Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 139 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Gołdap Festival
  • Olsztyn Green Festival 2019
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Warszawa, ul. Wolska 89 . Piekarnia gruzińska / JACEK MARCZEWSKI

Uzależnieni od chaczapuri. Przegląd gruzińskich i ormiańskich piekarni

MAGDALENA DUBROWSKA| 07-10-2017

Chrupiące szoti, miękkie lawasze i pachnące placki z serem kozim. Warszawa zachwyca się gruzińskim i ormiańskim pieczywem, a w mieście otwierają się piekarnie jak na Kaukazie.

IMEDI, UL. WOLSKA 89

Zapach świeżo upieczonego chleba czuć już z ulicy. Dochodzi z piekarni gruzińskiej Imedi, która od trzech miesięcy działa na Woli.

Imedi, piekarnia gruzińska, ul. Wolska 89. / JACEK MARCZEWSKI Imedi, piekarnia gruzińska, ul. Wolska 89. / JACEK MARCZEWSKI

W środku na drewnianych półkach stygną okrągłe i podłużne bochenki. Sercem piekarni jest, oczywiście, charakterystyczny gliniano-ceglany piec tone. Wygląda jak duża beczka. Gruziński piekarz co chwilę nachyla się i wrzuca do środka kawałki ciasta, które przyklejają się do gorących ścianek.

Imedi, piekarnia gruzińska przy ul. Wolskiej 89  / JACEK MARCZEWSKI Imedi, piekarnia gruzińska przy ul. Wolskiej 89 / JACEK MARCZEWSKI

Tak właśnie piecze się m.in. szoti, podłużny biały chleb zwężający się ku obu końcom, chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku.

– Uzależniający! – komentuje klientka stojąca w kolejce. – Ale moglibyście robić też z ciemnej mąki.

– Możemy się dogadać. Jeden pan przynosi nam mąkę orkiszową i pieczemy specjalnie dla niego – uśmiecha się pani zza lady. To właścicielka piekarni – Natalia Staroń-Museliani. – Mój mąż jest Gruzinem. Ma w rodzinie dobrego piekarza, który przyjechał specjalnie do Polski – opowiada. – Ruch mamy cały czas. Chcemy otworzyć kolejne piekarnie.

Imedi, piekarnia gruzińska przy ul. Wolskiej 89  / JACEK MARCZEWSKI Imedi, piekarnia gruzińska przy ul. Wolskiej 89 / JACEK MARCZEWSKI

Oprócz szoti i lawasza (4 zł) w Imedi dostaniemy też drożdżowe placki z lśniącą skórką i farszem: chaczapuri z kozim lub krowim serem (12 zł); kupdari z wołowiną lub wieprzowiną (11 zł) czy lobiani z fasolą (6 zł).

Smaki świata - sprawdź, co wiesz o tych potrawach!

PIEKARNIA KAUKASKA, AL. JANA PAWŁA II 11

Trzy miesiące temu otworzyła się też piekarnia kaukaska. Za ladą Haik Karapetian, student zarządzania i inżynierii produkcyjnej na Politechnice Warszawskiej.

– Polacy jeżdżą do Gruzji i podoba im się to jedzenie – stwierdza. Haik urodził się w Olsztynie, ale jego rodzina pochodzi z Armenii. Piekarnia to interes rodzinny. Beczkowaty piec nazywa się trochę inaczej niż w Gruzji – tondir – ale wygląda podobnie.

Po przekąski wpadają tu pracownicy okolicznych biur. Mają do wyboru imeruli (9 zł) i megruli (10 zł), czyli placki z serem, ziemniaki w cieście (6 zł) i chaczapuri adżarskie – prawdziwy specjał w kształcie łódek wypełnionych jajkiem, na które trzeba czekać 15 minut, bo żeby były smaczne, muszą być podane od razu po upieczeniu (19 zł). Są też minipączki (12 zł/porcja), które tak naprawdę nazywają się piszki i pochodzą z Rosji, ale na Kaukazie też są bardzo popularne. W smaku są trochę podobne do pączków. Jest też chleb szoti (4 zł).

Bądź na bieżąco - nowe knajpki w Warszawie

SZOTI, UL. SUROWIECKIEGO 10

Gruzińska piekarnia na Ursynowie mieści się w pawilonie przy bazarku przy ul. Surowieckiego. Jak sama nazwa wskazuje, króluje tu podłużny chleb szoti. Mały kosztuje 3 zł, duży – 5 zł. Jak zachwala gruziński piekarz, ich piec tone to oryginalny gruziński wyrób z gliny, a nie z cegieł.

PIEKARNIA ORMIAŃSKO-GRUZIŃSKA MARUKYAN, CENTRUM HANDLOWE SZEMBEKA, AL. ZAMIENIECKA 80

Piekarnia mieści się na patio Centrum Handlowego Szembeka, tuż przy bazarze. Po ciepłe wypieki z pieca tone, oczywiście, trzeba odstać w kolejce. W tym czasie możemy podziwiać piekarzy, którzy wyrabiają ręcznie ciasto, a potem na moment nurkują w rozgrzanym piecu. Specjalnością tej piekarni jest okrągły chleb puri (3 zł), ale kupimy tu też chaczapuri z różnym nadzieniem (8 zł), a także croissanty na słodko z m.in. gruszką, jabłkiem lub wiśniami (5 zł). To miejsce jest filią ormiańsko-gruzińskiej piekarni z Ożarowa Mazowieckiego prowadzonej przez rodzinę państwa Marukyan.

TIFLISI, UL. LUCERNY 79

Ta gruzińska piekarnia od roku działa w Wawrze, a oprócz tradycyjnego chleba (3 zł) i placków chaczapuri z różnymi nadzieniami (10 zł) można tu kupić również inne gruzińskie przysmaki, jak np. kołduny chinkali.

Gdzie na sushi, ramen i kimchi. Nowe miejsca z kuchnią azjatycką [PRZEGLĄD]

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc