Małopolska śliwka w czekoladzie wg mistrza z restauracji Elixir
Michał Tkaczyk, szef kuchni restauracji Elixir, zdradza przepis na małopolską śliwkę w czekoladzie
Małopolska śliwka w czekoladzie
Dla 6 osób • Przygotowanie: 40 minut
- 150 g śliwki suskiej sechlońskiej
- (podwędzanej i podsuszanej)
- 25 ml łąckiej śliwowicy
- 250 g czekolady 72%
- 125 ml śmietanki 36%
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- jadalne płatki złota
Śliwki kroimy w cienkie paski (4 zostawiamy do dekoracji). Zalewamy śliwowicą i odstawiamy do zamarynowania. Następnie rozpuszczamy 150 g czekolady w kąpieli wodnej (trzeba uważać, aby nie przegrzać czekolady). Śmietankę ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką białą masę. Łączymy ze stopioną czekoladą i ubitą śmietaną.
Pozostałą czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej. Wlewamy ją do foremek sylikonowych (dowolnego kształtu) i odstawiamy, by zastygły. Napełniamy musem czekoladowym, do środka wkładamy zamarynowane śliwki. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Zastygnięte musy wyjmujemy z foremek, dekorujemy resztą czekolady oraz pozostałymi śliwkami owiniętymi w płatki złota.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia, nr 02/2016