REKLAMA

Robaki

Bugs

dokument
Reż. Andreas Johnsen
Dania | 74 min
Premiera: 13.05.2016

Czy spożywanie przez nas robaków ocali naszą planetę? To gorący temat. ONZ rekomenduje jadalne robaki jako narzędzie walki z głodem. Z drugiej strony mistrzowie kuchni oraz miłośnicy gwiazdek Michelena rozpływają się w superlatywach na temat smaku robaków. Do tego grona dołączają ekolodzy i specjaliści od odżywania chwaląc ich wartości odżywcze. Wygląda na to, że robaki są nowym super pożywieniem, które ma rozwiązać globalne problemy żywienia ludzkości.

Przez ostatnie trzy lata Kopenhaski Nordic Food Lab składający się z szefów kuchni i badaczy zbiera doświadczenia od 2 miliardów ludzi, którzy już mają robaki w swojej diecie. Reżyser Andreas Johnsen podąża za nimi, podpatrując, jak hodują, gotują, smakują robaki w Europie, Meksyku, Kenii, Japonii, czy Australii. Spotykają słynne królowe termitów, smakują pustynny miód mrówek, jadowite wielkie szerszenie, obserwują polowanie na koniki polne zwabiane silnymi lampami, które mogą oślepić myśliwych. Zebrany materiał daje dużo do myślenia i pozwala na postawienie ważnych pytań.

Film pokazywany na 13. Festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity.

zobacz także

czytaj także

REKLAMA