Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 28 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019
  • zjedz to w Warszawie

  • recenzje kulinarne
  • przepisy
  • knajpa roku
REKLAMA
JACEK MARCZEWSKI

Maciej Nowak na Pańskiej 85. Co zjadł z zachwytem ?

POLECA MACIEJ NOWAK| 24-02-2017

Wnętrze Pańskiej 85 jest nietypowe jak na orientalny lokal: nowoczesne, międzynarodowe i kusi jedynie azjatyckimi akcentami. I obłędną tradycyjną ceremonią herbacianą - pisze Maciej Nowak.

Restauracja Pańska 85. / Fot.Jacek Marczewski / Agencja Wyborcza.pl Restauracja Pańska 85. / Fot.Jacek Marczewski / Agencja Wyborcza.pl

W Pańskiej 85 menu zainstalowane jest na tabletach, co sprawiło, że po raz pierwszy od 20 lat nie rąbnąłem menu restauracji, o której piszę.

Spokojnie, spokojnie, to tylko realizacja misji publicznej, albowiem moje zbiory przekazuję do Biblioteki Narodowej. Dzięki temu wasze późne wnuki będą wiedziały, co jadaliśmy w naszych niespokojnych czasach.

Na Pańskiej 85 wolałem nie ryzykować. Zgodnie z art. 119 Kodeksu wykroczeń jeśli wartość zaboru mienia nie przekracza 500 zł, to ewentualną karę jeszcze da się przeżyć. Ale jeżeli high-techowe cacko kosztuje więcej, to znajdę się w pierdlu. Dlatego odpuściłem. Doświadczyłem też jeszcze innej nietypowej sytuacji: po raz pierwszy po wyjściu z chińskiej restauracji nie musiałem całej garderoby natychmiast oddawać do pralni. Wentylacja, mimo otwartej kuchni, działa bezbłędnie!

Nie spróbowałem wszystkiego, wobec obfitości chińskich posiłków to niemożliwe nawet dla takiego grubasa jak ja. Ale co zjadłem, to moje i przy okazji wasze.

Skuście się koniecznie na pokrojone w cienkie plastry chrupkie świńskie uszy (26 zł). Zamówcie kwaśno-orzeźwiającą sałatkę z kawałków meduzy i świeżych ogórków (39 zł) oraz zawiniątka z suszonego tofuwypełnione siekanymi warzywami (22 zł).

Zupy możecie sobie darować, bo zupełnie nie w naszym guście. Zastąpcie je podawaną w głębokim talerzu kwaskowatą potrawką z soli, musztardowca i kiszonego zielonego chilli (45 zł). Szaleństwo!

Kolejne rozgrywa się przy okazji tofu mapo (38 zł). Okazuje się, że jak do tofu doda się mielonej wieprzowiny, to namiętność obudzi się nawet w zdeklarowanym ścierwojadzie. Niesłychanej dobroci był również grillowany filet z jesiotra z zawiesistym, pikantnym sosem ostrygowym oraz płatki wołowiny w wiórkach kokosowych (48 zł).

Po raz pierwszy w Warszawie z zachwytem zjadłem tu krewetki w złotych niciach (42 zł), czyli ziemniaczanym chruście. Zrobione na świeżo, nie z mrożonki, są naprawdę wyjątkowe.

Nie brakuje też dań dla braci zielnych, np. plastrów intrygującego, chrupiącego pochrzynu ze smażonymi grzybami mun (39 zł).

Restauracja Pańska 85.  / Fot.Jacek Marczewski / Agencja Wyborcza.pl Restauracja Pańska 85. / Fot.Jacek Marczewski / Agencja Wyborcza.pl

Wnętrze Pańskiej 85 jest nietypowe jak na orientalny lokal: nowoczesne, międzynarodowe i kusi jedynie azjatyckimi akcentami. I obłędną tradycyjną ceremonią herbacianą. Do stolika podchodzi piękna pani z wózeczkiem, na którym znajduje się bambusowa tacka z czajniczkami, miseczkami, puszkami i szpatułkami. Do dzbanuszka wlewa wrzątek, by po chwili go wylać i już ogrzany napełnić wiórkami czarnej herbaty ze skórką pomarańczy. Wtedy wlewa gorącą wodę po raz wtóry i znów ją wylewa na bok. To pierwsze parzenie, cierpkie i gorzkie, uznawane w Chinach za w sam raz dla wroga. Dopiero zalanie drugie i trzecie przynosi napar godny przyjaciół. Gdy czajniczek jest wypełniony, herbaciarka oblewa go wrzątkiem również z zewnątrz. Etapy parzenia oddzielone są od siebie pięknymi okrężnymi gestami nadgarstków służącymi do odmierzania czasu. Wszystko robi wrażenie wyrafinowanej choreografii i przynosi herbatę mięciutką i kojącą. W sam raz do popijania specjałów pikantnej syczuańskiej kuchni.

PAŃSKA 85

  • ul. Pańska 85,
  • tel. 512671756,
  • czynne codziennie od 11 do 23,
  • można płacić kartą,
  • niedostępne dla osób na wózkach.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

zobacz także

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc