Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 11 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Sabina Francuz, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, właścicielka Głodnych Kawałków, niekonwencjonalnego cateringu / M.STAROWIEYSKA

Matka żydowskiej kuchni dietetycznej stosowała hektolitry masła i tłustej śmietany

AGATA PIASECKA| 21-09-2018

Jak smakuje kuchnia żydowska w wersji roślinnej i jaki wpływ na jej rozwój miała Fania Lewando, prowadząca w dwudziestoleciu międzywojennym słynną wileńską restaurację, dowiemy się podczas pierwszej edycji Tisz. Festiwal Żydowskiego Jedzenia.

Tisz. Festiwal Żydowskiego Jedzenia / mat prom Tisz. Festiwal Żydowskiego Jedzenia / mat prom

Tisz to w języku jidisz stół, który w tradycji żydowskiej kojarzy się z czasem wspólnie spędzanym na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach. Taki właśnie ma być Festiwal Żydowskiego Jedzenia organizowany przez Muzeum Historii Żydów Polskich „Polin”. Oprócz jedzenia w programie znalazły się spacery, warsztaty, debaty i projekcje filmowe. Główny nacisk położony zostanie na żydowską kuchnię wegetariańską i wegańską, której prekursorką była Fania Lewando. Jej dania chwalił Marc Chagall, a Fania już ponad 100 lat temu propagowała zachowania, które my dziś znamy jako filozofię „zero waste”.

Na inaugurację festiwalu w środę 26 września w Fortecy Kręglickich odbędzie się targ, tym razem skupiający się na kuchni żydowskiej, a w Muzeum Polin debata o jedzeniu koszernym i roślinnym połączona z występem Klubu Komediowego (godz. 18, wstęp wolny). W programie są też warsztaty kulinarne z przygotowywania żydowskich wypieków, warsztaty żydowskiej kuchni wegetariańskiej czy pokaz filmu „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” w reż. Rogera M. Shermana.

Jednym z głównych wydarzeń będzie piątkowa szabatowa kolacja (bilety: 180 zł), którą przygotują znani szefowie kuchni: Aleksander Baron, Malka Kafka, Laurel Kratochvila, Alessia Di Donato i Sabina Francuz. Pełen program festiwalu dostępny na stronie www.polin.pl.

AGATA PIASECKA: Co jedli Żydzi w przedwojennej Polsce?

SABINA FRANCUZ: Menu nie różniło się bardzo od tego, czym żywimy się dziś. Kuchnia polska i żydowska mocno się przenikały. Żydzi mieli to do siebie, że gdziekolwiek się nie pojawiali, korzystali z lokalnych produktów, które dostosowywali do wymogów koszerności. W ich jadłospisie znajdziemy gołąbki, pierogi, śledzie czy chałkę, o której pochodzenie nawet toczą się spory. Każde danie miało oczywiście swoją żydowską nazwę. Niektóre spożywane podczas świąt przeniknęły do całorocznej kuchni, np. maca, symbol święta Pesach, pojawiała się też w postaci kulek macy w rosole czy matzah brei, odpowiednika jajecznicy na macy, czy placuszków w wersji słonej lub słodkiej.

Podpowiadamy, dokąd się wybrać na przekąski, tapasy i przegryzki

Na czym polegała rewolucja kulinarna Fani Lewando, która jest niejako patronką festiwalu Tisz?

Jak na lata 20. XX wieku była prawdziwą rewolucjonistką, to jej przypisuje się rozwój żydowskiej kuchni wegetariańskiej w tradycji aszkenazyjskiej. Opracowała ogromną liczbę przepisów opublikowanych pod hasłem kuchni wegetariańskiej i dietetycznej, co dziś może się wydać dziwne, bo Fania wykorzystywała hektolitry masła, tłustej śmietany i mnóstwo bułki tartej. Prowadziła szkołę gotowania dla kobiet oraz bardzo nowatorską restaurację w Wilnie, w której modnie było bywać. Idea jej wegetarianizmu z jednej strony wynikała z judaistycznej zasady o czynieniu świata lepszym, a z drugiej nałożyło się to na okres utrudnionego dostępu do mięsa koszernego.

Weganie są wśród nas. I wbrew pozorom jedzą nie tylko sałatę [QUIZ]

A jak wygląda współczesna kuchnia żydowska?

Dzisiejszy Izrael to zlepek kultur z całego świata. Na bazarach w Jerozolimie czy Tel Awiwie można znaleźć wszystkie składniki, o jakich się zamarzy. Oczy dzisiejszego gastroświata zwrócone są w stronę Tel Awiwu, którego kuchnia jest kolorowa, energetyczna i pełna warzyw. Bardzo popularne są tam lokale serwujące kuchnię jako styl życia w akompaniamencie muzyki z winyli. W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji płynących z dzisiejszego Izraela warto zajrzeć np. do książki „Jerozolima” Yotama Ottolenghiego.

Yotam Ottolenghi: Żadnej oliwy podczas przygotowywania humusu

Na kolację szabatową w Muzeum Polin przygotowujesz przystawkę. Co to będzie?

Kolacja będzie nawiązywała właśnie do kuchni Fani Lewando. Zainspirowana jej postacią przygotuję kapustę długo pieczoną w maśle, z gęstym sosem z pieczonych warzyw i grzybów, podaną z gęstą kwaśną śmietaną i kiszoną rzodkiewką.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc