Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
ADAM STÄPIEA'

Kieliszki na Próżnej: U nas jedzenie idzie w parze z winem

Małgorzata Minta, mintaeats.com| 13-01-2017

Kieliszki na Próżnej zwyciężyły w plebiscycie Knajpa Roku 2016. O tym, skąd się wziął pomysł na "talerzyki", konserwie wieprzowej domowej roboty i winach na kieliszki rozmawiamy z właścicielami nagrodzonej restauracji.

Małgorzata Minta: Jak zrodził się pomysł na Kieliszki na Próżnej?

Beata Gawęda-Pawełek, współwłaścicielka Kieliszków na Próżnej oraz Kieliszków na Hożej: Jestem importerką i dystrybutorką win. Od dłuższego czasu myślałam o otwarciu własnego miejsca z winem w Warszawie. Z Pawłem znaliśmy się wcześniej - jako sommelier i menedżer w innych restauracjach kupował nasze wina. Zawsze śmiało sięgał po ciekawostki – mało znane apelacje, które dobrze prezentowały się na karcie win, ale przede wszystkim otwierał je swoim gościom. Zaproponowałam mu współpracę.

Paweł Demianiuk, współwłaściciel i sommelier Kieliszków na Próżnej oraz Kieliszków na Hożej: Nie mieliśmy konkretnego pomysłu. Wiedzieliśmy jedynie, że to ma być miejsce, którego na rynku nie ma i którego nam brakuje: mocno winiarskie, „sommelier-led”, ale też gdzie jedzenie idzie w parze z tym winem. O ile zwykle to wino jest dopełnieniem kuchni, tutaj miało być nieco na odwrót.

Zależało nam, by wino było podawane tak, by smakowało najlepiej, w dobrej temperaturze, w dobrym szkle, by gość mógł spróbować wielu etykiet i był obok niego ktoś, kto mu dobrze doradzi.

 / ADAM STÄPIEA' / ADAM STÄPIEA'

B.G.P.: Jednocześnie wiedzieliśmy, że musimy dać naszym gościom coś więcej. I tak powstał pomysł na całą kartę win dostępną na kieliszki. To z kolei naprowadziło nas na nasz słynny kieliszkowy żyrandol, na nazwę miejsca czy wreszcie do tego, że do najprostszego lunchu można zamówić sobie 75-mililitrowy kieliszek wyjątkowego wina! I te kieliszki cały czas nas inspirują, więc już za chwilę wprowadzimy kolejne pomysły.

Mówi się, że Polacy to nie jest winny naród.

B.G.P.: Jesteśmy zachwyceni naszymi gośćmi! Są bardzo otwarci i ciekawi nowych smaków. Podobne odczucia mają producenci win, którzy nas odwiedzają. Zazdroszczą nam odbiorców! Wbrew temu, co się powszechnie mówi, świadomość i poziom wiedzy o winie gości restauracji są naprawdę dobre.

Kieliszki to miejsce też dla tych, którzy wino dopiero chcą poznawać. Nie chcemy nikogo zarzucać wiedzą, ale chętnie się nią dzielimy, opowiadamy o winie, doradzamy.

Jedzenie odgrywa w Kieliszkach ważną rolę i dzięki jedzeniu zrobiło się o restauracji głośno.

P.D.: Ba, na początku mówiło się głównie o kuchni! Wiedzieliśmy, że skoro mamy świetne wina, to kuchnia nie może być inna. I tutaj do gry wchodzi szef kuchni Mateusz Karkoszka, który jest z nami od samego początku.

B.G.P.: Marzyliśmy o jedzeniu, którego nam w Warszawie brakowało. To miała być kuchnia mocno osadzona w polskich smakach i tradycji kulinarnej, ale nie napuszona i przesadnie formalna. Nawiązująca do trendów, jakie obowiązują na świecie. Od początku mieliśmy pomysł na „talerzyki”, małe przekąski, które można by zjeść do wina. I ten pomysł spodobał się też naszym gościom.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Karta dań w Kieliszkach zmienia się dość często.

B.G.P.: Ale niektóre są od zawsze, np. pasztetowa z foie gras albo tatar wołowy. No i nasza konserwa wieprzowa domowej roboty! To danie, które podbiło serca gości i stało się tak „nasze”, że musimy mieć je w karcie! Żadne inne danie nie wywołuje tylu wspomnień u bywalców: biwak w Bieszczadach w '86, pierwszy rok studiów na UW – słyszymy codziennie.

Konserwa jest, ale co chwila w menu są nowości. Czy jest jakieś danie, za którym bardzo tęsknicie?

B.G.P.: Ha! Właśnie dzisiaj o tym rozmawialiśmy z Pawłem. Bezapelacyjnie krówka!

P.D.: Czyli krówka podawana z sosem karmelowo-rozmarynowym i czekoladowymi lodami. Wymyśliliśmy to danie z Mateuszem pod kątem pewnego rieslinga, którego miałem w karcie.

B.G.P.: I Mateusz nie chce nam tej krówki wrócić!

 / ADAM STÄPIEA' / ADAM STÄPIEA'

Kieliszki na Próżnej mają ponad rok. Co uważacie za ich największy sukces?

B.G.P.: Dla mnie jest nim zespół. Dwa miesiące temu otworzyliśmy drugi lokal i siłą rzeczy na nim musieliśmy skupić większą uwagę. Ale okazało się, że możemy. Przez te kilkanaście miesięcy udało nam się stworzyć tak świetny team – Mateuszowi w kuchni, Filipowi i Michałowi – na sali. To, że każdy czuje się częścią Kieliszków i pracuje na wspólny sukces.

P.D.: Dla mnie są nimi zwyczajnie uśmiechy gości. Że wychodzą z restauracji zadowoleni, że dzielą się wrażeniami, wspominają wina lub dania.

Co wydarzyło się przez ten czas?

B.G.P.: Dużo. Jakieś dwa miesiące po otwarciu zjawił się dżentelmen ze Szwecji i zapytał, czy nie oferujemy franczyzy, bo on chętnie otworzyłby Kieliszki w Sztokholmie. 

Inspektor znanego międzynarodowego przewodnika powiedział nam, że życzyłby sobie, aby takie miejsce otworzyło się w Londynie.

Mieliśmy tez niespodziewaną wizytę straży pożarnej – ale to z winy naszej Berty.

P.D.: Czyli pieca, w którym przyrządzamy mięsa oraz warzywa. Innego razu, gdy akurat byłem na pop-upowej kolacji w Rozbrat 20, otrzymałem od Filipa [Wycecha; menedżer Kieliszków - przyp. aut.] SMS-a, że klient chce kupić nasze kwiaty z baru.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Jaka była decyzja?

P.D.: Odpisałem, by zaproponował dość wysoką kwotę, bo nie chcieliśmy ich sprzedawać. I – niespodzianka – pan się na nią zgodził.

Czym będziecie świętować tytuł Knajpy Roku?

B.G.P.: Ja otworzyłabym chyba nasze kultowe prosecco Sottoriva od Malibrana.

P.D.: A ja tradycyjnie wypiję kieliszek bardzo dobrego szampana.

czytaj także

    Maciej Nowak w Kieliszkach na Próżnej: Dałbym się za nie pokroić i usmażyć w formie bryzolu

    Jak tu być na bieżąco z knajpą, która rozwija się dynamicznie i niemal codziennie zmienia menu? Ledwo zakończyły się obrady jury Knajpy Roku, pomknąłem na Próżną.

      Knajpa Roku: Kieliszki na Próżnej

      Jedli, dyskutowali i w końcu wybrali. Decyzją jury tytuł warszawskiej Knajpy Roku 2016 trafił do Kieliszków na Próżnej. Nagroda publiczności powędrowała do Podkowa Wine Depot.

        Beef? Zawsze. Ten Typ Mes mówi co jest grane zimą [FELIETON]

        Czy chcesz zostać jurorem w konkursie Knajpa Roku? - zapytano mnie kilka dni temu.  - Co miałbym robić? - Jeść za darmo i oceniać - odparto.

          Knajpa Roku 2016 - szefowie kuchni polecają przepisy na święta i karnawał

          Esencjonalny, rozgrzewający barszcz z pierogami, tostadas na spotkanie ze znajomymi, a może eleganckie przegrzebki z kasztanowym sosem? Pięciu szefów kuchni restauracji nominowanych do tytułu Knajpy Roku 2016 i pięć różnych przepisów.

            Knajpa Roku 2016 - nominacje Macieja Nowaka

            Zbliża się koniec roku, nadchodzi czas na jedenastą edycję Knajpy Roku. Spośród kilkudziesięciu lokali opisanych na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy na łamach ?Co Jest Grane 24? wybieram pięć, które oddaję pod osąd czytelników oraz niezależnego jury.

              Kieliszki na Próżnej w deseczkie

              Warszawa lubi cuda. Warszawa wierzy w cuda. Dlatego z satysfakcją donoszę, że na pl. Grzybowskim zdarza się cud.

              REKLAMA
              • Wyborcza.pl
              • Wyborcza.biz
              • Wysokie Obcasy
              • CoJestGrane24
              • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
              wydarzenia
              • Muzea, wystawy i wernisaże
              • Co Jest Grane 24
              • Europejskie Targi Muzyczne 2016
              • Co Jest Grane 24 Festival
              • Premiery teatralne
              • Filmy i premiery filmowe
              • Repertuar kin
              • Repertuar teatrów
              • Koncerty
              • Trasy koncertowe
              • Imprezy w Twoim mieście
              • Orange Warsaw Festival 2017
              • Olsztyn Green Festival 2017
              • Szczecin Jazz Festival 2017
              miejsca
              • Mojo Picon
              • Wi-Taj na placu Konstytucji
              • Najlepsze lody w Warszawie
              • Podkowa Wine Depot
              • 12on14 Jazz Club
              • NOSPR
              osoby
              • Maciej Stuhr
              • Jennifer Lawrence
              • Margot Robbie
              • Przemysław Wojcieszek
              • Andrzej Chyra
              • Madonna
              • Hugh Grant
              • Marta Nieradkiewicz
              • Woody Allen
              • Izabela Trojanowska
              • Olivier Heim
              • Diana Krall
              • Artur Rojek
              • Dave Gahan
              • Kasia Smutniak
              • Wynton Marsalis
              • Deborah Brown
              • Michalina Wisłocka
              recenzje filmów
              • Ojcowie i córki
              • Kobiety bez wstydu
              • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
              • Copyright © Agora SA
              • O nas
              • Reklama w Gazecie Wyborczej
              • Prywatność
              • Nasze tematy
              • Licencje/Kontent
              • Kontakt
              • Pomoc