Kaszubski śledź wg mistrza z restauracji Elixir
Michał Tkaczyk, szef kuchni restauracji Elixir, zdradza przepis na kaszubskiego śledzia z pieczonymi burakami
Kaszubski śledź z pieczonymi burakami
Dla 2 osób • Przygotowanie: 60 minut
- 4 filety śledziowe
- 1 cytryna (sok i starta skórka)
- grubo mielony pieprz
- 2 buraki
- ok. 50 ml oleju lnianego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
Oraz:
- 100 g oscypka
- 1 jabłko
- 4 ugotowane jajka przepiórcze
- 4 łyżki majonezu cytrynowego
- 2 ogórki kwaszone
Filety śledziowe skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę, oprószamy pieprzem. Marynujemy. Buraki smarujemy olejem lnianym i miodem, pieczemy w folii aluminiowej. Studzimy. Miksujemy z resztą oleju. Przyprawiamy resztą soku z cytryny, solą, pieprzem (ew. dodajemy miód).
Obydwa gatunki cebuli kroimy w cienkie plastry. Ocet mieszamy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i goździkami, wlewamy 2-3 szklanki wody. Osobno obgotowujemy w tym cebule, by nie zabarwiły się wzajemnie. Studzimy.
Na buraczkach układamy śledzie i cebule. Dekorujemy oscypkiem, jabłkiem pokrojonym w słupki, plasterkami jajek przepiórczych, majonezem cytrynowym i ogórkami.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia, nr 02/2016