Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Szef kuchni Marcin Lesiak. Podkowa Wine Depot - Knajpa Roku zdaniem czytelników CJG24 / FRANCISZEK MAZUR

Podkowa Wine Depot - ulubiona restauracja czytelników CJG24. Rozmawiamy z właścicielami

MAŁGORZATA MINTA, Rozmawiała Małgorzata Minta| 20-01-2017

Goście przychodzili do nas z dziećmi. A teraz te dzieci przychodzą do nas ze swoimi chłopakami i dziewczynami. O historii i rodzinie Podkowa Wine Depot, Knajpie Roku 2016 czytelników ?Co Jest Grane 24?, opowiadają założyciele zwycięskiej restauracji Matias Gigaglia i Michał Serafinowicz oraz szef kuchni Marcin Lesiak.

Podkowa Wine Depot zwyciężyła w głosowaniu czytelników w plebiscycie Knajpa Roku, w którym nagradzamy najlepsze warszawskie (i podwarszawskie restauracje).

Podkowa Wine Depot - Knajpa Roku 2016 zdaniem czytelników CJG24. Szef kuchni Marcin Lesiak . / FRANCISZEK MAZUR Podkowa Wine Depot - Knajpa Roku 2016 zdaniem czytelników CJG24. Szef kuchni Marcin Lesiak . / FRANCISZEK MAZUR

Tytuł Knajpy Roku 2016 jury (Maciej Nowak, Małgorzata Kowalewska, redaktorka serwisów Ugotuj.to i Haps, Marta Glinka, autorka bloga Restaurantica.pl i współtwórczyni serwisu Warsaw Foodie.pl, Ewa Wagner, redaktorka naczelna „Kuchni” oraz raper Ten Typ Mes) przyznało Kieliszkom na Próżnej.

Maciej Nowak o Kieliszkach na Próżnej: Dałbym się za nie pokroić i usmażyć w formie bryzoli

Jurorzy i czytelnicy wybierali w śród pięciu lokali wyłonionych przez Macieja Nowaka spośród 52, jakie zrecenzował w ciągu roku w „Co Jest Grane 24”.

Oto wszystkie nominacje do tytułu Knajpa Roku 2016:

Kieliszki na Próżnej, ul. Próżna 12, tel. 501 764 674

Podkowa Wine Depot, Żółwin, ul. Nadarzyńska 4, 22 758 95 59, czynne tylko w piątki, soboty i niedziele.

La Sirena, ul. Piękna 54, tel. 690 085 054

Bez tytułu, ul. Poznańska 16, tel. 22 251 52 88

Wi-Taj, pl. Konstytucji 4, tel. 22 127 21 23,

Podkowa Wine Depot - Knajpa Roku 2016 zdaniem czytelników CJG24. Matias Gigaglia (z lewej), Michał Serafinowicz (z prawej) i szef kuchni Marcin Lesiak / FRANCISZEK MAZUR Podkowa Wine Depot - Knajpa Roku 2016 zdaniem czytelników CJG24. Matias Gigaglia (z lewej), Michał Serafinowicz (z prawej) i szef kuchni Marcin Lesiak / FRANCISZEK MAZUR

Rozmowa w właścicielami Podkowa Wine Depot - najlepszej restauracji zdaniem czytelników CJG 24

Małgorzata Minta: Mieliście już możliwość poświętować z okazji nagrody?

Michał Serafinowicz, współwłaściciel Podkowa Wine Depot: Och nie, chyba nawet jeszcze nie było czasu się nad tym zastanowić (śmiech). Pewnie będziemy musieli z tym poczekać, aż będzie nieco spokojniej. Ale to wielki powód do radości – już sama nominacja była dla nas wielkim wyróżnieniem!

„Tam zawsze jest tłum!” – to usłyszałam od znajomej osoby, gdy rozmawialiśmy o wynikach plebiscytu.

Marcin Lesiak, szef kuchni: Cóż, w weekend po ogłoszeniu wyników konkursu tak właśnie było (śmiech). Ale sześć, prawie siedem lat temu, gdy ruszaliśmy z restauracją, pewnie nam się to nawet nie śniło.

Jak narodziła się Podkowa Wine Depot?

Matias Gigaglia: Zaczęło się od pomysłu sklepu winnego.

Pochodzę z Argentyny, od lat zajmuję się winami, w szczególności winami z Nowego Świata, gównie z Argentyny i Chile. Pomysł, by przy sklepie działała też knajpa z grillem i stekami, podsunął nam znajomy szef kuchni.

Martin Gimenez Castro!

M.G.: Tak. Martin zaprojektował nam kuchnię i został pierwszym jej szefem.

M.S.: To nie miało być nic wielkiego – ot, pięć stolików, steki z grilla, do których goście mogliby się napić oferowanych przez nas win. Niemal zaraz na początku dołączył do naszego zespołu Marcin, który został prawą ręką Martina. Gdy Martin postanowił wrócić do Warszawy, Marcin objął stery w naszej kuchni. Od tamtej pory pracujemy razem.

M.G.: Warto dodać, że nasza ekipa niewiele się w ciągu tych lat zmieniła – panie, które obsługują naszych gości na sali, pracują z nami po cztery, pięć lat. Dla mnie to jeden z sukcesów, jakie udało nam się osiągnąć.

Czy podobnie jest z gośćmi? To też długie relacje?

M.S.: Tak, mamy stałych klientów, którzy do nas regularnie wracają. Do tego stopnia, że zamiast dzwonić, by zarezerwować stolik, to dzwonią, by powiedzieć, że np. w tym miesiącu ich nie będzie, bo jadą na wakacje. Niektórych poznawaliśmy jako pary, teraz przychodzą z małymi dziećmi. Inni przychodzili do nas na początku z nastoletnimi dziećmi, a teraz te dzieci wpadają ze swoimi dziewczynami czy chłopakami.

M.G.: Wiemy, co wybierają poszczególni goście. Gdy państwo X zrobią rezerwację, można śmiało schłodzić butelkę szampana i kalifornijskie chardonnay, inny pan zawsze sięgnie po argentyńskie pinot noir.

M.L.: Ktoś przyjeżdża albo w piątki o 19, albo w niedziele o 19. Widzę pana Andrzeja i już mogę zaczynać przyrządzać polędwicę na medium rare. Ktoś bierze zawsze stek z frytkami, ktoś inny bez dodatków.

Podkowa Wine Depot  / FRANCISZEK MAZUR Podkowa Wine Depot / FRANCISZEK MAZUR

Czy przez te lata zdarzały się nietypowe zamówienia?

M.L.: Ostatnio, około 13, jedna z naszych stałych bywalczyń poprosiła o. owsiankę. Problem polegał właściwie tylko na tym, że, standardowo, nie mamy w kuchni płatków. Są też państwo, którzy dość często podpytują, co my, ekipa restauracji, jedliśmy danego dnia na lunch. Gdy dowiedzieli się, że wątróbkę, zapytali, czy nie mogliby jej spróbować. Innego razu padło na swojską kaszankę, którą kupujemy w zaprzyjaźnionym wiejskim sklepiku – jest genialna.

Słyniecie jednak przede wszystkim z wołowiny.

M.L.: I tutaj też zdarzają się anegdoty. Jeden z gości po zjedzeniu polędwicy na obiad zamówił drugą, na deser. Ale ostatnio gościliśmy rekordzistę – pan w sumie zjadł 1600 g mięsa, w czterech stekach!

„ Gwarnie”, „rodzinnie”, „miły harmider”, „pełno ludzi” – nasi czytelnicy, ale też jury, podkreślali atmosferę, jaka panuje w Podkowie.

M.G.: Staramy się stworzyć takie miejsce, do jakiego sami chętnie byśmy chodzili. Chcemy, by każdy czuł się u nas „a l'aise” – wygodnie, na luzie, komfortowo. Na miejscu zawsze jestem albo ja, albo Michał, albo jesteśmy na sali obaj. Rozmawiamy z gośćmi, podajemy dania, wina. U nas nie ma dress code’u, niektórzy przychodzą w marynarkach, inni – w bluzie dresowej. I każdy będzie czuć się dobrze.

M.S.: Z myślą o gościach zaczęliśmy organizować cykliczne imprezy – niebawem urządzamy przyjęcie karnawałowe, potem, na początek wiosny, szykujemy Noc Salsy, regularnie przeprowadzamy degustacje i tak dalej. Ale na stworzenie atmosfery nie ma szczególnej recepty. Bo prostu jesteśmy otwarci na gości, a oni – na nas. To działa.

Podkowa Wine Depot  / FRANCISZEK MAZUR Podkowa Wine Depot / FRANCISZEK MAZUR

Od początku założyliście, że będziecie działać tylko kilka dni w tygodniu?

M.G.: Tak. Zaczynaliśmy kilka lat temu, gdy rynek gastronomiczny wyglądał inaczej niż obecnie, trudniej byłoby nam zapełnić takie miejsce każdego dnia w tygodniu. Dlatego woleliśmy działać w niepełnym wymiarze dni – w ten sposób łatwiej nam było zorganizować dostawy i mieć pewność, że cały czas pracujemy na jak najlepszych, najświeższych składnikach.

czytaj także

    Kieliszki na Próżnej: U nas jedzenie idzie w parze z winem

    Kieliszki na Próżnej zwyciężyły w plebiscycie Knajpa Roku 2016. O tym, skąd się wziął pomysł na "talerzyki", konserwie wieprzowej domowej roboty i winach na kieliszki rozmawiamy z właścicielami nagrodzonej restauracji.

      Beef? Zawsze. Ten Typ Mes mówi co jest grane zimą [FELIETON]

      Czy chcesz zostać jurorem w konkursie Knajpa Roku? - zapytano mnie kilka dni temu.  - Co miałbym robić? - Jeść za darmo i oceniać - odparto.

        Marta Glinka z Restaurantica.pl o kulinarnych hitach i trendach 2016: Bistro, ryby, wege. Liczy się charakter!

        Azjatycki street food, lody w gofrach i restauracje bez białych obrusów. O gastronomicznych hitach 2016 roku oraz o tym, co czeka nas w przyszłym, rozmawiamy z Martą Glinką, autorką bloga restauracyjnego Restaurantica.pl, jurorką tegorocznej Knajpy Roku.

          Knajpa Roku 2016 - szefowie kuchni polecają przepisy na święta i karnawał

          Esencjonalny, rozgrzewający barszcz z pierogami, tostadas na spotkanie ze znajomymi, a może eleganckie przegrzebki z kasztanowym sosem? Pięciu szefów kuchni restauracji nominowanych do tytułu Knajpy Roku 2016 i pięć różnych przepisów.

          REKLAMA
          • Wyborcza.pl
          • Wyborcza.biz
          • Wysokie Obcasy
          • CoJestGrane24
          • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
          wydarzenia
          • Muzea, wystawy i wernisaże
          • Co Jest Grane 24
          • Europejskie Targi Muzyczne 2016
          • Co Jest Grane 24 Festival
          • Premiery teatralne
          • Filmy i premiery filmowe
          • Repertuar kin
          • Repertuar teatrów
          • Koncerty
          • Trasy koncertowe
          • Imprezy w Twoim mieście
          • Orange Warsaw Festival 2017
          • Olsztyn Green Festival 2017
          • Szczecin Jazz Festival 2017
          miejsca
          • Mojo Picon
          • Wi-Taj na placu Konstytucji
          • Najlepsze lody w Warszawie
          • Podkowa Wine Depot
          • 12on14 Jazz Club
          • NOSPR
          osoby
          • Maciej Stuhr
          • Jennifer Lawrence
          • Margot Robbie
          • Przemysław Wojcieszek
          • Andrzej Chyra
          • Madonna
          • Hugh Grant
          • Marta Nieradkiewicz
          • Woody Allen
          • Izabela Trojanowska
          • Olivier Heim
          • Diana Krall
          • Artur Rojek
          • Dave Gahan
          • Kasia Smutniak
          • Wynton Marsalis
          • Deborah Brown
          • Michalina Wisłocka
          recenzje filmów
          • Ojcowie i córki
          • Kobiety bez wstydu
          • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
          • Copyright © Agora SA
          • O nas
          • Reklama w Gazecie Wyborczej
          • Prywatność
          • Nasze tematy
          • Licencje/Kontent
          • Kontakt
          • Pomoc