Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • zjedz to w Warszawie

  • recenzje kulinarne
  • przepisy
  • knajpa roku
REKLAMA
Delicja z gorzkiej czekolady, Rafał Hreczaniuk, szef kuchni Tamka 43 / Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Delicja z gorzkiej czekolady wg Rafała Hreczaniuka, szefa kuchni Tamka 43

Rafał Hreczaniuk, szef kuchni Tamka 43| 30-04-2017

Rafał Hreczaniuk, szef kuchni Tamka 43, podaje przepis na delicję z gorzkiej czekolady

Delicja z gorzkiej czekolady

Dla 6 osób

  • 300 g czekolady 70%
  • 30 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 listka żelatyny
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 140 g białek

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. Żółtka mieszamy z kakao, dodajemy do czekolady, łączymy z żelatyną, którą wcześniej namoczyliśmy i rozpuściliśmy w dwóch łyżkach wody. Cały czas mieszając, wlewamy do masy oliwę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Na koniec mieszamy z nieubitymi białkami. Masę wlewamy do foremek i czekamy, aż stężeje.

Galaretka z krwistych pomarańczy:

  • 200 ml soku z krwistych pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 g agaru

Mieszamy sok z pomarańczy z sokiem cytryny. Zagotowujemy z agarem, zdejmujemy z ognia. Gdy galaretka stężeje, miksujemy ją na gładką masę. 

Lody z mazurka:

  • 500 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g dobrej jakości mazurka pomarańczowego
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 50 g płynnej glukozy

Zagotowujemy mleko i śmietankę, dodajemy pokruszony mazurek i odstawiamy na 2 godziny. Miksujemy  na gładką masę. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i glukozą; mieszamy. Pasteryzujemy w temperaturze 85C, wlewamy do pojemnika PacoJet, zamrażamy i miksujemy.

Olej czekoladowy:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • z Góry św. Wawrzyńca
  • 30 ml oliwy extra vergine
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy resztę składników, mieszamy, aż masa będzie jednolita. Trzymamy w cieple.

Tiul makowy:

  • 160 g białek
  • 350 g cukru kryształu
  • 200 g gorącego roztopionego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 50 g maku

Białka mieszamy z cukrem. Powoli wlewamy masło, potem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, aż nie będzie grudek. Studzimy, rozsmarowujemy na macie silikonowej i posypujemy makiem. Pieczemy 8 mi nut w 180°C.

Puder pomarańczowy:

  • 2 umyte i sparzone pomarańcze
  • 200 g syropu cukrowego (prostego)

Pomarańcze kroimy w możliwie najcieńsze plastry. Wkładamy do syropu na 3 godziny. Rozkładamy na macie sylikonowej i suszymy 12 godzin w 80 st.C. Miksujemy.

Prezentowany przepis był publikowany w magazynie "Kuchnia".

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

zobacz także

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc