Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • zjedz to w Warszawie

  • recenzje kulinarne
  • przepisy
  • knajpa roku
REKLAMA
Szparagi w serze z aioli i jajkiem w koszulce, Andrzej Polan, szef kuchni Mała Polana Smaków / Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Szparagi według Andrzeja Polana, szefa kuchni Małej Polany Smaków

Andrzej Polan| 05-05-2017

Andrzej Polan, szef kuchni Mała Polana Smaków, podaje przepis na szparagi w serze Bursztyn z aioli cytrynowym i jajkiem w koszulce.

Szparagi w serze Bursztyn

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • 200 g startego sera bursztyn
  • 2 łyżki bułki tartej
  • dobrej jakości olej rzepakowy lub masło
  • klarowane do głębokiego smażenia

Aioli cytrynowe:

  • 2 białka
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ok. 250 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jajko w koszulce:

  • sól do smaku
  • 3 łyżki octu
  • 4 jajka

Od szparagów odłamujemy twarde części. Wrzucamy szparagi na wrzątek z odrobiną soli i cukru (w proporcji 1:1). Gotujemy 2-3 minuty, cedzimy i hartujemy w wodzie z lodem.
Osuszamy, obtaczamy w roztrzepanych jajkach, następnie w bursztynie wymieszanym z bułką tartą. Smażymy w oleju lub w maśle na złoty kolor.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Robimy aioli. Białka miksujemy z musztardą, sokiem i skórką z cytryny. Powoli, cienką strużką wlewamy olej rzepakowy – do momentu, aż uzyskamy sos o delikatnej kremowej konsystencji.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Przygotowujemy jajka. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól i ocet. Do miseczki wbijamy jedno jajko. Wodę mieszamy, tworząc wir i wlewamy jajko w sam jego środek. Gotujemy do momentu, aż białko się zetnie, żółtko powinno pozostać płynne. Wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Podobnie gotujemy kolejne jajka.
Szparagi podajemy z jajkami w koszulce i łyżką puszystego aioli.
Przed podaniem nakłuwamy żółtko, aby delikatnie rozlało się na talerzu.

Prezentowany przepis Andrzeja Polana był publikowany w magazynie "Kuchnia" (nr 6/2015).

zobacz także

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc