Dzień Placków Ziemniaczanych. Szefowie kuchni warszawskich restauracji zdradzają swoje przepisy
13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji poprosiliśmy szefów kuchni trzech warszawskich lokali, by podzieli się z nami swoimi przepisami
Placki ziemniaczane według przepisy Tomasza Maćkowiaka, szefa kuchni w restauracji Talerzyki
Składniki:
1 kg ziemniaków (mączyste o dużej zawartości skrobi ziemniaczanej)
160 g mąki pszennej typ 450
1 jajko
1 gałązka świeżego majeranku
60 g cebuli
300 ml oleju rzepakowy do smażenia
80 g masła
plasterki cienko krojonej cukinii
pomidorki pokrojone w kostkę
serek biały
świeżo tarty chrzan

Przygotowanie:
1. Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Jeśli wytworzyło się na dnie dużo płynu, należy go odlać zostawiając tylko mętny osad i dodać go do masy. Mączyste odmiany ziemniaka nie mają w sobie dużo wody i zabieg nie będzie potrzebny.
2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, drobno pokrojoną w kostkę cebulę, świeży majeranek i sól, dobrze wymieszać łyżką.
3. Na patelni rozgrzać sporo oleju rzepakowego. Nakładać ciasto cienko i kiedy się zrumienią, przewrócić je na drugą stronę.
4.Wykładać na talerz wyłożone ręcznikiem papierowym.
5.Podawać od razu po usmażeniu. Plasterki cukini zalać marynatą z soku z cytryny, wody i odrobiny cukru, potrzymać w zalewie 30 min. Pomidorki pokrojone zasypać solą i potrzymać ok 15 min, odlać płyn z solą. Dekorować gotowe placuszki cukinią, serkiem oraz pomidorkami.
Rada: Placki będą najsmaczniejsze, gdy będę cienkie, smażone po 2 min. z każdej strony. W czasie smażenia warto mieszać znajdujące się w misce ciasto, by skrobia nie osadziła się na dnie.
Talerzyki - polskie dania w niezwykłej wersji

Przepis na placki ziemniaczane z koprem włoskim i przegrzebkami, musem dniowym i sosem beurre blanc według Przemysława Błaszczyka, szefa kuchni rejestracji Bocca Bar
Składniki na placki:
0,5 kg żółtych ziemniaków
1 szt. kopru włoskiego
1 jako
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obrać, koper włoski umyć, wszystko zetrzeć na tarce, następnie odcisnąć wodę przez drobne sito.
2.Do odciśniętej masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wszystko wymieszać
3. Na rozgrzanej patelni smażyć placki średnicy ok. 5 cm po 2-3 min z każdej strony
4. Gotowe placki rozłożyć na kuchennych ręcznikach papierowych oby wchłonęły nadmiar tłuszczu

Składniki na przegrzebki
2 szt. świeżych przegrzebków
80 ml wina białego
20 g masła
posiekana natka pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Przegrzebki na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć z obu stron po ok. 1min, tak aby miały złoty kolor
2. Podlać winem, dodać zimne masło i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem
Składniki na mus dyniowy
1 mała dynia hakaido
100 g masło
50 ml śmietanka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Dynię umyć i pokroić w kostkę nie obierając ze skóry
2.Rozgrzać szeroki garnek i smażyć dynię na maśle aż całkowicie zmięknie, pod koniec dodać śmietankę
3. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować blenderem minimum 3 minuty aby była gładka
Składniki na sos beurre blanc
100 ml ocetu winnego białego
100 ml śmietanki 30 proc.
3 szt. szalotek
1 gałązka tymianku
30 g masła
sól
Przygotowanie:
1. Ocet winny oraz wino zredukować razem z tymiankiem i szalotką do ok 30ml
2.Redukcje odcedzić i dodać do niej śmietankę, chwilę gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje
3.Do zredukowanego sosu dodać zimne masło i wymieszać aby się połączyło, doprawić solą
Bocca Bar. Nowy bar i restauracja w Mordorze
Placki ziemniaczane z cukinią według przepisu szefa kuchni Lobby Baru w hotelu Marriott, Pawła Kałuskiego
Składniki:
8 szt. średnich ziemniaków o jasnym miąszu
2 szt. młodych cukinii średniej wielkości
1 nieduża cebula
4 łyżki mąki pszennej
2 jajka
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
łosoś wędzony
kawior
creme fresh lub kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1.Ziemniaki, cebulę, cukinię zetrzeć na grubej tarce.Jeżeli jest za dużo płynu należy dodać więcej mąki.
2. Dodać jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać na patelnię ok. 0,5cm oleju, rozgrzać i smażyć placki na średnim ogniu.
3. Placki po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy i od razu podawać z wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną i kawiorem.
Zobacz też: Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą i próbują swoich sił w kuchni