Bocca Bar. Nowy bar i restauracja w Mordorze
Bocca Bar to nowe miejsce, które przypomina londyńskie lub nowojorskie puby. Lokal otworzył się na początku października w sercu korporacyjnego Służewca, przy ulicy Postępu.
Wnętrze zaprojektowane przez 370 Studio z przytulnymi pudroworóżowymi fotelami, drewnianym barem, stołem do bilardu i kominkiem nawiązywać ma do nowojorskich i londyńskich barów, do których przychodzi się po pracy, żeby wypić drinka czy zjeść dobrą kolację. To, co najbardziej może dziwić, to lokalizacja restauracji, która zamiast w centrum miasta otworzyła się w centrum biurowców. Za nowym miejscem stoją Dagna Preis-Przepiórska i Robert Przepiórski, twórcy pierwszego Cudu nad Wisłą, który pojawił się w 2010 roku na ambonie śnieżnej nad Wisłą. – Wybór lokalizacji był bardzo świadomy. Chcieliśmy dosłownie przenieść lokal, który mógłby znajdować się w centrum, do biurowego Służewca. Brakowało tu takiego miejsca, a kto jest pierwszy, ten wchodzi w niszę – mówi Dagna Preis-Przepiórska. – Liczymy więc nie tylko na pracowników biur, ale też na sąsiadów, czyli mieszkańców pobliskich bloków, wreszcie na osoby z Ursynowa czy Piaseczna.
Fine dining to kuchnia, gdzie wszystko jest naj: jedzenie, serwis i atmosfera [ROZMOWA]

W karcie znajdziemy dania kuchni polskiej i europejskiej, za których przygotowanie odpowiadają Przemysław Błaszczyk, znany z Dziurki od Klucza na Powiślu, oraz Magda i Ariel Ziółkowscy.To m.in. pasztet z wątróbki z maderą i porto podawany z konfiturą z czerwonej cebuli i bułeczką z wiśnią (18 zł), sałatka nicejska z marynowanym tuńczykiem i jajkiem w delikatnej panierce (32 zł), pstrąg z czarną soczewicą, purée z topinamburu i sosem beurre blanc z szafranem (39 zł), stek z polędwicy wołowej z chorizo, krokietem ziemniaczanymi i grzybami (62 zł) i kanapki z pastrami lub krewetkami (25 zł).

W godz. 12-16 serwowane są zestawy lunchowe. Za zupę lub przystawkę oraz danie główne w wersji mięsnej lub wegetariańskiej i wodę zapłacimy 29 zł. Zamówić można np. barszczyk lub humus z białej fasoli, poliki wołowe z purée ziemniaczanym z musztardą francuską lub gnocchi buraczane z purée z kalafiora. Menu ma być oparte na sezonowych składnikach i zmieniać się 5-6 razy w roku. Z kolei bar oferuje duży wybór autorskich koktajli.

Bocca Bar chce także przyciągnąć gości ofertą kulturalną. W lokalu stanęła już scena, na której będą odbywać się czwartkowe koncerty jazzowe. – Planujemy też specjalną ofertę na spędzenie czasu w Bocce w weekend, szczegóły niebawem na naszym Facebooku. Na pewno mam w planie stworzyć wydarzenia dla dzieci – dodaje Dagna Preis-Przepiórska.

BOCCA BAR
ul. Postępu 14
PONIEDZIAŁEK godz. 12-20
WTOREK-CZWARTEK GODZ. 12-22
PIĄTEK, godz. 12–24.