Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 6269 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2018
  • Olsztyn Green Festival 2018
  • NOSPR

Najczęściej czytane

  1. "Trzeba się cały czas uczyć i nie wolno sobie odpuszczać" - Tomasz Ossoliński nie tylko o Fashion Designer Awards
  2. TasteAtlas - interaktywna kulinarna mapa świata
  3. Znasz ich twarze, ale czy wiesz, jak się nazywają? Edycja hollywoodzka [QUIZ]
  4. Women's Voices. Kobiece głosy mają moc. Kayah: "Cudowna atmosfera", Paulina Przybysz: "Wspaniałe kobiety wszystko ogarnęły"
  5. Millennium Docs Against Gravity. Kino, które nie potrzebuje fikcji
  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
W Polsce na razie placki mają zwyczajne gabaryty / Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Dzień Placków Ziemniaczanych. Szefowie kuchni warszawskich restauracji zdradzają swoje przepisy

zebrała agapias| 13-11-2017

13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji poprosiliśmy szefów kuchni trzech warszawskich lokali, by podzieli się z nami swoimi przepisami

Placki ziemniaczane według przepisy Tomasza Maćkowiaka, szefa kuchni w restauracji Talerzyki

 Składniki:

1 kg ziemniaków (mączyste o dużej zawartości skrobi ziemniaczanej)

160 g mąki pszennej typ 450

1 jajko

1 gałązka świeżego majeranku

60 g cebuli

300 ml oleju rzepakowy do smażenia

80 g masła

plasterki cienko krojonej cukinii

pomidorki pokrojone w kostkę 

serek biały 

świeżo tarty chrzan 

Placki ziemniaczane z restauracji Talerzyki / mat.pras. Placki ziemniaczane z restauracji Talerzyki / mat.pras.

Przygotowanie: 

1. Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Jeśli wytworzyło się na dnie dużo płynu, należy go odlać zostawiając tylko mętny osad i dodać go do masy. Mączyste odmiany ziemniaka nie mają w sobie dużo wody i zabieg nie będzie potrzebny.

2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, drobno pokrojoną w kostkę cebulę, świeży majeranek i sól, dobrze wymieszać łyżką.

3. Na patelni rozgrzać  sporo oleju rzepakowego. Nakładać ciasto cienko i kiedy się zrumienią, przewrócić je na drugą stronę.

4.Wykładać na talerz wyłożone ręcznikiem papierowym.

5.Podawać od razu po usmażeniu. Plasterki cukini zalać marynatą z soku z cytryny, wody i odrobiny cukru, potrzymać w zalewie 30 min. Pomidorki pokrojone zasypać solą i potrzymać ok 15 min, odlać płyn z solą. Dekorować gotowe placuszki cukinią, serkiem oraz pomidorkami. 

 Rada: Placki będą najsmaczniejsze, gdy będę cienkie, smażone po 2 min. z każdej strony. W czasie smażenia warto mieszać znajdujące się w misce ciasto, by skrobia nie osadziła się na dnie.

Talerzyki - polskie dania w niezwykłej wersji

Bocca Bar / materiały prasowe Bocca Bar / materiały prasowe

Przepis na placki ziemniaczane  z koprem włoskim i przegrzebkami, musem dniowym i sosem beurre blanc według Przemysława Błaszczyka, szefa kuchni rejestracji Bocca Bar

 Składniki na placki:

0,5 kg żółtych ziemniaków

1 szt. kopru włoskiego

1 jako

1 łyżka mąki

sól, pieprz do smaku

 Przygotowanie:

1.Ziemniaki obrać, koper włoski umyć, wszystko zetrzeć na tarce, następnie odcisnąć wodę przez drobne sito.

2.Do odciśniętej masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wszystko wymieszać

3. Na rozgrzanej patelni smażyć placki średnicy ok. 5 cm po 2-3 min z każdej strony

4. Gotowe placki rozłożyć na kuchennych ręcznikach papierowych oby wchłonęły nadmiar tłuszczu

Bocca Bar / materiały prasowe Bocca Bar / materiały prasowe

Składniki na przegrzebki

2 szt. świeżych przegrzebków

80 ml wina białego

20 g masła

posiekana natka pietruszki, sól i pieprz

 Przygotowanie:

1. Przegrzebki na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć z obu stron po ok. 1min, tak aby miały złoty kolor

2. Podlać winem, dodać zimne masło i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem

 Składniki na mus dyniowy

1 mała dynia hakaido

100 g masło

50 ml śmietanka

sól, pieprz

 Przygotowanie:

1. Dynię umyć i pokroić w kostkę nie obierając ze skóry

2.Rozgrzać szeroki garnek i smażyć dynię na maśle aż całkowicie zmięknie, pod koniec dodać śmietankę 

3. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować blenderem minimum 3 minuty aby była  gładka

Składniki na sos beurre blanc

100 ml ocetu winnego białego

100 ml śmietanki 30 proc.

3 szt. szalotek

1 gałązka tymianku

30 g masła

sól

 Przygotowanie:

 1. Ocet winny oraz wino zredukować razem z tymiankiem i szalotką do ok 30ml

2.Redukcje odcedzić i dodać do niej śmietankę, chwilę gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje

3.Do zredukowanego sosu dodać zimne masło i wymieszać aby się połączyło, doprawić solą

Bocca Bar. Nowy bar i restauracja w Mordorze

 Placki ziemniaczane z cukinią według przepisu szefa kuchni Lobby Baru w hotelu Marriott, Pawła Kałuskiego

Składniki:

8 szt. średnich ziemniaków o jasnym miąszu

2  szt. młodych cukinii średniej wielkości

1 nieduża cebula

4 łyżki mąki pszennej

2 jajka

olej rzepakowy do smażenia

sól, pieprz do smaku

łosoś wędzony

kawior

creme fresh lub kwaśna śmietana

 Przygotowanie:

1.Ziemniaki, cebulę, cukinię zetrzeć na grubej tarce.Jeżeli jest za dużo płynu należy dodać więcej mąki.

2. Dodać jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać na patelnię ok. 0,5cm oleju, rozgrzać i smażyć placki na średnim ogniu.

3. Placki po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy i od razu podawać  z wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną i kawiorem.

Zobacz też: Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą i próbują swoich sił w kuchni

czytaj także

TasteAtlas - Italian Pasta Map
  • jedzenie

TasteAtlas - interaktywna kulinarna mapa świata

TasteAtlas nie pozwoli się nam zgubić podczas kulinarnej podróży po świecie. A także uświadomi, jak bogate i różnorodne są kuchnie narodowe. Nie wiesz, czym jest muktuk, cachupa lub łagman? Wejdź na TasteAtlas!

wegańskie potrawy na Restaurant Week
  • jedzenie

Restaurant Week. Gdzie mogą zjeść weganie?

Restaurant Week to ogólnopolski festiwal kulinarny, w czasie którego za 49 zł spróbujmy zestawu składającego się z przystawki, dania głównego i deseru. Zazwyczaj do wyboru są dwie opcje mięsna i wegetariańska. Sprawdziliśmy, które z lokali biorących udział w Restuarant Week przygotowały propozycje dla wegan.

Wegetariańskie danie z Artbistro Stalowa
  • jedzenie

Restaurant Week. Pięć lokali, które warto odwiedzić

W środę 18 kwietnia rozpoczyna się, festiwal kulinarny, Restaurant Week. Za 49 zł spróbujemy zestawu składającego się z przystawki, dania głównego i deseru. Prezentujemy, pięć lokali, które warto odwiedzić podczas tej edycji.

Restauracja Bazar Kocha
  • jedzenie

A jeśli nie w domu? W których restauracjach zjemy świąteczny obiad?

W niedzielę raczej nie znajdziemy miejsca na alternatywę dla wielkanocnego śniadania. Za to w Wielką Sobotę i lany poniedziałek można zjeść zarówno wielkanocne potrawy, jak i dania z różnych stron świata.

Szef kuchni restauracji Senses Andrea Camastra.
  • jedzenie

Rozdano gwiazdki Michelina. W prestiżowym przewodniku nowe polskie restauracje

Restauracje Atelier Amaro i Senses zachowały swoje gwiazdki. W nowej edycji prestiżowego przewodnika znalazło się w sumie 56 restauracji z Warszawy i Krakowa, w tym kilka nowych.

Mateusz Czekierda
  • jedzenie

Oryginalne dania wielkanocne polecają Cezary Mscichowski, Agnieszka Kręglicka i Mateusz Czekierda

Wielkanoc już za tydzień. Zamiast przygotowywać tradycyjne jajka faszerowane i żur, poprosiliśmy szefów kuchni i restauratorów o przepisy na oryginalne dania wielkanocne, którymi z pewnością zaskoczymy gości.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Festiwale muzyczne
  • Imprezy dla dzieci
  • Gdzie na łyżwy w Warszawie
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Wystawa Fridy Kahlo w Poznaniu
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • Restauracje w Hali Koszyki
  • Hala Koszyki wg Macieja Nowaka
  • Biobazary w Warszawie
  • Biała na Saskiej Kępie
  • Warsaw Perk, knajpa z Przyjaciół
  • Casablanka na osiedlu Biały Kamień
  • Cinema City Galeria Mokotów
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Diana Krall
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Agnieszka Glińska
  • Ryan Gosling
  • Paweł Piotr Reszka
  • Mirosław Haniszewski
  • Andrzej Wajda
  • Arkadiusz Jakubik
  • Tomasz Beksiński
  • Beata Fido
  • Tim Burton
  • Meryl Streep
  • Meghan Markle
  • Małgorzata Halber
  • Rooney Mara
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Adam Driver
  • Mads Mikkelsen
  • Jennifer Lawrence
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Jamie Dornan
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Gdzie jest Dory?
  • Lolo
  • Agent i pół
  • Moje wielkie greckie wesele 2
  • Recenzje filmowe Co Jest Grane 24
  • Wróble
  • Seria Niezgodna: Wierna
  • Nie pamiętasz tytułu filmu? Ta strona ci pomoże
  • Pod opieką wiecznego słońca
  • Kamper
  • Facet na miarę
  • 183 metry strachu
  • Neon Demon
  • Kobiety bez wstydu
  • Zanim się pojawiłeś
  • Bóg w Krakowie
  • Dzielny kogut Maniek
  • Le Mans 3D: Liczy się tylko wyścig
  • Nienasyceni
  • Tarzan: Legenda
  • Komedie romantyczne na Walentynki
  • Cuda z nieba
  • Epoka lodowcowa 5: Mocne uderzenie
  • Facet na miarę
  • Iluzja 2
  • Kiedy gasną światła
  • Przy Planty 7/9
  • Szajbus i pingwiny
  • Śmietanka towarzyska
  • Jak zostać kotem
  • Złe mamuśki
  • Jak Bóg da
  • Legion samobójców
  • Boska Florence
  • Star Trek: W nieznane
  • Czerwony Kapitan
  • Ben-Hur
  • Kwiat wiśni i czerwona fasola
  • Już za Tobą tęsknię
  • Sługi Boże"
  • Mechanik: Konfrontacja
  • Nie ma mowy!
  • Jak Bóg da
  • Przyjaźń czy kochanie?
  • Jane Austen, Duma i uprzedzenie
  • Batman: Zabójczy żart
  • Mój przyjaciel smok
  • Jak zostać kotem
  • 183 metry strachu
  • Geniusz
  • Jason Bourne
  • Pitbull. Niebezpieczne kobiety
  • Randka na weselu
  • Hel
  • Nowy Pitbull
  • Jestem mordercą
  • Ja, Daniel Blake
  • Fantastyczne zwierzęta
  • Wołyń
  • Dziewczyna z pociągu
  • Powidoki Andrzeja Wajdy
  • Smoleńsk, obsada
  • Smoleńsk
  • Ostatnia Rodzina
  • Sprzymierzeni
  • Siedem minut po północy
  • Pasażerowie
  • Królowa Śniegu 3: Ogień i lód
  • Ukryte piękno
  • Dusigrosz
  • Paterson
  • Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie
  • Honorowy obywatel
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc