Podpowiadamy, dokąd się wybrać na przekąski, tapasy i przegryzki
Bar Warszawa serwujący przekąski sprzed lat, takie jak flaki po warszawsku i zimne nóżki, zamyka się. A oto nasz przegląd miejsc, w których nadal zjemy dobre przekąski.
Popularny bar Warszawa działający na rogu Krakowskiego Przedmieścia i Miodowej (ul. Krakowskie Przedmieście 79) po kilku latach działalności znika z kulinarnej mapy stolicy. Z miejscem będzie się można ostatecznie pożegnać podczas sobotniej imprezy (8 września), w czasie której odbędzie się disco i degustacje alkoholi. Zanim bar zamknie swoje podwoje, warto po raz ostatni wpaść tu i spróbować smaków Warszawy sprzed lat – kiełbasy i flaków po warszawsku, pyz jak z Różyca, kaszanki z patelni czy zimnych nóżek.
Tatar, plotki i atmosfera sprzed lat. Polecamy kultowe lokale z czasów PRL-u
TU ZJESZ PRZEKĄSKI, PRZEGRYZKI I TAPASY
WARMUT
UL. MARSZAŁKOWSKA 45/49
Pierwszy w Warszawie bar skupiający się na wermucie, który wypijemy tu w drinkach, w tradycyjnym wydaniu z wodą sodową, pomarańczą i oliwką, a także spróbujemy w daniach. A do jedzenia zamówimy tu małe przekąski, którymi świetnie można się dzielić ze znajomymi. Do wyboru są m.in. ser kozi w panko z sosem wermutowym, tuńczyk z wytrawną bitą śmietaną i pomidorkami cherry, pikantna czarna fasola z mackami ośmiornicy czy biała kiełbasa zapiekana z fenkułem w wermucie.
Jedzenie to uczta dla zmysłów - jemy ustami, nosem, uszami i oczami
TALERZYKI
UL. MOKOTOWSKA 33/35

Lokal specjalizuje się w niewielkich daniach podawanych – zgodnie z nazwą knajpy – na talerzykach, które są idealne do dzielenia się. Coś dla siebie z pewnością znajdują tu entuzjaści unowocześnionej tradycyjnej kuchni polskiej. W Talerzykach zjemy np. ozorek wołowy z chrzanem, zimne nóżki z octem wiśniowym, domowe pikle, domową pastę jajeczną z pieczywem własnego wypieku, rolmopsy.
Kiszone pomidory i polskie kimchi. Co ukisić na jesień podpowiada Aleksander Baron
MADAME SZPAKOSKA
UL. KRUCZA 16/22
W otwartym niedawno miejscu na ul. Kruczej do drinka zamawia się skrzynki na ciepło lub zimno. Na zimno spróbujemy np. wegańskich kiełbasek z fasoli na pomidorowej salsie z pastą z zielonej cukinii i fasolki szparagowej albo trzech rodzajów mięsnych kiełbasek podawanych na sosie musztardowym z musem z wątróbki, brandy i tymianku. A na ciepło serwowany jest gulasz wegański i mięsny oraz biała kiełbasa na chrzanowym jarmużu.
Weganie są wśród nas. I wbrew pozorom jedzą nie tylko sałatę [QUIZ]
DETAPEO
UL. KRUCZA 16/22
A kto woli hiszpańskie tapas, znajdzie je także na Kruczej. W otwartym w maju Tapas i Wine Barze spróbujemy takich przysmaków jak baskijskie pintos, czyli kanapeczki z różnymi dodatkami, papryczki padron czy sardele smażone na głębokim oleju.
KOKO & ROY
UL. WILCZA 43

Koko & Roy to restauracja z nowoczesną amerykańską kuchnią. Zjemy tu więc oczywiście obfity brunch, ale też spróbujemy amerykańskich przekąsek. W menu precle w sosie serowo-piwnym, smażone świńskie uszy z kiszoną czerwoną cebulką, jajka faszerowane smażoną skórką kurczaka, parmezanem i chili, a dla większej grupy można zamówić deskę przekąsek z brooklińskimi piklami, długo dojrzewającym kozim serem, serem pleśniowym z bourbon bacon jam, nowojorskim pastrami, pastą z makreli i pastą z czerwonej papryki.
BARDZIEJ GASTROBAR
UL. MARSZAŁKOWSKA 21/25 (WEJŚCIE OD ULICY OLEANDRÓW)
Koktajle i tapasy są tu podawane w urządzonym w steampunkowym stylu wnętrzu. A jeśli chodzi o jedzenie, to smaki są głównie hiszpańskie, np. chrupiące kalmary z czarnym aioli, smażone sardynki z cytryną, oliwą i natką, chorizo z kolorową papryką zapiekane z jajkiem dojrzewającym serem czy kaszanka z hiszpańskiego miasta Burgos z kozim serem i konfiturą z czerwonej cebuli.
RESTAURACJA PRZYSTAWKI
UL. STAWKI 3

Jak wskazuje nazwa, miejsce specjalizuje się w przystawkach zarówno tych serwowanych na zimno, jak i na gorąco. Na zimno zjemy tu różne rodzaje past podawane z pieczywem czy carpaccio z łososia lub wołowiny, a na ciepło szakszukę, falafele czy kofty wieprzowe.