Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 10 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • zjedz to w Warszawie

  • recenzje kulinarne
  • przepisy
  • knajpa roku
REKLAMA
Syryjski pilaw. Kuchnia Konfliktu, ul. Wilcza 60. / DAWID ŻUCHOWICZ

Z food trucka do lokalu. Jedzenie na kółkach przez cały rok

AGATA PIASECKA | 12-03-2018

Algierska matbucha, kubańskie kanapki, meksykańskie tacos i znane wrocławskie burgery. Te dania zdobyły popularność, gdy serwowano je w food truckach. Teraz można je zjeść także stacjonarnie.

KUCHNIA KONFLIKTU

UL. WILCZA 60

Stacjonarny lokal Kuchnia Konfliktu otworzyła po dwóch latach.

Jarmiła Rybicka współzałożycielka Kuchni Konfliktu / MATERIALY PRASOWE Jarmiła Rybicka współzałożycielka Kuchni Konfliktu / MATERIALY PRASOWE

Pomysł na stworzenie miejsca, w którym swoją kuchnię serwowaliby uchodźcy i imigranci, powstał w 2016 roku. Na pierwszego food trucka, który zaparkował nad Wisłą, twórcy zebrali pieniądze na zbiórce crowdfundingowej i aukcji sztuki. Pomysł od razu się spodobał, chętnych na jedzenie nie brakowało, a inicjatywa została nagrodzona Wdechą Publiczności 2016 dla Miejsca Roku . Rok później food truck zmienił się w nieco większy kontener, który stanął przy nadwiślańskim Placu Zabaw. A w lutym tego roku Kuchnia Konfliktu otworzyła się na stałe w Śródmieściu.

Kuchnia Konfliktu, ul. Wilcza 60.  / DAWID ŻUCHOWICZ Kuchnia Konfliktu, ul. Wilcza 60. / DAWID ŻUCHOWICZ

W nowej Kuchni Konfliktu na stałe pracuje sześcioro imigrantów – Sauda i Muhamadjon z Tadżykistanu, Zura i Malika z Czeczenii, Suhelia z Iraku i Sułtan z Afganistanu.

Algierska matbucha z bakłażanem i prażoną cieciorką. Kuchnia Konfliktu,ul. Wilcza 60. / Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl Algierska matbucha z bakłażanem i prażoną cieciorką. Kuchnia Konfliktu,ul. Wilcza 60. / Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Zjeść i wypić można tu m.in. algierską matbuchę z bakłażanem i prażoną cieciorką, syryjski pilaw, birmański ryż z shan tofu i shitake, irański napój sekanjabin z octu jabłkowego, miodu, skórki pomarańczowej i sody oraz lemoniadę z ogórka i estragonu z Zakaukazia. Ceny wahają się od 18 zł do 25 zł.

Kuchnia Konfliktu na stałe. Wegetariańskie potrawy przygotowywane przez imigrantów

LA CHICA SANDWICHERIA

UL. SOLEC 50

Lokal z kubańskimi kanapkami popularny na Florydzie otwarto pod koniec zeszłego roku na Powiślu.

La Chica Sandwicheria. Bar z kubańskimi kanapkami przy ul. Solec 50 / FRANCISZEK MAZUR La Chica Sandwicheria. Bar z kubańskimi kanapkami przy ul. Solec 50 / FRANCISZEK MAZUR

W ciągu czterech lat istnienia knajpka najpierw była niewielkim lokalem w Mordorze, a potem na trzy lata przeniosła się do food trucka, który można było spotkać w różnych punktach miasta.

La Chica Sandwicheria. Bar z kubańskimi kanapkami przy ul. Solec 50 / FRANCISZEK MAZUR La Chica Sandwicheria. Bar z kubańskimi kanapkami przy ul. Solec 50 / FRANCISZEK MAZUR

Głównym składnikiem kanapek jest pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina. Poza tym w menu znajdą się też kanapki z kurczakiem i wegetariańskie z pastą z czerwonej fasoli z masłem orzechowym i kolendrą lub z humusem z mango. Ceny wahają się od 20 zł do 27 zł.

TACO LIBRE

UL. KŁOBUCKA 23C

Pierwszy stacjonarny lokal Taco Libre otwarto w lutym. Do tej pory działający od 2014 roku food truck z kuchnią meksykańską można było spotkać w różnych częściach miasta, na targach jedzeniowych czy na Nocnym Markecie.

 / ROBERT KIELAK / ROBERT KIELAK

W menu lokalu znajdują się tacos z wieprzowiną, kurczakiem lub tofu, quesadilla i burgery, które zamiast bułki zawijane są w pszenne tortille. Dodatkowo potrawy można zamówić w zestawie z nachos. Ceny za danie wahają się do 20 zł do 25 zł.

 / ROBERT KIELAK / ROBERT KIELAK

Kuchnia staropolska: król Piast Kołodziej wcina topinambur

PASIBUS

ZŁOTE TARASY

Dziś Pasibus to już cała sieć lokali i food trucków serwujących burgery z wołowiną i kurczakiem. A zaczęło się w 2013 roku od jednego samochodu z jedzeniem, który był jednym z pierwszych food trucków we Wrocławiu. Dziś poza samochodami Pasibus ma lokale we Wrocławiu, Lublinie i Gdańsku, a w listopadzie otworzył pierwszy stacjonarny lokal w Warszawie w centrum handlowym Złote Tarasy. Do wyboru jest 14 różnych rodzajów burgerów w cenach od 12 zł do 24 zł.

U MIRONA

AL. STANÓW ZJEDNOCZONYCH 20

Niewielki stacjonarny lokal prowadzony przez właściciela food trucków Crazy Pig, stacjonującego do tej pory na placu Defilad – ul. Wielka 4. W menu nowej knajpki znalazło się połączenie dań serwowanych w kuchniach na kółkach, czyli burgery, kurczaki w panierce, pierogi, schabowy z frytkami i flaki. Ceny wahają się od 5 zł za zupę dnia do 22 zł za dużą porcję kurczaka.

SAN ESCOBAR

HALA GWARDII, PLAC ŻELAZNEJ BRAMY 1

Food truck z kanapkami z arepą, czyli pieczywem grahamowo-kukurydzianym rodem z Kolumbii, zadebiutował podczas Żarcia na Kółkach w marcu zeszłego roku. Od tego czasu mobilna knajpka zdążyła już na stałe osiąść w otwartej od piątku do niedzieli Hali Gwardii. W menu znajdziemy kolumbijskie kanapki w wersji z szarpaną wołowiną, kurczakiem lub indykiem i wegetariańską z plantanem i awokado lub grillowanym tofu. Kanapkę można uzupełnić frytkami z manioku lub czipsami z plantana. Ceny za kanapkę wahają się od 20 zł do 23 zł.

Kaczka po pekińsku, tofu po syczuańsku. Przewodnik po chińskiej kuchni w Warszawie

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

zobacz także

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc