Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 7 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
DAWID ZUCHOWICZ

Jak smakuje kuchnia Tadżykistanu? Dowiesz się, odwiedzając pierwszą tadżycką restaurację w Warszawie

AGATA PIASECKA| 29-01-2019

Plow, kurutob, pierogi mutton czy napój czakka - takich egzotycznie brzmiących dań, którymi na co dzień zajadają się mieszkańcy Tadżykistanu, można spróbować w nowej restauracji Nigina.

Pierwszą w Warszawie restaurację z kuchnią tadżycką prowadzą siostry Suparna i Sabzina Mamadgozieva. Tadżyckie jest tu wszystko, od ozdobnych poduszek, przez kolorową zastawę, po oczywiście zawartość talerzy. – Do Polski przyjechałam pięć lat temu na studia i po skończeniu szkoły zastanawiałam się, co robić dalej. Wtedy wpadłyśmy z siostrą na pomysł otwarcia tradycyjnej tadżyckiej restauracji – mówi Suparna Mamadgozieva. I dodaje, że kuchnia tadżycka łączy w sobie smaki kuchni środkowoazjatyckiej. Podobne dania można spotkać w Uzbekistanie czy Kirgistanie, z wpływami kuchni rosyjskiej.

Dim sum, jiaozi i baozi. Gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie pierogi?

Właścicielka restauracji Nigina Suparna Mamadgozieva / DAWID ZUCHOWICZ Właścicielka restauracji Nigina Suparna Mamadgozieva / DAWID ZUCHOWICZ

W Niginie większość dań kręci się wokół robionego na bazie mleka sosu czakka. Jego przygotowanie w restauracyjnej kuchni trwa dwa dni. Najpierw mleko przerabia się na kefir, z którego następnie odparowuje się wodę, otrzymując kwaśną bazę sosu. W zależności od dania, do którego będzie użyty, do sosu czakka dodaje się potem czosnek, koperek, odrobinę wody lub przygotowuje bardziej jogurtową wersję do picia podobną do tureckiego ajranu lub indyjskiego lassi. – Bałam się, że kwaskowaty sos czakka nie spodoba się Polakom, ale okazało się, że bardzo przypadł im do gustu – mówi Suparna Mamadgozieva.

Poznałam sposób na najsłynniejsze tajskie danie i najczęściej zamawiany przez telefon posiłek. Oto Pad Thai!

Mutton Mantu - Pierogi gotowane na parze z baranina / DAWID ZUCHOWICZ Mutton Mantu - Pierogi gotowane na parze z baranina / DAWID ZUCHOWICZ

Sos czakka znajdziemy m.in. w kurutob – narodowym tadżyckim daniu na bazie świeżych warzyw i cienkiego pszennego chleba nasączonego sosem (25 zł) czy w okroszce, czyli tadżyckiej wersji chłodnika z ogórkiem i kiełbasą (16 zł).

 / DAWID ZUCHOWICZ / DAWID ZUCHOWICZ

W menu Niginy znajdziemy także plow, czyli typowe danie pojawiające się na tadżyckich stołach przy wszystkich ważnych okazjach od urodzin i rocznic po ślub składające się z ryżu z warzywami i kawałkami wołowiny lub baraniny czy mutton mantu, czyli gotowane na parze pierogi z baraniną podawane oczywiście z sosem czakka. – Wszystko staramy się gotować dokładnie tak jak w Tadżykistanie, zgodnie z polskimi gustami używamy jedynie mniej oleju – wyjaśnia Suparna Mamadgozieva. Wszystkie dania przygotowywane są przez zespół polsko-tadżyckich kucharzy, a w karcie znajdziemy także domowe ciasta pieczone przez zaprzyjaźnioną cukierniczkę, także pochodzącą z Tadżykistanu.

Plow, czyli typowe danie pojawiające się na tadżyckich stołach przy wszystkich ważnych okazjach od urodzin i rocznic po ślub  / DAWID ZUCHOWICZ Plow, czyli typowe danie pojawiające się na tadżyckich stołach przy wszystkich ważnych okazjach od urodzin i rocznic po ślub / DAWID ZUCHOWICZ

KUCHNIE Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA W WARSZAWIE

KAN ZAAMAN

JANA PAWŁA II 41A

Restauracja z kuchnią jordańską. Zjemy tu m.in. mansaf, czyli jagnięcinę w jogurcie z migdałami, czy maqlubę, czyli kurczaka z ryżem i warzywami.

TAGINE STREET FOOD BAR

UL. OBOŹNA 9

Restauracja z kuchnią marokańską, w miejscu, gdzie do niedawna znajdował się lokal z hiszpańskimi tapas. Wszystko kręci się tu oczywiście wokół tadżinu, czyli wolno gotujących się w glinianych naczyniach dań w wersji mięs-nej z kurczaka, wołowiny lub jagnięciny i w wersji wegańskiej w kalafiorem.

GOLDEN APRICOT

UL. FOKSAL 18

Restauracja z kuchnią kaukaską, w której spróbujemy tradycyjnych dań gruzińskich i armeńskich. Zjemy tu m.in. lor, czyli danie z mięsem przepiórki, gruzińską białą zupę z kurczakiem czy medovik ormiański, deser z miodu i kremowej masy orzechowej.

NABO

UL. ZAKRĘT 8

Ukryta na Sadybie restauracja z kuchnią duńską. Zjemy tu np. smorrebrod, czyli klasyczne, duńskie duże kanapki ze śledziem i pastą jajeczną lub domową szynką, a także placuszki ableskiver z lodami i konfiturą. Świetne miejsce na leniwe śniadanie.

SYRYJKA

UL. PUŁAWSKA 20

Wegetariańsko-wegańska restauracja z kuchnią syryjską. Spróbujemy tu ostrej pasty z pieczonej papryki, fasolowego hummusu czy bobu z kuminem i sumakiem.

NIGINA

plac Konstytucji 4

PON-SOB godz. 11:30-23 NIEDZIELA godz. 12-23

czytaj także

10 000 książek dla bibliotek szkolnych!
  • w mieście

Każdy głos się liczy! Od Ciebie zależy, które podstawówki otrzymają od Empiku 10 tys. książek

Aż 550 bibliotek ze szkół podstawowych z całej Polski powalczy o 10 tysięcy książek. To rekordowa liczba zgłoszeń w corocznym konkursie "Tysiąc powodów by czytać". Dziesięciu zwycięzców wyłoni głosowanie, które startuje 24 października w aplikacji mobilnej Empiku. Każdy może oddać codziennie 1 głos - aż do 28 listopada.

W Fab Labie działa m.in. stolarnia
  • w mieście

Tu nauczysz się lutować, haftować i budować własne instrumenty. Fab Lab stawia na kobiety

Fab Lab na ul. Twardej 14/16 w Warszawie to pracownia, w której nauczysz się podstaw stolarki, krawiectwa, obsługi plotera laserowego, programowania. Odbywają się tu bezpłatne kursy zawodowe dla kobiet i otwarte warsztaty rodzinne

  • w mieście

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. No Problem, czyli bezproblemowo i wegańsko

Chłodnik w wersji kanapkowej, sałatka z "fetą" z migdałów czy burger na piwnym sosie. Wszystko w wersji wegańskiej. W Warszawie otworzył się , , No Problem, nowa restauracja z kuchnią roślinną.

NA Targu Śniadaniowym można zjeść produkty z różnych stron świata
  • w mieście

Jajecznica na trawie i pankejki w cieniu drzewa. Gdzie zjeść śniadanie w plenerze?

Czy może być coś przyjemniejszego niż późne, leniwe śniadanie na świeżym powietrzu? Polecamy miejsca, w których jajka po benedyktyńsku, owsianki, jaglanki, serdelki i pankejki konsumuje się w cieniu drzew, z widokiem na niebo, rzekę albo na miasto

Z ogrodu na dachu BUW-u jest też piękny widok
  • w mieście

Kiedy kwitnie tysiąc róż, a heliotrop pachnie wanilią. Przewodnik po warszawskich ogrodach

Przed nami dwa ostatnie tygodnie lata. Zamiast męczyć oczy przed komputerami i serialami, spędźmy te dni w kwiatach i w zieleni, tym bardziej, że w warszawskich i podwarszawskich ogrodach jest co oglądać i co robić

Na scenie Lata Konesera wystąpił m.in. L.U.C.
  • w mieście

Lato Konesera: Spędź kulturalny sierpień w dawnej fabryce wódek

Kino pod chmurką, koncerty Rebeki i Arka Jakubika, spotkania z pisarzami i pisarkami, jazzowe czwartki i niedziele z muzyką klasyczną - sprawdź, co się będzie działo w sierpniu na festiwalu Lato Konesera

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc