Pomarańcza z szafranem czy niebieskie migdały. Gdzie w Warszawie wybrać się na lody?
Lodów o smaku pomarańczy z szafranem, wanilii z masłem czy róży damasceńskiej spróbujemy w Lukullusie w St. Tropez, pierwszej lodziarni twórców cukierni Lukullus. Natomiast w Ice Dream - pierwszej w Warszawie samoobsługowej lodziarni przygotujemy sobie deser lodowy o smaku niebieskich migdałów czy waty cukrowej, który posypiemy jadalnym brokatem.
Albert Judycki i Jacek Malarski, właściciele cukierni Lukullus, do stworzenia swojej pierwszej lodziarni przygotowywali się ponad dwa lata. – Jeżeli cukiernia jest apteką, to lody są fizyką kwantową! Każdy miligram ma znaczenie – mówi Jacek Malarski.
Zależy im, by ich produkty były jak najbardziej naturalne, dlatego do przygotowywania lodów nie używają pulpy owocowej tylko prawdziwych owoców, a pasty orzechowe ucierane są na miejscu.
Pierwsza lodziarnia Lukullusa o nazwie Lukullus w St. Tropez – lody będą dostępne tylko tu – otworzy się w sobotę na Powiślu i z pewnością będzie to jedno z najchętniej pokazywanych na Instagramie miejsc tego lata. Wnętrze lodziarni zaprojektowała Aleksandra Wasilkowska, inspirując się latami 80. i 90., pracami Carlo Scarpy i projektowej grupy Memphis. Wnętrze ocieka więc różem, złotem, seledynem i nie brakuje w nim lastryka, luster i swobodnego podejścia do rzeźb przedstawiających części ciała. Projekty włoskiego kolektywu Memphis Group, a zwłaszcza grafiki Nathalie du Pasquier, były też inspiracją dla Magdy Łapińskiej do zaprojektowania opakowań lodów.

Lodziarnia będzie działać przez cały rok, a każda pora roku będzie miała swoje główne nuty smakowe. W lecie będzie lekko i owocowo, a na jesień i zimę zapowiadane są lody na bazie czekolady, kawy i alkoholi. Lukullus w St. Tropez zaprasza na lody w bardzo oryginalnych smakach, więc o klasycznej śmietance trzeba zapomnieć i spróbować mniej tradycyjnych połączeń. Do wyboru będzie 10 smaków, które będą się zmieniać co 1-2 miesiące. W maju zjemy tu: Palermo (sorbet pomarańczowy z szafranem), Truskawki w Milanówku (sorbet ultratruskawkowy), Madagaskar (lody waniliowe z masłem), Cassis (lody śmietankowe z wanilią z Madagaskaru i sosem z czarnej porzeczki), Armani (sorbet z ciemnej czekolady), Rabarbarella (sorbet z rabarbaru), Takatamatcha (mleczne lody z herbatą matcha z owocami yuzu), Na górze róże (lody z róży damasceńskiej i świeżych malin), Jasminum grandimango (połączenie jaśminowych lodów śmietankowych z mango), Limoncello (sorbet z cytryn i owoców yuzu).

Poza lodami u Lukullusa w St. Tropez zjemy też niektóre ciasta z oferty cukierni, m.in. ptysie i tartaletki oraz napijemy się kawy. Cena: 5 zł za kulkę.
LODZIARNIA SAMOOBSŁUGOWA
W Arkadii niedawno otwarta została pierwsza w Warszawie lodziarnia samoobsługowa z lodami włoskimi (na zdjęciu po prawej). Można w niej samodzielnie skomponować swój lodowy deser, a potem tylko podać go obsłudze do zważenia. Jakub Szeliga, twórca Ice Dream, pomysł na samoobsługową lodziarnię zaczerpnął z Włoch, gdzie coraz częściej pojawiają się tego typu stoiska.

Do kubeczka lub wafelka nakładamy tyle lodów, ile chcemy, a do wyboru mamy 12 smaków – od tradycyjnych, jak śmietanka czy czekolada, przez wegańskie mango lub limonkę, po zupełnie nowe oraz tajemnicze, jak niebieskie migdały i jednorożec.
Deser można sobie urozmaicić kawałkami świeżych owoców, syropami i marmoladami owocowymi, kolorowymi posypkami, wiórkami czekoladowymi, wafelkami, a nawet kuleczkami jadalnego brokatu.
Poza lodami można tu też napić się kawy i świeżo wyciskanych soków. Cena: 4,99 zł za 100 gramów.
NOWOŚCI NA ŻOLIBORZU I BIELANACH
Na Żoliborzu na lody rzemieślnicze można się wybrać do nowo otwartej kawiarniolodziarni Kuncer Lody Autorskie. Miłośnikom oryginalnych smaków na pewno przypadną do gustu lody o smaku złotej czekolady ze słonym karmelem, drinka Aperol Spritz, brzoskwini z prosecco czy sernika jagodowego z kruszonką. Można tu zjeść także gofry i naleśniki. Cena: 5 zł za gałkę.
Natomiast na Bielanach od niedawna można się wybrać do Ludziarni serwującej lody w klasycznych wafelkach i bąblowych gofrach. Spróbujemy tu lodów o smaku batonika Pawełek, kremówki papieskiej czy szarlotki, a także wypijemy kawę w wielu odsłonach. Cena: 4,5 zł za jedną gałkę.
ADRESY LODZIARNI:
Lukullus wSt. Tropez, ul. Rozbrat 22/24
Ice Dream, Centrum Handlowe Arkadia, al. Jana Pawła II 82
Kuncer Lody Autorskie, ul. Mickiewicza 27
Ludziarnia, ul. Wrzeciono 2 ina Woli – ul. Jana Olbrachta 11