Kurczak z kapustą grillowaną i truflą wg mistrza z restauracji Concept 13
Dariusz Brański, mistrz z restauracji Concept 13 zdradza przepis na kurczaka z kapustą grillowaną i truflą
Kurczak z kapustą grillowaną i truflą
Dla 4 osób • Przygotowanie: godzina • oczekiwanie: 12 godzin
- 1 kurczak
- 4 ziemniaki
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 150 g masła
- sól
- posiekana natka pietruszki
- 4 liście kapusty
- oliwa
- 1 trufla
Kurczaka wkładamy do 5-procentowej solanki na całą noc. Płuczemy i pieczemy 35 minut w 140°C. Zwiększamy temperaturę do 250°C i pieczemy jeszcze 20 minut.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w bulionie drobiowym. Pod koniec gotowania dodajemy masło i mieszamy (powinna się zrobić gęsta emulsja). Doprawiamy solą i posiekaną natką pietruszki.
Liście kapusty grillujemy lub mocno opiekamy i pod koniec smarujemy z obydwu stron oliwą. Na talerzu układamy ziemniaki i porcję kurczaka. Posypujemy startą truflą. Przykrywamy kapustą. Polewamy sosem z pieczenia kurczaka.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia, nr 11/2015