Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 136 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Gołdap Festival
  • Olsztyn Green Festival 2019
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Hala Koszyki / DAWID ŻUCHOWICZ

Maciej Nowak jadł w hali Koszyki. Kolejne inspekcje wkrótce!

POLECA MACIEJ NOWAK| 28-10-2016

Budowali, budowali, aż zbudowali! Hurra! - można rzec za Kiwaczkiem, bohaterem radzieckiej kreskówki o krokodylu Gieniu. A było przecież strasznie, gdy prawie 10 lat temu z powierzchni ziemi znikła zabytkowa Hala Koszyki i wydawało się, że Warszawa traci kolejny zabytek.

Już nie z powodu niemieckiej okupacji czy komunistycznego marazmu, ale – kapitalistycznej zachłanności. Ostatecznie jednak krzyczymy z głębi serca: – Hurra! Hurra! Hurra!

Bo Koszyki znowu stoją, choć zgentryfikowane zupełnie podręcznikowo. Z lokalnej hali targowej zamieniły się w gastronomiczny statek kosmiczny.

A mnie jako knajpianemu kronikarzowi przychodzi stwierdzić, że mamy w środku miasta gastrogalerię, czyli zgromadzone w jednej przestrzeni kilkanaście restauracji. Tych znanych ze stołecznych ulic, jak i zupełnie nowych. Tych brutalnie sieciówkowych, jak i szukających ambitniejszych dróg.

W połączeniu z lokalami Poznańskiej, Emilii Plater, Pięknej, Wilczej, Noakowskiego i Lwowskiej południowe Śródmieście staje się gastronomicznym centrum stolicy. Warszawskim Mitte lub Meatpacking District.

Lemury małe i duże pielgrzymują na Koszyki tłumnie. I jedzą, jedzą i jedzą. Na razie jeszcze na oślep, bo to początek i nie poszedł jeszcze chyr, co dobre, a czego należy unikać.

W poniedziałek przez kilka godzin dokonywałem pierwszego rozpoznania. Na pewno wrócę do Port Royal, nowej w mieście restauracji rybnej.

Wnętrze restauracji Port Royal / Wnętrze restauracji Port Royal DAWID ŻUCHOWICZ Wnętrze restauracji Port Royal / Wnętrze restauracji Port Royal DAWID ŻUCHOWICZ

Zjadłem w niej wyśmienitego tatara ze świeżego okonia z usmażoną na chrupko skórką z tego słodkowodnego chuligana. Ciekawa, choć mocno za słona, była zabielana zupa rybna z grzankami oraz smażony dorsz na purée ziemniaczanym z perfekcyjnie ukręconym holendrem. Robił wrażenie pstrąg z pieca, podany na pergaminie, cały w kwiatach niczym dziewczę w Boże Ciało. Szef kuchni Daniel Szmidt wrócił po 10 latach pracy w Norwegii i Danii, czyli najmodniejszych miejscówkach kulinarnych. I to widać i czuć!

Bar Sobremesa / Bar Sobremesa DAWID ŻUCHOWICZ Bar Sobremesa / Bar Sobremesa DAWID ŻUCHOWICZ

Całkiem dobre wrażenie robi też tapas bar Sobremese. Krokiety z ogona wołowego oraz z kaszanki rozpalały zmysły, ale nieco śmieszyło podniecenie, że do sera manchego podają marmoladę z pigwy. Można ją dostać w każdym sklepie z robalem w szyldzie, więc to żadne wielkie mecyje. A i tak najlepsze były frytki z polenty. Mniam!

Będę też wpadał do kolejnego miejsca firmowanego przez Alona Thana i jego Izumi. Sushi spod jego ręki zawsze smakuje.

Curry Leaves w hali Koszyki / Curry Leaves w hali Koszyki DAWID ŻUCHOWICZ Curry Leaves w hali Koszyki / Curry Leaves w hali Koszyki DAWID ŻUCHOWICZ

Niespecjalnie przepadam za żarciem z Indii, tutaj jednak swoją bezpośredniością i prostotą ujmuje barek Curry Leaves z własnym piecem tandoori. Kiełba w Gębie, jako jedyna w Koszykach, broni honoru polskiej kuchni. Dlatego bardzo proszę o dalsze studia nad schabowym i mielonym. Tym, które dostałem, daleko do doskonałości! Nie do końca wiem, co myśleć o Siewcach Smaku, nowym projekcie właścicieli ulubionych Pogromców Meatów. Na razie jagły z warzywami i pieczonym sandaczem, podane w plastikowej misce z plastikową pokrywką i plastikowymi sztućcami w foliowej torebce, wydały mi się mało przekonujące. A już potworną skuchę zaliczył Soul Food, który po łykendzie otwarcia nie miał co sprzedawać. Z Nocnego Marketu wiem, że mięso przyrządzają, jak mało kto, ale teraz to już inna stawka niż stoisko dla grupy fanek. Teraz trzeba się wziąć do roboty! Widziałem też starych przyjaciół: Heritage i Tuk-Tuka. Wizyta u nich zawsze jest przyjemnością. Kolejne inspekcje wkrótce! W ciągu jednego dnia wszystkiego obskoczyć się nie da.

HALA KOSZYKI

Koszykowa 63

czynne poniedziałek-sobota 9-21, niedziela 9-20, wybrane restauracje do 1 w nocy

czytaj także

  • jedzenie

Maciej Nowak w City SAM. Ale nie sam. Kogo spotkał, co jadł?

SAM w Cosmopolitanie podobnie jak jego powiślański starszy braciszek to lokal o przyjemnie rozmytej tożsamości z social table i otwartą kuchnią, prawdziwą openmind kitchen.

  • jedzenie

Maciej Nowak jadł w Lowe. To było odkrycie miłości nieznanej

Na zaplecku hotelu Polonia, przy ul. Poznańskiej 38/42 skrywa się restauracja bez witryn na poziomie ulicy. Do wnętrza wchodzi się po schodkach przez ciemny hall i tylko najbardziej zdeterminowani mają dość siły, by pokonać tę drogę.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc