Nowe miejsce - Burakowska 14. Targowisko w poprzemysłowych halach [WIDEO]
Burakowska 14 to dwie postindustrialne hale przy rondzie Radosława. Działają tu targ rolny, targ kulinarny, a także barber, galeria sztuki i kino nieme. W weekend odbyło się otwarcie
Przez całą sobotę i niedzielę warszawiacy testowali nowe targowisko na ul. Burakowskiej 14. Do południa robili zakupy na Targu Rolnym, potem przenieśli się do strefy kulinarnej Noce i Dnie, gdzie przygrywał didżej. Wystrój Burakowskiej 14 odpowiada postindustrialnemu charakterowi miejsca: stoły i siedzenia z europalet i beczek. Na zewnątrz między halami zaparkował food truck rowerowy z kawą, w koksownikach palił się ogień.

Zalety suma i kaszanki
Na Targ Rolny najlepiej wybrać się rano, bo działa do godz. 16. Znajdziemy tu produkty ekologiczne, tradycyjne, zdrowe i smaczne. Warzywa, sery, jajka, wędliny, ryby, pieczywo, miody, kawy, przetwory - wszystko, czego tylko podniebienie zapragnie.
Stoiska z tradycyjnymi wyrobami masarskimi częstują plastrami kiełbasy, kaszanki w organicznym flaku, kabanosów z gęsi, a nawet wołowego pastrami. Lady z pieczywem uginają się od pachnących bochenków, np. gryczanych na miodzie. Kosztują wprawdzie 12 zł, ale za to nie zawierają ulepszaczy, spulchniaczy, barwników i stabilizatorów.
Na stoisku rybnym w kociołku pyrka gulasz z suma (15 zł/porcja). Hodowlę tej ryby prowadzi na Mazowszu pani Monika.
- Sum jest bardzo smaczny, ma mało tłuszczu, mięso jest soczyste, w smaku przypomina cielęcinę - zachwala. - A główną zaletą jest to, że ma mało ości, w filecie nie ma ich wcale!
Oprócz surowego suma w filetach i tuszkach dostaniemy też m.in. wędzoną polędwicę z tej ryby i różne przetwory: pasztety, galarety czy suma zapiekanego w kapuście z sosem beszamelowym.

W drugiej hali znajdziemy jeszcze więcej jedzenia. Targ kulinarny Noce i Dnie oferuje tu dania kuchni całego świata od pizzy po japońską zupę ramen. Są przysmaki niemieckiego street foodu, tzw. „curry wurst” (grillowane kiełbaski, także w wersji wegańskiej) i ulicznej kuchni meksykańskiej (burrito, quessadilla, chilli con carne). Są greckie souvlaki, czyli szaszłyki z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, a także hummusy, pierogi wegańskie, indyjskie samosy, wietnamskie pho, no i oczywiście burgery.
Kino nieme, fryzjer bród
Jest stoisko z pilznerem i cherry ale, czyli z rzemieślniczymi piwami od Innych beczek. I bar z drinkami i szotami. Ale Burakowska 14 to nie tylko jedzenie. W jednym z pomieszczeń urządzono salę kinową Laterna Magica, gdzie odbywać się będą projekcje niemych filmów z muzyką na żywo. Na pierwszy ogień poszły krótkie metraże Charliego Chaplina ilustrowane na pianinie przez najprawdziwszego tapera Henryka Kurkiewicza.

Obok mieści się galeria sztuki współczesnej Teren Otwarty. W sobotę otworzyła się tu pierwsza wystawa malarstwa Marty Zielińskiej pt. „Abstract Art". Będzie można ją oglądać przez dwa kolejne weekendy. Za kolejnymi drzwiami rządzą faceci z obfitymi brodami i podkręcanymi wąsami. To tzw. Barber Garage. W środku można przyciąć i wypomadować brodę na jednym z kilku fryzjerskich foteli, napić się kawy, ale także naprawić motocykl. W Barber Garage działa też bowiem mechanik, który będzie konstruował na miejscu autorskie bobbery i scramblery.
- Będziemy ściągać gwiazdy barberingu z całej Europy, zamierzamy organizować licytacje motorów własnej produkcji, imprezy dla smakoszy wytrawnych alkoholi i cygar - opowiada Maciej Wróblewski, założyciel i pomysłodawca Barber Garage. - To miejsce zdecydowanie dla facetów, ale oczywiście kobiety są u nas mile widziane.
Zobacz, jak wygląda nowe targowisko na Burakowskiej 14:
Burakowska 14 będzie działać od piątku do niedzieli przez kolejne pół roku. Wstęp wolny.
Czynne:
Targ Rolny - soboty i niedziele w godz. 9-16. Przykładowe ceny: filet z suma - 45 zł/kg, chleb z ziaren - 32 zł/kg, kabanos z gęsi - 82 zł/kg.
Noce i Dnie - piątki w godz. 17-2, soboty w godz. 15-2, niedziele w godz. 12-22. Przykładowe ceny: curry wurst - 13 zł, baranina w sosie masala - 18 zł, burgery - 20 zł, burrito - 22 zł, piwo - 10 zł.