Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 17 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Deska z przystawkami z Koko&Roy / MATERIAŁY PRASOWE

Podpowiadamy, dokąd się wybrać na przekąski, tapasy i przegryzki

AGATA PIASECKA| 10-09-2018

Bar Warszawa serwujący przekąski sprzed lat, takie jak flaki po warszawsku i zimne nóżki, zamyka się. A oto nasz przegląd miejsc, w których nadal zjemy dobre przekąski.

Popularny bar Warszawa działający na rogu Krakowskiego Przedmieścia i Miodowej (ul. Krakowskie Przedmieście 79) po kilku latach działalności znika z kulinarnej mapy stolicy. Z miejscem będzie się można ostatecznie pożegnać podczas sobotniej imprezy (8 września), w czasie której odbędzie się disco i degustacje alkoholi. Zanim bar zamknie swoje podwoje, warto po raz ostatni wpaść tu i spróbować smaków Warszawy sprzed lat – kiełbasy i flaków po warszawsku, pyz jak z Różyca, kaszanki z patelni czy zimnych nóżek.

Tatar, plotki i atmosfera sprzed lat. Polecamy kultowe lokale z czasów PRL-u

TU ZJESZ PRZEKĄSKI, PRZEGRYZKI I TAPASY

WARMUT

UL. MARSZAŁKOWSKA 45/49

Pierwszy w Warszawie bar skupiający się na wermucie, który wypijemy tu w drinkach, w tradycyjnym wydaniu z wodą sodową, pomarańczą i oliwką, a także spróbujemy w daniach. A do jedzenia zamówimy tu małe przekąski, którymi świetnie można się dzielić ze znajomymi. Do wyboru są m.in. ser kozi w panko z sosem wermutowym, tuńczyk z wytrawną bitą śmietaną i pomidorkami cherry, pikantna czarna fasola z mackami ośmiornicy czy biała kiełbasa zapiekana z fenkułem w wermucie.

Jedzenie to uczta dla zmysłów - jemy ustami, nosem, uszami i oczami

TALERZYKI

UL. MOKOTOWSKA 33/35

Zimne nóżki z octem i śliwką węgierką w restauracji Talerzyki.  / DAWID ŻUCHOWICZ Zimne nóżki z octem i śliwką węgierką w restauracji Talerzyki. / DAWID ŻUCHOWICZ

Lokal specjalizuje się w niewielkich daniach podawanych – zgodnie z nazwą knajpy – na talerzykach, które są idealne do dzielenia się. Coś dla siebie z pewnością znajdują tu entuzjaści unowocześnionej tradycyjnej kuchni polskiej. W Talerzykach zjemy np. ozorek wołowy z chrzanem, zimne nóżki z octem wiśniowym, domowe pikle, domową pastę jajeczną z pieczywem własnego wypieku, rolmopsy.

Kiszone pomidory i polskie kimchi. Co ukisić na jesień podpowiada Aleksander Baron

MADAME SZPAKOSKA

UL. KRUCZA 16/22

W otwartym niedawno miejscu na ul. Kruczej do drinka zamawia się skrzynki na ciepło lub zimno. Na zimno spróbujemy np. wegańskich kiełbasek z fasoli na pomidorowej salsie z pastą z zielonej cukinii i fasolki szparagowej albo trzech rodzajów mięsnych kiełbasek podawanych na sosie musztardowym z musem z wątróbki, brandy i tymianku. A na ciepło serwowany jest gulasz wegański i mięsny oraz biała kiełbasa na chrzanowym jarmużu.

Weganie są wśród nas. I wbrew pozorom jedzą nie tylko sałatę [QUIZ]

DETAPEO

UL. KRUCZA 16/22

A kto woli hiszpańskie tapas, znajdzie je także na Kruczej. W otwartym w maju Tapas i Wine Barze spróbujemy takich przysmaków jak baskijskie pintos, czyli kanapeczki z różnymi dodatkami, papryczki padron czy sardele smażone na głębokim oleju.

KOKO & ROY

UL. WILCZA 43

Startery z warszawskiego lokalu Koko  & Roy / MATERIAŁY PRASOWE Startery z warszawskiego lokalu Koko & Roy / MATERIAŁY PRASOWE

Koko & Roy to restauracja z nowoczesną amerykańską kuchnią. Zjemy tu więc oczywiście obfity brunch, ale też spróbujemy amerykańskich przekąsek. W menu precle w sosie serowo-piwnym, smażone świńskie uszy z kiszoną czerwoną cebulką, jajka faszerowane smażoną skórką kurczaka, parmezanem i chili, a dla większej grupy można zamówić deskę przekąsek z brooklińskimi piklami, długo dojrzewającym kozim serem, serem pleśniowym z bourbon bacon jam, nowojorskim pastrami, pastą z makreli i pastą z czerwonej papryki.

BARDZIEJ GASTROBAR

UL. MARSZAŁKOWSKA 21/25 (WEJŚCIE OD ULICY OLEANDRÓW)

Koktajle i tapasy są tu podawane w urządzonym w steampunkowym stylu wnętrzu. A jeśli chodzi o jedzenie, to smaki są głównie hiszpańskie, np. chrupiące kalmary z czarnym aioli, smażone sardynki z cytryną, oliwą i natką, chorizo z kolorową papryką zapiekane z jajkiem dojrzewającym serem czy kaszanka z hiszpańskiego miasta Burgos z kozim serem i konfiturą z czerwonej cebuli.

RESTAURACJA PRZYSTAWKI

UL. STAWKI 3

Pomidory faszerowane soczewicą i kozim serem. Restauracja Przystawki  / MATERIAŁY PRASOWE Pomidory faszerowane soczewicą i kozim serem. Restauracja Przystawki / MATERIAŁY PRASOWE

Jak wskazuje nazwa, miejsce specjalizuje się w przystawkach zarówno tych serwowanych na zimno, jak i na gorąco. Na zimno zjemy tu różne rodzaje past podawane z pieczywem czy carpaccio z łososia lub wołowiny, a na ciepło szakszukę, falafele czy kofty wieprzowe.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc