Z food trucka do lokalu. Jedzenie na kółkach przez cały rok
Algierska matbucha, kubańskie kanapki, meksykańskie tacos i znane wrocławskie burgery. Te dania zdobyły popularność, gdy serwowano je w food truckach. Teraz można je zjeść także stacjonarnie.
KUCHNIA KONFLIKTU
UL. WILCZA 60
Stacjonarny lokal Kuchnia Konfliktu otworzyła po dwóch latach.

Pomysł na stworzenie miejsca, w którym swoją kuchnię serwowaliby uchodźcy i imigranci, powstał w 2016 roku. Na pierwszego food trucka, który zaparkował nad Wisłą, twórcy zebrali pieniądze na zbiórce crowdfundingowej i aukcji sztuki. Pomysł od razu się spodobał, chętnych na jedzenie nie brakowało, a inicjatywa została nagrodzona Wdechą Publiczności 2016 dla Miejsca Roku . Rok później food truck zmienił się w nieco większy kontener, który stanął przy nadwiślańskim Placu Zabaw. A w lutym tego roku Kuchnia Konfliktu otworzyła się na stałe w Śródmieściu.

W nowej Kuchni Konfliktu na stałe pracuje sześcioro imigrantów – Sauda i Muhamadjon z Tadżykistanu, Zura i Malika z Czeczenii, Suhelia z Iraku i Sułtan z Afganistanu.

Zjeść i wypić można tu m.in. algierską matbuchę z bakłażanem i prażoną cieciorką, syryjski pilaw, birmański ryż z shan tofu i shitake, irański napój sekanjabin z octu jabłkowego, miodu, skórki pomarańczowej i sody oraz lemoniadę z ogórka i estragonu z Zakaukazia. Ceny wahają się od 18 zł do 25 zł.
Kuchnia Konfliktu na stałe. Wegetariańskie potrawy przygotowywane przez imigrantów
LA CHICA SANDWICHERIA
UL. SOLEC 50
Lokal z kubańskimi kanapkami popularny na Florydzie otwarto pod koniec zeszłego roku na Powiślu.

W ciągu czterech lat istnienia knajpka najpierw była niewielkim lokalem w Mordorze, a potem na trzy lata przeniosła się do food trucka, który można było spotkać w różnych punktach miasta.

Głównym składnikiem kanapek jest pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina. Poza tym w menu znajdą się też kanapki z kurczakiem i wegetariańskie z pastą z czerwonej fasoli z masłem orzechowym i kolendrą lub z humusem z mango. Ceny wahają się od 20 zł do 27 zł.
TACO LIBRE
UL. KŁOBUCKA 23C
Pierwszy stacjonarny lokal Taco Libre otwarto w lutym. Do tej pory działający od 2014 roku food truck z kuchnią meksykańską można było spotkać w różnych częściach miasta, na targach jedzeniowych czy na Nocnym Markecie.

W menu lokalu znajdują się tacos z wieprzowiną, kurczakiem lub tofu, quesadilla i burgery, które zamiast bułki zawijane są w pszenne tortille. Dodatkowo potrawy można zamówić w zestawie z nachos. Ceny za danie wahają się do 20 zł do 25 zł.

Kuchnia staropolska: król Piast Kołodziej wcina topinambur
PASIBUS
ZŁOTE TARASY
Dziś Pasibus to już cała sieć lokali i food trucków serwujących burgery z wołowiną i kurczakiem. A zaczęło się w 2013 roku od jednego samochodu z jedzeniem, który był jednym z pierwszych food trucków we Wrocławiu. Dziś poza samochodami Pasibus ma lokale we Wrocławiu, Lublinie i Gdańsku, a w listopadzie otworzył pierwszy stacjonarny lokal w Warszawie w centrum handlowym Złote Tarasy. Do wyboru jest 14 różnych rodzajów burgerów w cenach od 12 zł do 24 zł.
U MIRONA
AL. STANÓW ZJEDNOCZONYCH 20
Niewielki stacjonarny lokal prowadzony przez właściciela food trucków Crazy Pig, stacjonującego do tej pory na placu Defilad – ul. Wielka 4. W menu nowej knajpki znalazło się połączenie dań serwowanych w kuchniach na kółkach, czyli burgery, kurczaki w panierce, pierogi, schabowy z frytkami i flaki. Ceny wahają się od 5 zł za zupę dnia do 22 zł za dużą porcję kurczaka.
SAN ESCOBAR
HALA GWARDII, PLAC ŻELAZNEJ BRAMY 1
Food truck z kanapkami z arepą, czyli pieczywem grahamowo-kukurydzianym rodem z Kolumbii, zadebiutował podczas Żarcia na Kółkach w marcu zeszłego roku. Od tego czasu mobilna knajpka zdążyła już na stałe osiąść w otwartej od piątku do niedzieli Hali Gwardii. W menu znajdziemy kolumbijskie kanapki w wersji z szarpaną wołowiną, kurczakiem lub indykiem i wegetariańską z plantanem i awokado lub grillowanym tofu. Kanapkę można uzupełnić frytkami z manioku lub czipsami z plantana. Ceny za kanapkę wahają się od 20 zł do 23 zł.
Kaczka po pekińsku, tofu po syczuańsku. Przewodnik po chińskiej kuchni w Warszawie