Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Gołdap Festival
  • Olsztyn Green Festival 2019
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red. / Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta

Ed Red. Filia restauracji ze stekami otworzyła się w Hali Mirowskiej

Małgosia Minta| 20-10-2016

Krakowski Ed Red to miejsce dobrze znane wszystkim miłośnikom steków z sezonowanej wołowiny. W Warszawie otwarto właśnie jego warszawską filię.

– Od dawna słyszeliśmy od naszych gości: „przydałoby się nam takie miejsce w Warszawie”. No to w końcu postanowiliśmy posłuchać – żartuje szef kuchni Adam Chrząstowski.

Założona ponad dwa lata temu przez Chrząstowskiego i Grzegorza Kłosa restauracja stała się przebojem na krakowskiej scenie gastronomicznej. Jej twórcy postawili na steki z sezonowanej na sucho wołowiny. – Taka metoda dojrzewania mięsa pozwala wydobyć z niego więcej smaku, uczyni go bogatszym, pełniejszym, bardziej skoncentrowanym, bez strat na soczystości mięsa – wyjaśnia Chrząstowski.

Restauracja Ed Red w Hali Mirowskiej / Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta Restauracja Ed Red w Hali Mirowskiej / Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta

O swoim miejscu mówi, że to restauracja typu „fine casual”: – Fine odnosi się do wysokiej jakości produktu, a casual – do atmosfery. Zależało nam, by było to miejsce na luzie, bez białych obrusów i kryształów, takie, w którym każdy – czy to student, czy biznesmen – będzie się czuł swobodnie.

Warszawski Ed Red znajduje się w nadbudówce Hali Mirowskiej, nad wejściem głównym od strony al. Jana Pawła II.

Kierownictwo nad kuchnią obejmie Artur Szwacki, wcześniej pracujący w restauracji Cucina w Poznaniu.

– Artur oraz czterech wspomagających go szefów sekcji spędzili dwa tygodnie w naszej krakowskiej restauracji, pracując ramię w ramię z tamtejszym zespołem, którym na co dzień kieruje teraz mój zastępca Przemek Skibiński – wyjaśnia Chrząstowski, który zamierza dzielić tydzień między oba miejsca.

Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red. / Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta
Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red. / Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta

Dwa miasta, dwóch head chefów. Ale menu – jedno. Przynajmniej na razie. – Długo pracowaliśmy nad kartą i jesteśmy z niej dumni. Ale, co najważniejsze, bardzo lubią ją nasi goście. Czasem chyba aż za bardzo – żartuje Chrząstowski i wyjaśnia, że nawet, jeśli incydentalnie kusi go, by usunąć lub chociaż zmodyfikować jakieś danie, to na marzeniach może poprzestać. – Goście po prostu by mi na to nie pozwolili. Karta Ed Reda nagle bez policzków wołowych? To by nie przeszło! – dodaje.

Czego prócz steków i policzków można się spodziewać? – Daniem, które darzę szczególnym sentymentem, jest nasza kanapka. To właściwie solidna buła z ziemniaczanego ciasta z cebulką, wypełniona soczystymi kawałkami peklowanej, sezonowanej na sucho wołowiny, którą podajemy z sałatką szwedzką przyrządzaną według autorskiej receptury.

Siekany tatar z polędwicy wołowej w restauracji Ed Red. / Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta Siekany tatar z polędwicy wołowej w restauracji Ed Red. / Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta

W karcie znaleźć można też m.in. comber jagnięcy z ziołowym chrustem, pierś perliczki na potrawce z selera czy wegetariańskiego jagielnika z serami zagrodowymi i grzybami. Coś dla siebie znajdą też amatorzy „piątej ćwiartki”, m.in. podawaną jako przystawkę głowiznę z warchlaka z grzybami serwowaną na sałatce z soczewicy, podroby na pięć sposobów, cynaderki z królika w parzonej pyzie czy pieczone kości szpikowe z sałatką z pietruszki, kaparów i orzechów. A na słodki finał – mus z białej czekolady na śliwkach czy sorbet z rokitnika z imbirowym ptasim mleczkiem.

ED RED WARSZAWA

Hala Mirowska, pl. Mirowski 1

www.edred.pl

otwarte: pt.-sob. godz. 12-24, niedz.-pon. godz. 12-23

Przykładowe ceny:

głowizna z warchlaka – 23 zł

kanapka Eda z sezonowaną wołowiną – 31 zł

comber jagnięcy – 64 zł

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc