Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Niedzielne śniadanie w BarzeStudio / fot. BarStudio

Co będzie modne na talerzach? Blogerzy o najnowszych trendach w kulinariach.

Elżbieta Polcyn| 04-01-2017

Dania etniczne, lokalne przyprawy, czekolada na śniadanie i superfoods. Blogerzy przewidują modne dania i produkty, które znajdą się na naszych stołach.

Czym są superfoods? To produkty o wysokiej wartości odżywczej, bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Są dużo lepsze i łatwiej przyswajalne niż preparaty i suplementy z apteki. To m.in. kasze, zielone warzywa, cebula, czosnek czy rośliny strączkowe. Specjaliści od przewidywania trendów kulinarnych, m.in. sondujący setki amerykańskich kucharzy, zapowiadają, że będzie to jeden z szybko rozprzestrzeniających się pomysłów w restauracyjnych kuchniach.

W tym roku, oprócz tego co lokalne i sezonowe (o tym mówi się już od dobrych kilku lat), mamy na stołach znaleźć również to, co dla nas orientalne. Szybko rozwijać mają się kuchnie azjatyckie, szczególnie z Filipin czy Korei, oraz dania z kuchni ulicznych np. Południowej Ameryki. Tam można przegryźć m.in. empanady (czyli duże, chrupiące pierogi) z wytrawnymi nadzieniami, naleśniki, placki czy wypić rozgrzewające buliony warzywne.

9. Na miejscu 9 uplasowała się restauracja Little Hanoi, mieszcząca się przy ul. Staromiejskiej nr 9 a serwująca kuchnię orientalną, głównie wietnamską. Oceniło ją 161 osób, pół na pół w kategoriach 'doskonała' i 'bardzo dobra'. Jedną z ostatnich recenzji umieściła Monika. - W tej restauracji najlepsze jest jedzenie. Sam lokal pozbawiony jest klimatu. Stoły ustawione w jednej, pozbawionej 'zaułków', przestrzeni, nie zapewniają intymności, zupełnie jak w stołówce. Odpada więc romantyczna kolacja dla dwojga. Ceny średnie lub wysokie. Mimo tego lokal nie narzeka na brak klientów. W weekend bez rezerwacji ciężko o wolny stolik. Wszystko przez to jedzenie. / Fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Wyborcza.pl 9. Na miejscu 9 uplasowała się restauracja Little Hanoi, mieszcząca się przy ul. Staromiejskiej nr 9 a serwująca kuchnię orientalną, głównie wietnamską. Oceniło ją 161 osób, pół na pół w kategoriach 'doskonała' i 'bardzo dobra'. Jedną z ostatnich recenzji umieściła Monika. - W tej restauracji najlepsze jest jedzenie. Sam lokal pozbawiony jest klimatu. Stoły ustawione w jednej, pozbawionej 'zaułków', przestrzeni, nie zapewniają intymności, zupełnie jak w stołówce. Odpada więc romantyczna kolacja dla dwojga. Ceny średnie lub wysokie. Mimo tego lokal nie narzeka na brak klientów. W weekend bez rezerwacji ciężko o wolny stolik. Wszystko przez to jedzenie. / Fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Wyborcza.pl

Podobno w tym roku niezwykle modne mają być także śniadania na słodko, szczególnie z wykorzystaniem czekolady. Ten trend nazwano „wake and cake”, ale chyba możemy uznać, że nie jest to przełom w kulinariach. Wystarczy spojrzeć na śniadania w południowej Europie, Bliskim Wschodzie, krajach północnej Afryki czy środkowej Ameryki – tu ciastka w postaci nadziewanych czekoladą czy dżemami croissantów i bułeczek są w stałym menu.

Ciasto pomarańczowe z czekoladą i syropem kawowym / Fot. Natalia Nowak-Bratek Ciasto pomarańczowe z czekoladą i syropem kawowym / Fot. Natalia Nowak-Bratek

Ile z tego się sprawdzi? A ile dotrze do Polski, zanim przestanie być modne? Na to musimy poczekać 12 miesięcy, ale o przewidywania na nadchodzący rok zapytaliśmy również poznańskich blogerów kulinarnych.
Maciej Blatkiewicz, autor bloga „Wygrywamy z anoreksją”, stawia na Azję.

Obstawiam rozkwit kuchni azjatyckiej na wysokim poziomie i wychodzenie poza spolszczone schematy znane z chińsko-wietnamskich barów. Może powstanie drugi ramen bar albo knajpa z zupami pho?

– zastanawia się.

Oby tak było! W Poznaniu brakuje mi kuchni koreańskiej, zwłaszcza koreańskiego grilla i hot potów.

Ania i Michał z bloga „Kuchnia Poznań” mówią, że obecne czasy są wyjątkowo dobre dla gastronomii, a szczególnie dla foodies.

Nigdy wcześniej nie otwierało się tak wiele dobrych i ciekawych miejsc. Mało tego – większość z nich wciąż funkcjonuje. Właściwie bez względu na to, jakie smaki i jaką kuchnię lubimy oraz jakim budżetem dysponujemy – w przypadku Poznania znajdziemy przynajmniej po 2-3 miejsca, do których z przyjemnością możemy pójść.

– opowiadają.

I dodają: – Liczymy na to, że będą otwierać się miejsca wnoszące sporo świeżości, podobnie jak tegoroczne debiuty: Raclette, Bushimi, Gescheft, Meat Us, Up in smoke, Habas, Kraft, Lewant czy Shrimp House. Brakuje nam jeszcze dwóch rzeczy: kebaba rodem z warszawskiego Efesu bądź tureckiej restauracji Maho oraz by nowe, ciekawe i przede wszystkim smaczne lokale otwierały się nie tylko w centrum Poznania i bardzo modnych dziś Jeżycach, Wildzie i Śródce. Fajnie, gdyby ta ekspansja objęła także wielkie poznańskie sypialnie Piątkowo, Rataje czy Grunwald.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc