Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"
"KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.
Podczas ubiegłorocznej edycji do redakcji dotarło blisko 700 produktów od prawie dwustu lokalnych wytwórców. Certyfikat został przyznany 24. z nich.
O wyróżnienie „KUKBUK Poleca” oprócz producentów żywności i rzemieślników ubiegać się mogą również producenci kosmetyków ekologicznych oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych. Zgłoszenia można przesyłać do 9 maja.
Warunkiem zgłoszenia jest nadesłanie do redakcji próbek swoich produktów, a w przypadku gospodarstw agroturystycznych - opisu obiektu wraz ze zdjęciami wizerunkowymi.

Jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Lara Gessler, Laurent De Bremaeker, Piotr Więcławski „Vienio”, David Gaboriaud, Grażyna Lambach, Alina Szyrle oraz Agnieszka Saternus wnikliwie je przetestuje i oceni.
Autorzy najlepszych produktów i najbardziej przyjaznych miejsc otrzymają roczne wyróżnienie „KUKBUK Poleca”.
Nagrody przyznawane są w siedmiu kategoriach:
- z pola i wody (produkty świeże, nieprzetworzone),
- ze spiżarni (produkty przetworzone),
- w płynie z procentami (napoje alkoholowe),
- w płynie bez procentów (napoje bezalkoholowe),
- z warsztatu (rzemiosło),
- dla urody (kosmetyki ekologiczne)
- za miastem dla relaksu (agroturystyka)
Materiały niezbędne do oceny zgłaszanych produktów razem z formularzem zgłoszeniowym (dostępny na www.kukbuk.pl) lub numerem zgłoszenia on-line należy przesłać na adres redakcji (ul. Czerniowiecka 4B, 02-705 Warszawa) z dopiskiem „KUKBUK Poleca” do 9 maja.
Zwycięzców poznamy 31 maja na uroczystej gali finałowej, która odbędzie się w Fortecy u Kręglickich w Warszawie.
Więcej informacji oraz regulamin znajdziecie TUTAJ .