy tu nowoczesnych wersji tradycyjnych potraw Żydów aszkanezyjskich, zwłaszcza tych zamieszkujących przed wojną Polskę. – Nasza kuchnia inspirowana jest tym, co można było zjeść w żydowskich restauracjach przed wojną. Chcemy pokazać, że dania, które znamy i lubimy, pochodzą właśnie z kuchni żydowskiej, np. placki ziemniaczane w naszym menu występujące jako latkesy – mówi Marcin Wachowicz, twórca Mazal Tov oraz restauracji Aioli, Momu i Banjaluka.

Żydowska Warszawa. Dramat getta odciśnięty w lastriku

W menu znajdziemy m.in. znane z lokali serwujących kuchnię izraelską mezze, które w tym wydaniu składają się z czulentu z ozorkiem wołowym, drobno siekanej wątróbki, dwóch rodzajów macy czy czipsów z cebuli. Spróbujemy tu też bajgli z różnymi dodatkami, np. panierowaną łopatką jagnięcą czy wędzonym łososiem.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov / DAWID ZUCHOWICZ Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov / DAWID ZUCHOWICZ

Szefem kuchni jest Richart Tóth, węgierski Żyd, który do niedawna prowadził street food z kuchnią żydowską w Budapeszcie. Nawiązaniem do jego poprzedniej restauracji są knysze, czyli rodzaj szybkiej przekąski – pieczonych pierogów nadziewanych warzywami, ozorem wołowym lub jagnięciną i podawanych z sosami.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov / DAWID ZUCHOWICZ Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov / DAWID ZUCHOWICZ

Z kolei w karcie deserów znajdziemy m.in. humantasze, czyli słodkie pierogi z nadzieniem ze śliwkowej marmolady obsypane kruszonką, przygotowywane według przepisu babci Richarta. Serwowane w Mazal Tov dania nie są w pełni koszerne, ale zachowują zasady koszerności – nie zjemy tu wieprzowiny, a nabiał nie jest łączony z mięsem.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov / DAWID ZUCHOWICZ Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov / DAWID ZUCHOWICZ

Poza przybliżaniem żydowskich smaków w lokalu będzie też można dowiedzieć się więcej o żydowskiej kulturze. – Chcemy organizować przedstawienia, stand-upy, pokazy filmów, koncerty. Wszystko w klimacie żydowskim, tak by móc poznać wesołą stronę tej kultury – dodaje Marcin Wachowicz.

Mazal Tov, ul. Podwale 29, pon.-nd. godz. 12-24

GDZIE JESZCZE SPRÓBOWAĆ KUCHNI ŻYDOWSKIEJ I IZRAELSKIEJ

BEREK SHIPUDEI

ul. Jasna 24

Restauracja z kuchnią izraelską. Można się tu wybrać zarówno na obfite śniadanie, jak i na późną kolację. W menu znajdziemy humusy, kiszonki, sałatki ze świeżych warzyw, a także potrawy z jagnięciny, wołowiny i drobiu. Hitem jest oczywiście shipudim, od którego wzięła się nazwa lokalu, czyli mięsny lub rybny szaszłyk marynowany w przyprawach dostępny w 9 różnych wersjach.

POD SAMSONEM

ul. Freta 3 i 5

Lokal z kuchnią polską i żydowską. Z żydowskich potraw w menu znajdziemy m.in. żydowski kawior, czyli pastę z wątróbki, czy gefilte fisz, czyli pulpety rybne.

BESAMIM

ul. Anielewicza 6

Restauracja znajdująca się w Muzeum Polin. Tutaj smaki izraelskie mieszają się z żydowskimi. Jest zarówno humus, jak i gefilte fisz, żydowski kawior, pita i maca.

TEL AVIV URBAN FOOD

ul. Mickiewicza 19, Hala Gwardii, Poznańska 11, al. Niepodległości 142a

Sieć restauracji z wegańską kuchnią izraelską stworzona przez Malkę Kafkę. Zjemy tu humusy, roślinne lunche, falafele i wypijemy organiczne wina.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

  • jedzenie

Warszawa wśród 10 najbardziej przyjaznych weganom miast

Warszawa w rankingu najbardziej przyjaznych weganom miast znalazła się obok Londynu, Nowego Jorku i Tel Awiwu.

zobacz także

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc