Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
ADAM STĘPIEŃ

Dim sum, jiaozi i baozi. Gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie pierogi?

AGATA PIASECKA| 07-01-2019

Trzeba przyznać, że warszawiacy pokochali ten azjatycki przysmak i można go spróbować w wielu miejscach. Oto kilka adresów, które warto odwiedzić.

TO TU

ul. Niekłańska 33 lok. 11, ul. Wąwozowa 36 paw. 8, ul. Słowackiego 12

 / Fot. Agata Grzybowska / Agencja Wyborcza.pl / Fot. Agata Grzybowska / Agencja Wyborcza.pl

Tu zjemy chińskie pierożki jiaozi, które są jednym z głównych dań podawanych w czasie Chińskiego Nowego Roku. W To Tu pierożki z cienkiego ciasta podawane są z różnym nadzieniem, od polskich smaków jak kaczka z żurawiną po bardziej orientalne, np. z wieprzowiną i krewetkami. Bar w 2012 r. zdobył tytuł Warszawskiej Pyzy przyznawanej przez „Gazetę Stołeczną” najlepszym lokalom z ulicznym jedzeniem. Cena: 15-18 zł (za 8 szt.).

PEŁNĄ PARĄ

ul. Nowowiejska 10, ul. Sienna 76

 / PEŁNĄ PARĄ / PEŁNĄ PARĄ

W Pełną Parą coś dla siebie znajdą także osoby niejedzące glutenu, bo pierożki z warzywami i grzybami oraz wołowiną i tajską bazylią podawane są na cieście bezglutenowym. Do wyboru są także pierogi na parze z kaczką hosin i imbirem, wieprzowiną i grzybami shitake czy krewetkami i pędami bambusa. Cena: 17,90-22,90 zł. Za 21,90 zł zamówimy porcję 10 pierogów, każdy o innym smaku.

Kaczka po pekińsku, tofu po syczuańsku. Przewodnik po chińskiej kuchni w Warszawie

PARNIK

ul. Wolska 50a, ul. Chmielna 98, al. KEN 84, ul. Geodetów 5, ul. Zamieniecka 70, ul. Klimczaka 15 lok. U7A, ul. Borzymowska 33, ul. Świderska 113

Największa w Warszawie sieć lokali z chińskimi pierożkami ma też po jednym lokalu w Łodzi i Poznaniu. Zjemy tu klasyczne pierogi na parze, a także ich wersje wege i bezglutenową. Wybór jest ogromny, bo do spróbowania jest aż 18 rodzajów, np. z wieprzowiną, porem i kolendrą, tofu i warzywami, krewetkami i selerem naciowym czy warzywami, makaronem i jajkiem. Cena: 14-17 zł za 10 szt. Można dokupić też dodatkowe pół porcji.

Koreańskie dbanie o siebie zacznij od żołądka. Z wyspy Jeju pochodzą i maseczki w płachcie, i pyszne pierożki z kimchi

PAROWÓZ

ul. Solec 109, ul. Dickensa 19a

Minisieć chińskich pierogarni, z lokalem także w Łodzi. Zjemy tu chińskie pierożki na parze w 12 smakach, np. z jagnięciną i jagodami goji, wakame z sezamem i grzybami mun czy ziemniakiem z kokosem i curry. Nie brakuje także oryginalnych specjalnych smaków, np. inspirowanych cheeseburgerem. Cena: 15-19 zł za 10 szt.

RESTAURACJA MAO

ul. Marszałkowska 62

 / MATERIAŁY PRASOWE / MATERIAŁY PRASOWE

W restauracji Mao szefem kuchni jest mieszkający w Polsce od ponad 20 lat Jurek Dong. W menu znajdziemy wiele azjatyckich potraw, w tym sześć rodzajów pierogów na parze – w wersji wege z dynią, imbirem i porem albo szpinakiem, serem, porem i imbirem lub mięsne z kurczakiem, kaczką albo wieprzowiną. Cena: 18,90-21,90 za 8 szt. W poniedziałki pierożki kupimy w promocji za 12,90 zł.

PAŃSKA 85

ul. Pańska 85

Zdecydowanie najbardziej elegancki lokal w całym zestawieniu, w którym można przy okazji wziąć udział w ceremonii parzenia herbaty. W menu znajdą się także przygotowywane na parze pierożki dim sum z krewetkami i pudrem kasztanowym oraz zielone z warzywami, a także wersja zapiekana z mięsem, imbirem i czarnym sezamem. Cena: 25-31 zł.

Gdzie na sushi, ramen i kimchi. Nowe miejsca z kuchnią azjatycką [PRZEGLĄD]

SUSHI BAR (HARBIŃSKIE PIEROŻKI)

al. Wilanowska 361, lok. M-13

W menu znajdziemy tu także sushi, ale początki tego miejsca to właśnie azjatyckie pierożki. W wersji na parze lub smażonej. Nadzienie może być mięsne z wieprzowiną, wołowiną czy kurczakiem, jak i wegetariańskie, np. z pastą fasolową. Cena: 13-15 zł za 10 szt. pierogów lub 8 pampuchów, plus 2 zł dopłaty za wersję smażoną.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc