Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Warszawa.Rozpoczęcie akcji Jadłodzielnia polegającej na dzieleniu się zbędnym jedzeniem JACEK MARCZEWSKI

Jadłodzielnie w Polsce. Uczymy się nie wyrzucać jedzenia!

MAGDALENA DUBROWSKA| 13-04-2017

Jeśli zostaną ci po świętach jajka z majonezem, sałatka albo baba, nie wyrzucaj! przynieś produkty, których nie możesz zjeść, do jadłodzielni. Takie punkty są w siedmiu miastach w Polsce.

 / 09.08.2016 Toruń. Targowisko Miejskie Manhattan . Otwarcie Jadłodzielni.  Fot. Mikołaj Kuras / Agencja Wyborcza.pl / 09.08.2016 Toruń. Targowisko Miejskie Manhattan . Otwarcie Jadłodzielni. Fot. Mikołaj Kuras / Agencja Wyborcza.pl

Jadłodzielnia to lodówka i szafka, stojące w ogólnodostępnych miejscach. Każdy może tu zostawić jedzenie lub je stąd wziąć. Ograniczeń nie ma, poza tym, żeby nie wkładać zepsutej żywności, surowego mięsa, alkoholu i produktów zawierających surowe jaja, czyli np. majonezu domowej roboty.

 / 21.03.2017 Szczecin. Wolontariuszka Ania w Jadłodzielni przy ul. Kordeckiego.Fot. Cezary Aszkielowicz / Agencja Wyborcza.pl / 21.03.2017 Szczecin. Wolontariuszka Ania w Jadłodzielni przy ul. Kordeckiego.Fot. Cezary Aszkielowicz / Agencja Wyborcza.pl

W Krakowie taki punkt mieści się w kawiarni Jordan Caffe, w Szczecinie – na Rynku Turzyn, we Wrocławiu w Domu Studenckim Arka, w Bydgoszczy – w Wyższej Szkole Gospodarki, w Grudziądzu i Toruniu na targach. W Warszawie, gdzie na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego powstała pierwsza w Polsce jadłodzielnia, jest już ich sześć.

 / Warszawa.Rozpoczęcie akcji Jadłodzielnia polegającej na dzieleniu się zbędnym jedzeniem.
Fot. Jacek Marczewski / Agencja Wyborcza.pl / Warszawa.Rozpoczęcie akcji Jadłodzielnia polegającej na dzieleniu się zbędnym jedzeniem. Fot. Jacek Marczewski / Agencja Wyborcza.pl

Każdą z nich można znaleźć na Facebooku. Na zdjęciach widać, że lodówki zapełniają się wszystkimi możliwymi wiktuałami od pieczywa, serów, warzyw po konserwy i słoiki. Są pączki, soki, gotowe kanapki.

22.12.2016 Warszawa , ul. Stawki . Uniwersytet Warszawski wydział psychologii . Karolina Hansen (L) i Agnieszka Bielska pomysłodawczynie akcji ' Jadłodzielnie ' czyli stawiania lodówek i szafek w których można zostawiać i brać jedzenie bez żadnych kosztów . / FRANCISZEK MAZUR 22.12.2016 Warszawa , ul. Stawki . Uniwersytet Warszawski wydział psychologii . Karolina Hansen (L) i Agnieszka Bielska pomysłodawczynie akcji ' Jadłodzielnie ' czyli stawiania lodówek i szafek w których można zostawiać i brać jedzenie bez żadnych kosztów . / FRANCISZEK MAZUR

Pierwszą jadłodzielnię założyły Karolina Hansen i Agnieszka Bielska. Poznały się w organizacji Banki Żywności, zajmującej się pozyskiwaniem żywności, której mają za dużo instytucje czy sklepy, i przekazującej ją potrzebującym.

– Na świecie marnuje się bardzo dużo żywności. Terminy przydatności do spożycia są tak szacowane, że produkty się wyrzuca, mimo że są jeszcze zdatne do spożycia – mówi Karolina Hansen. – Chciałyśmy pokazać ludziom, że marnowanie jedzenia to nie jest problem, który dotyczy tylko sklepów i instytucji, ale także naszych domów.

W internecie znalazły informację na temat niemieckiej organizacji Foodsharing (dzielenie się jedzeniem), zakładającej punkty, w których każdy może podzielić się jedzeniem. Pojechały do Niemiec na spotkanie. Zadały mnóstwo pytań: od czego zacząć, jak dbać o jadłodzielnię. Pierwszą lodówkę, którą ktoś oddał im za darmo, postawiły w maju na parterze Wydziału Psychologii, bo tam pracuje Karolina Hansen. Prowadzi zajęcia z psychologii społecznej, bada uprzedzenia, stereotypy.

Najlepsze miejsce na jadłodzielnię to takie, które jest otwarte dla ludzi i jak najdłużej czynne. Choć oczywiście można sobie zorganizować taką lodówkę w pracy, w szkole, na osiedlu czy w bloku.

Z jadłodzielni na Wydziale Psychologii korzystają studenci, ale regularnie przychodzą też osoby z zewnątrz. – To, co się zostawi, bardzo szybko znika – opowiada Karolina Hansen. – Kontroluję lodówkę codziennie, czyszczę, sprawdzam, czy coś się nie psuje.

Największy ruch w jadłodzielniach jest w czasie świąt – pojawiają się nadwyżki z prywatnych stołów, ale też z cateringów z imprez firmowych.

– Kiedy chcemy oddać jedzenie, warto sprawdzić, czy w danej jadłodzielni jest lodówka, czy tylko szafka. Jajko z majonezem lepiej włożyć do lodówki; pieczywo, owoce czy warzywa można zostawić w szafce – instruuje Karolina Hansen. – Chociaż oczywiście najlepiej tak zaplanować święta, żeby nic nam nie zostało. Jest mnóstwo argumentów ekonomicznych i ekologicznych, dla których nie powinniśmy marnować jedzenia. Najpierw inwestujemy energię, czas, pieniądze, powierzchnię ziemi, żeby coś wyprodukować, przetransportować, zapakować, wysłać do sklepów, kupić, a później wyrzucić. To bez sensu!

Idea Foodsharingu się rozrasta. W Warszawie jadłodzielniami zajmuje się 15 osób. Ostatnio na zjeździe w Toruniu byli ludzie z 16 miast w Polsce, którzy chcieliby założyć takie punkty.

 / Jadłodzielnia w Szczecinie przy ul.Kordeckiego, na zdjęciu pani Beata. Fot. Cezary Aszkielowicz / Agencja Wyborcza.pl / Jadłodzielnia w Szczecinie przy ul.Kordeckiego, na zdjęciu pani Beata. Fot. Cezary Aszkielowicz / Agencja Wyborcza.pl

W Polsce marnuje się rocznie blisko 10 mln ton żywności, z tego w gospodarstwach domowych – 2 mln ton – wynika z danych zebranych w raporcie „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca ok. 52 kg jedzenia rocznie. To daje nam piąte miejsce w ilości marnowanej żywności w całej Unii Europejskiej – za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce.

Czas skończyć z marnowaniem żywności - rusza akcja Greenpeace

Adresy i godziny otwarcia jadłodzielni

WARSZAWA

Wydział Psychologii UW, ul. Stawki 5/7 (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 8-21.

Osiedle Jazdów, Ogród Motyka i Słońce, ul. Jazdów 3/9 (szafka), czynne całą dobę.

Kawiarnia Stół Powszechny, ul. Jana Zamoyskiego 20 (lodówka), czynne codziennie w godz. 11-22. Przed kawiarnią szafka czynna całą dobę.

Instytut Socjologii UW, ul. Karowa 18 (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 8-21.

Gablota przed skłotem Syrena, ul. Wilcza 30 (szafka), czynne całą dobę.

Bazar Lotników, al. Lotników 1 pawilon 83a (lodówka i szafka), czynne pn.-pt. w godz. 7-19, sb. w godz. 8-14.

KRAKÓW

Jordan Caffe, ul. Długa 9 (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 10-22.

TORUŃ

DS 3, ul. Moniuszki 16/20 (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 7-20.

Ul. Waryńskiego 19 (lodówka i szafka), czynne całą dobę. Targowisko Manhattan, boks nr 27 (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 6-22.

BYDGOSZCZ

Wyższa Szkoła Gospodarcza, ul. Królowej Jadwigi 14 (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 8-20.

WROCŁAW

DS Arka, ul. Olszewskiego 25 (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 9-21.

GRUDZIĄDZ

Targowisko Miejskie Tarpno, ul. Paderewskiego przy wejściu (lodówka i szafka), czynne codziennie w godz. 9-17.

SZCZECIN

Rynek Turzyn, pawilon nr 2, ul. Kordeckiego 2 (lodówka i szafka), czynne wt. i czw. w godz. 11-17, sb. w godz. 9-13.

czytaj także

  • jedzenie

Eko pisanki. Podpowiadamy, jak je zrobić

Wykąp jajko w wywarze z cebuli, kurkumy lub herbaty. Pisanki będą nie tylko piękne, ale również bardziej ekologiczne.

  • jedzenie

Wielkanoc. Robert Makłowicz: Wolę polską wersję baby drożdżowej od włoskiego panettone [ROZMOWA]

Robert Makłowicz, smakosz, twórca popularnych programów kulinarno-podróżniczych opowiada o ulubionych wielkanocnych potrawach i przygotowaniach do świąt w rodzinnym domu.

  • jedzenie

Baba drożdżowa według Juliana Karewicza, szefa Comfort Food Studio

Julian Karewicz, szef kuchni szkoły kulinarnej Comfort Food Studio, zdradza nam przepis na swoją ulubioną babkę drożdżową.

  • jedzenie

Warsztaty gotowania. Julian Karewicz: Odważ się na eksperymenty, podważaj smak swoich dań

Jak przygotować wielkanocną ucztę i nie zwariować? Julian Karewicz, szef kuchni szkoły kulinarnej Comfort Food Studio, zdradza nam kulinarne sekrety.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc