Dim sum, jiaozi i baozi. Gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie pierogi?
Trzeba przyznać, że warszawiacy pokochali ten azjatycki przysmak i można go spróbować w wielu miejscach. Oto kilka adresów, które warto odwiedzić.
TO TU
ul. Niekłańska 33 lok. 11, ul. Wąwozowa 36 paw. 8, ul. Słowackiego 12

Tu zjemy chińskie pierożki jiaozi, które są jednym z głównych dań podawanych w czasie Chińskiego Nowego Roku. W To Tu pierożki z cienkiego ciasta podawane są z różnym nadzieniem, od polskich smaków jak kaczka z żurawiną po bardziej orientalne, np. z wieprzowiną i krewetkami. Bar w 2012 r. zdobył tytuł Warszawskiej Pyzy przyznawanej przez „Gazetę Stołeczną” najlepszym lokalom z ulicznym jedzeniem. Cena: 15-18 zł (za 8 szt.).
PEŁNĄ PARĄ
ul. Nowowiejska 10, ul. Sienna 76

W Pełną Parą coś dla siebie znajdą także osoby niejedzące glutenu, bo pierożki z warzywami i grzybami oraz wołowiną i tajską bazylią podawane są na cieście bezglutenowym. Do wyboru są także pierogi na parze z kaczką hosin i imbirem, wieprzowiną i grzybami shitake czy krewetkami i pędami bambusa. Cena: 17,90-22,90 zł. Za 21,90 zł zamówimy porcję 10 pierogów, każdy o innym smaku.
Kaczka po pekińsku, tofu po syczuańsku. Przewodnik po chińskiej kuchni w Warszawie
PARNIK
ul. Wolska 50a, ul. Chmielna 98, al. KEN 84, ul. Geodetów 5, ul. Zamieniecka 70, ul. Klimczaka 15 lok. U7A, ul. Borzymowska 33, ul. Świderska 113
Największa w Warszawie sieć lokali z chińskimi pierożkami ma też po jednym lokalu w Łodzi i Poznaniu. Zjemy tu klasyczne pierogi na parze, a także ich wersje wege i bezglutenową. Wybór jest ogromny, bo do spróbowania jest aż 18 rodzajów, np. z wieprzowiną, porem i kolendrą, tofu i warzywami, krewetkami i selerem naciowym czy warzywami, makaronem i jajkiem. Cena: 14-17 zł za 10 szt. Można dokupić też dodatkowe pół porcji.
PAROWÓZ
ul. Solec 109, ul. Dickensa 19a
Minisieć chińskich pierogarni, z lokalem także w Łodzi. Zjemy tu chińskie pierożki na parze w 12 smakach, np. z jagnięciną i jagodami goji, wakame z sezamem i grzybami mun czy ziemniakiem z kokosem i curry. Nie brakuje także oryginalnych specjalnych smaków, np. inspirowanych cheeseburgerem. Cena: 15-19 zł za 10 szt.
RESTAURACJA MAO
ul. Marszałkowska 62

W restauracji Mao szefem kuchni jest mieszkający w Polsce od ponad 20 lat Jurek Dong. W menu znajdziemy wiele azjatyckich potraw, w tym sześć rodzajów pierogów na parze – w wersji wege z dynią, imbirem i porem albo szpinakiem, serem, porem i imbirem lub mięsne z kurczakiem, kaczką albo wieprzowiną. Cena: 18,90-21,90 za 8 szt. W poniedziałki pierożki kupimy w promocji za 12,90 zł.
PAŃSKA 85
ul. Pańska 85
Zdecydowanie najbardziej elegancki lokal w całym zestawieniu, w którym można przy okazji wziąć udział w ceremonii parzenia herbaty. W menu znajdą się także przygotowywane na parze pierożki dim sum z krewetkami i pudrem kasztanowym oraz zielone z warzywami, a także wersja zapiekana z mięsem, imbirem i czarnym sezamem. Cena: 25-31 zł.
Gdzie na sushi, ramen i kimchi. Nowe miejsca z kuchnią azjatycką [PRZEGLĄD]
SUSHI BAR (HARBIŃSKIE PIEROŻKI)
al. Wilanowska 361, lok. M-13
W menu znajdziemy tu także sushi, ale początki tego miejsca to właśnie azjatyckie pierożki. W wersji na parze lub smażonej. Nadzienie może być mięsne z wieprzowiną, wołowiną czy kurczakiem, jak i wegetariańskie, np. z pastą fasolową. Cena: 13-15 zł za 10 szt. pierogów lub 8 pampuchów, plus 2 zł dopłaty za wersję smażoną.