Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 28 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • zjedz to w Warszawie

  • recenzje kulinarne
  • przepisy
  • knajpa roku
REKLAMA
Restauracja Dyletanci. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Maciej Nowak jadł w restauracji Dyletanci. Solidne żarcie w sam raz do jedzenia pełną łyżką

POLECA MACIEJ NOWAK| 24-03-2017

Dyletanci to trzeci gastronomiczny szyld pod tym adresem. Najpierw była to restauracja Pod Żubrem karmiąca i pojąca wujków z SLD. Wtedy nie do końca to czuliśmy, ale z perspektywy lat nazwa lokalu, gromadzącego lewicowych oldbojów, brzmi dość groteskowo.

Zdjęcie poglądowe  / Restauracja Dyletanci. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl Zdjęcie poglądowe / Restauracja Dyletanci. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Po dwurzędowych marynarkach nadeszły trendy nieco bardziej światowe: francuski chic zaprowadzał tu Alain Budzyk. Le Bistro Rozbrat walczyło dzielnie, ale poległo pod naporem utrwalonej od pokoleń niechęci warszawskiego ludu do gastronomii żabojadów. I swoich własnych słabości. Przed rokiem rządy przejął tu Rafał Hreczaniuk, szef kuchni Dyletantów, który dyletantem na pewno nie jest. Pochodzący z Chełma niedoszły architekt ceni szczere smaki polskiej prowincji. Szlak bojowy przeszedł w gwiazdkowych restauracjach Dublina, współpracował z Modestem Amaro, przez kilka lat rządził też w Tamce 43. On naprawdę umie gotować i nie buja w medialnych obłokach. To jest solidne żarcie w sam raz do jedzenia pełną łyżką, a nie tylko do oblizywania zdjęć na Instagramie.

Karta jest krótka, więc złożyłem ulubione zamówienie: – Poproszę wszystko! A przy okazji wykazałem się postawą ewangeliczną i pokornie, ale nie bez przyjemności, przyjąłem do ust wegetariańskie przystawki.

Najpierw grillowane plastry mięsistego borowika, podane na purée ziemniaczanym z serem Bursztyn (25 zł). Do tego wiejska śmietana z zieloną estragonową emulsją oraz ziemniaczane chipsy. Cudowne wspomnienia pozostawił po sobie grudkowaty kozi twaróg z kawałkami pigwy, topinamburu i buraka (21 zł – mała porcja, 42 zł – duża). Jeszcze ciekawsza okazała się kompozycja z karmelizowanego w miodzie pitnym pasternaku (19/38 zł) dopełniona wyrazistą śliwką wędzoną, grzybami i chrustem ze świeżej gruszki.

 / Restauracja Dyletanci. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl / Restauracja Dyletanci. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Dania główne przywracają na łono mięsożerstwa. Smażone przegrzebki cieszyły podniebienie solidnymi kawałkami boczku, kremowym risotto ze szczypiorkiem i grzybową esencją (45/75 zł). Zaraz potem śmigły śledź z Bornholmu, marynowany w wiśniowym aromacie (24/45 zł). Do tego gotowany ziemniak, wiejska śmietana i drobna, czerwonawa ikra z troci. Morskie przestworza reprezentował jeszcze norweski dorsz skrei, ostatnimi czasy częsty gość w naszych kraju. Podany z usmażoną, chrupką skórką, podkręcony cytrusową emulsją, orzechami, jabłkiem i selerem naciowym (32/64 zł) potrafi zawrócić w głowie.

Wielką radość na stół przyniosła połówka pieczonej perliczki (75 zł). Ptaszyna była rozebrana na oddzielne elementy, a intensywny sos maderowy doskonale uwypuklał smak zrumienionego mięska.

Gurmandzistom spodoba się też siekany tatar z wołowiny (32 zł) ze strzępkami piany z ogórka kiszonego i białymi perłami słoniny, zaś za absolutny przebój uznać trzeba animelkę, czyli grasicę cielęcą (29/58 zł). Hreczaniuk domieszał do niej foie gras i przygotował delikatną, pękatą kiełbaskę! To nie jest propozycja dla amatorów! Ilość bodźców, które atakują kubeczki smakowe po włożeniu tego arcydzieła do ust, prowadzi do małej ekstazy. Zaiste, konieczna jest boska iluminacja, by połączyć ze sobą tak wyrafinowane, a zarazem delikatne podroby!

 / Restauracja Dyletanci. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl / Restauracja Dyletanci. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Udając się do Dyletantów, pamiętać trzeba, że między godz. 16 a 17.30 kuchnia ma przerwę. Jeżeli zajrzycie właśnie w tym czasie, udławicie się własną śliną w oczekiwaniu na opisane tu kulinarne łaski. Bądźcie rozważni.

Dyletanci, Warszawa,ul. Rozbrat 44a

  • czynne od poniedziałku do soboty od 12 do 22
  • można płacić kartą

czytaj także

  • jedzenie

Maciej Nowak jadł w Hidden Bar & Bistro. Miłe wytchnienie

Gdy natknąłem się na informację o otwarciu Hidden Bistro na Starówce, wyobraźnia moja poszybowała daleko. Za daleko - pisze Maciej Nowak.

  • jedzenie

Maciej Nowak odwiedził Culiinaria Italiana. Jak ocenia włoską dietę u inteligencji?

Małą piwniczkę na Hożej wypełniają ciasno stare graty oraz redaktorzy naczelni, publicyści, felietoniści, sawantki i mądrale wszelkiego autoramentu i opcji politycznych.

  • jedzenie

Maciej Nowak o Tu Le Żur: To oferta dla braci dorosłej i doświadczonej

Nie znajdziecie tu wielkiej kuchni. Momentami wręcz okropną, jak boeuf Stroganow doprawiony gumą arabską, kleisty, mączysty, odstręczający konsystencją i kolorem (14 zł). A jednak jestem przekonany, że każdy chciałby mieć taki lokal pod domem - pisze Maciej Nowak.

  • jedzenie

Maciej Nowak na Pańskiej 85. Co zjadł z zachwytem ?

Wnętrze Pańskiej 85 jest nietypowe jak na orientalny lokal: nowoczesne, międzynarodowe i kusi jedynie azjatyckimi akcentami. I obłędną tradycyjną ceremonią herbacianą - pisze Maciej Nowak.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

zobacz także

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc