Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
ADAM STĘPIEŃ

Ramen w wersji wegańskiej. Warszawiacy pokochali roślinną wersję japońskiej potrawy

AGATA PIASECKA| 04-08-2017

Ramen w wersji wegańskiej. Niewielki lokal na ulicy Finlandzkiej, w którym kiedyś mieściła się Kępa Cafe, a później Dolce & Vegan, zaprasza na jedyną w Warszawie warzywną wersję japońskiego bulionu z makaronem. Chętnych nie brakuje.

Ramen to typowe dla kuchni japońskiej danie bazujące na pszennym makaronie o tej samej nazwie, aromatycznym bulionie i dodatkach, zazwyczaj w wersji rybnej lub mięsnej. W Vegan Ramen Shop potrawę, która staje się coraz bardziej popularna wśród warszawiaków, zjemy w roślinnej wersji. – Chciałabym, żeby ludzie przestali kojarzyć weganizm z odmawianiem sobie pyszności. To może być barwny, wręcz hedonistyczny sposób jedzenia – mówi Maja Święcicka, współzałożycielka Vegan Ramen Shop. – To trudne, żeby stworzyć tak głębokie danie jak ramen bez użycia odzwierzęcych dodatków. Warzywa, owoce, glony i inne zupełnie roślinne półprodukty mają więcej do zaoferowania, niż nam się wydaje. Bardzo nas cieszy to ciągłe zaskakiwanie gości. Bycie jednocześnie hedonistą, smakoszem i weganinem-trawożercą jest możliwe.

 / ADAM STĘPIEŃ / ADAM STĘPIEŃ

Karta lokalu jest krótka, a na stałe do wyboru są trzy rameny: spicy miso ramen – ostry z pastą miso, sezamem i ostrym chili, pieczonym batatem, blanszowanym pak choi, kiełkami mung, olejem z palonego czosnku; creamy shio ramen z kremowym bulionem marynowanym shitake, chrupiącym nori, szczypiorkiem, kiełkami mung, olejem z palonego czosnku i clear shoyu ramen z bulionem z sześciu rodzajów grzybów, enoki, porem, mizuną i pieczonym pomidorem.

A na czas upałów w karcie pojawia się też wersja na zimno, czyli hiyashi ramen z sosem-pianką zamiast bulionu oraz mizuną, rzodkiewką, rzepą arbuzową, kiełkami buraka, kiełkami mung i małymi pomidorkami.

W zależności od wersji za dużą miskę zapłacimy 25-30 zł. Do wyboru są też trzy bazujące na soi przystawki w cenie 10-12 zł: hiyayakko, czyli japońskie, drobno mielone tofu podawane z sosem sojowym; edamame, czyli młoda soja w strączkach, i natto – sfermentowana soja, którą Japończycy chętnie jedzą na śniadanie.

 / ADAM STĘPIEŃ / ADAM STĘPIEŃ

Na pomysł założenia lokalu z wegańskim ramenem Maja Święcicka i Krzysiek Lesiecki wpadli kilka lat temu. Żadne z nich nie prowadziło jednak wcześniej knajpy. Maja zajmowała się dziennikarstwem i PR-em, a Krzysiek współprowadził studio produkcji gier wideo. – Zaczęło się od tego, że sami chcieliśmy zjeść wegański ramen, ale wtedy nie oferował go żaden lokal w Warszawie. Zaczęliśmy więc własne eksperymenty, na które zapraszaliśmy znajomych. Potem pojawił się nasz japoński sensei Kohei Yagi, który nauczył nas wielu fajnych sztuczek w kuchni – opowiada Maja Święcicka.

 / ADAM STĘPIEŃ / ADAM STĘPIEŃ

Zanim jednak zdecydowali się otworzyć własny lokal, Maja i Krzysiek swój ramen serwowali na Targu Śniadaniowym, a później otworzyli kilkudniowy ramenowy pop-up w restauracji Dolce & Vegan, która kiedyś mieściła się w ich obecnym lokalu. Kiedy miejsce się zwolniło, Maja i Krzysiek pomyśleli o jego wynajęciu, a do ich zespołu dołączyła Basia Welento, pasjonatka Japonii i japońskiej kuchni, która wcześniej zajmowała się PR-em mody. Dziś mówi, że rzuciła modę dla klusek i bardzo się z tego cieszy.

 / ADAM STĘPIEŃ / ADAM STĘPIEŃ

Lokal otworzył się pod koniec kwietnia i szybko wzbudził zainteresowanie, a przez pierwszy miesiąc klienci w oczekiwaniu na wolne miejsce ustawili się przed wejściem. Dziś tłumy są trochę mniejsze, ale na stolik trzeba zwykle poczekać, zwłaszcza w weekendy. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo wegańska wersja japońskiej zupy rzeczywiście robi wrażenie i zaspokaja głód.

VEGAN RAMEN SHOP

ul. Finlandzka 12a

wtorek-niedziela godz. 14-22

można płacić kartą

czytaj także

  • jedzenie

Powrót barów mlecznych. Maślanka czy Śmietanka, czyli dyskretny urok leniwych

Wystrój hipsterski, ale w menu makaron z truskawkami, schabowy, surówka z marchwi i kompot. W kolejce emeryci, studenci, pracownicy korpo. Bary mleczne z tanim polskim jedzeniem wracają do łask.

  • jedzenie

Regeneracja w wersji wege. Stare miejsce w nowej odsłonie

Po piętnastu latach Regeneracja wraca do korzeni i zmieni menu na wegańsko-wegetariańskie.

  • jedzenie

Gdzie w Warszawie zjesz śniadanie za złotówkę

Zamawiasz kawę lub herbatę, a jajecznicę, szakszukę, musli albo kanapkę z bekonem dostajesz za złotówkę. Albo zupełnie za darmo. Oto sznyt w restauracjach i bistrach. Sprawdź, gdzie w Warszawie znajdziesz śniadanie za złotówkę.

  • jedzenie

Szef Zbig Eatz jest Polakiem, ale przyjechał tu z Teksasu i promuje kuchnię tex-mex

- Nie ufam tym, którzy nie lubią roztopionego sera i czosnku - śmieje się Zbyszek Gawron, który na Barce Wynurzenie prowadzi Zbig Eatz - sezonową restaurację z jedzeniem tex-mex.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc