Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 28 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA

Dlaczego jemy popcorn w kinie, czyli krótka historia chrupania

AGATA PIASECKA| 18-01-2019

Jedni nie wyobrażają sobie bez niego filmu, innych cudze chrupanie doprowadza do szału. 19 stycznia popcorn obchodzi swoje święto.

Dziś jedzenie prażonej kukurydzy kojarzone jest z seansami w kinie albo chociaż oglądaniem filmu na kanapie. Popcorn w kinie jemy od ponad 70 lat, choć na początku wcale nie był tam mile widziany.

Chociaż prażona kukurydza kojarzy się z amerykańskimi multipleksami, to jako pierwsi konsumowali ją Aztekowie, Inkowie i plemiona Indian północnoamerykańskich.

 / MICHAŁ ŁEPECKI / MICHAŁ ŁEPECKI

KUKURYDZA DO CYRKU

Popcorn zaczął być popularny pod koniec pierwszej połowy XIX wieku. Wybuchające ziarenka kukurydzy same w sobie były widowiskiem i uzupełniały pokazy cyrkowe i miejskie jarmarki.

W 1885 r. Charles Cretors wymyślił maszynę na parę do produkcji popcornu, a później pierwsze przenośne wózki do jego sprzedaży. Jego sieć liczyła osiem takich wózków stojących w różnych punktach Chicago.

W początkach kina prażona kukurydza pozostawała uliczną przekąską. Nie była mile widziana w salach kinowych, jak zauważa Andrew Smith, autor książki „Popped Culture: A Social History of Popcorn”, pierwsze kina starały się odtworzyć atmosferę panującą w teatrze. Popcorn nie pasował do eleganckich, wyłożonych dywanami wnętrz. Chrupanie średnio komponowało się z pokazami niemych filmów uzupełnianych graną na żywo muzyką.

Zmiany nastąpiły w 1927 r. wraz z pojawieniem się filmów dźwiękowych. Kina nieco się zdemokratyzowały, bo do oglądania filmów niepotrzebna była już umiejętność czytania napisów.

POPCORN WART WIĘCEJ NIŻ FILM

W czasach wielkiego kryzysu wizyta w kinie stała się jedną z niewielu rozrywek, na jakie mogli sobie pozwolić Amerykanie. Przed kinami zaczęli stawać uliczni sprzedawcy oferujący popcorn.

Właściciele kina nie byli zainteresowani wpuszczeniem sprzedawców przekąsek do środka, także z powodu braku odpowiedniej wentylacji. Zdanie zmienili, widząc zainteresowanie tanim w produkcji popcornem.

Zrób popcorn z szarłatu szorstkiego, czyli co Amerykanka je w Warszawie

Za pionierkę sprzedaży popcornu w kinie uważa się Julię Braden z Kansas City, która przekonała lokalne kino, by jej kram wpuszczono do środka. W 1931 r. jej wózeczki z prażoną kukurydzą stały już w czterech kinach, a eleganckie lokale, które nie zgadzały się na przekąski, upadały. Okazało się, że sprzedawanie popcornu przynosi kinom więcej zysku niż sprzedaż biletów.

Tendencja ta utrzymuje się zresztą do dziś. Szacuje się, że amerykańskie kina aż 85 proc. swoich zysków czerpią ze sprzedaży przekąsek i napojów, z czego połowa to sprzedaż popcornu. Historyk filmu Stuart Hanson z De Montfort University w Leicester żartował nawet na łamach „The Telegraph”, że w branży filmowej istnieje powiedzenie, że popcorn jest drugą najbardziej opłacalną rzeczą po kokainie i heroinie.

 / MICHAŁ ŁEPECKI / MICHAŁ ŁEPECKI

Dziś bez tej przekąski wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić także oglądania filmu w domu.

I W KOŃCU TRAFIŁ POD STRZECHY

Popcorn w amerykańskich domach pojawił się wraz z telewizją.

Pierwszą wersją ekspresowej prażonej kukurydzy były EZ Pop i Jiffy Pop przypominające jednorazowe patelnie przykryte folią aluminiową, które stawiało się na kuchence, by po chwili mieć gotowy maślany popcorn bez późniejszego mycia garnków. W latach 80. amerykański rynek zaczął podbijać popcorn do mikrofalówek.

Dziś prażona kukurydza nie ma tylko klasycznego smaku masła z solą, ale też wiele odmian. W polskich kinach znajdziemy także karmelowy, a w sklepach serowy. W innych krajach pojawiają się bardziej egzotyczne wersje, jak popcorn o smaku wodorostów wasabi, kawy, a nawet truskawek z bitą śmietaną.

Popcorn z pieprzem i cytryną [MINTA]

W Polsce zwyczaj gryzienia prażonej kukurydzy do filmu pojawił się z pierwszymi wielkimi sieciami kinowymi. Coraz częściej przyłączają się one do obchodzonego 19 stycznia Dnia Popcornu. W tym roku w sobotę posiadacze karty Unlimited w kinie Cinema City dostaną darmową dokładkę popcornu bez limitu. A Multikino będzie rozdawać popcorn i zniżki na przekąski na swoim Facebooku.

Na nieznoszących popcornu wciąż czekają kina studyjne, które szczycą się tym, że nie podają prażonych przekąsek.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc