Kulinarny rok szkolny. Warsztaty gotowania w Warszawie
Zamiast zeszytów - deski i noże, zamiast mundurków - fartuchy. A w roli nauczycieli utytułowani szefowie kuchni. Sprawdzamy, czego można się nauczyć w warszawskich szkołach gotowania.
TU ZDOBĘDZIESZ KULINARNE PRAWO JAZDY

Działające od półtora roku studio powstało z inicjatywy Grzegorza Łapanowskiego, eksperta kulinarnego, promotora idei slow food i autora książek kucharskich, znanego m.in. z prowadzenia programu „Top Chef”. Zajęcia odbywają się w przestronnym studiu na Mokotowie, a kadrę tworzą szefowie kuchni i osobowości kulinarne, Maia Sobczak, Wit Szychowski czy David Gaboriaud. Sam Łapanowski szczególnie poleca kurs „Kulinarne prawo azdy”. Staraliśmy się zmieścić maksymalnie dużo treści w minimalnej liczbie godzin – mówi Grzegorz Łapanowski, szef Food Lab Studio oraz pomysłodawca kursu. Na pełen cykl składa się pięć czterogodzinnych spotkań. Każde zajęcia poświęcone są określonemu zagadnieniu, np. rybom i owocom morza, kuchni włoskiej, warzywom lub deserom, a prócz teoretycznej wiedzy uczestnicy mają okazję wykonać kilka potraw pod okiem kucharzy specjalizujących się w danym temacie. „Kulinarnym prawem jazdy” interesuje się bardzo zróżnicowane grono publiczności. – Przychodzą osoby, które nigdy nie robiły nic w kuchni, ale też zdarzają się kucharze, którzy chcą ugruntować swoją wiedzę – mówi szef Food Lab Studio. Zajęcia odbywają się w małych grupach. Cena jednego spotkania: 255 zł.
- Więcej: www.foodlabstudio.pl

LEKCJE Á LA CARTE
Studio CookUp ma dwie filie – na Mokotowie oraz Bielanach, a grono prowadzących tworzą szefowie kuchni, cukiernicy, bariści oraz sommelierzy.
W swojej ofercie szkoła ma zajęcia dotyczące kuchni etnicznych, kursy specjalistyczne oraz całe tematyczne cykle. – Niezmiennym hitem są zajęcia z knife skills, czyli doskonalące techniki krojenia, wołowiny, burgerów oraz warsztaty cukiernicze. Dużą popularnością cieszą się warsztaty z cyklu „CookUp na zdrowie”, gdzie pod okiem dietetyka i szefa kuchni uczymy, jak zmieniać nawyki żywieniowe na zdrowsze – mówi Kamila Liszczyna, jedna z założycielek Cook Up Studio.
Z kolei z myślą o tych, którym marzy się kompleksowy kurs, stworzono też program Akademii CookUp. – Pracowaliśmy nad nim dokładnie rok. Konsultowaliśmy go zarówno z naszymi prowadzącymi, jak i zagranicznymi ośrodkami kulinarnymi, bo chcieliśmy mieć pewność, że przygotowaliśmy propozycję na najwyższym światowym poziomie – mówi Liszczyna.
W sumie program obejmuje 100 godzin zajęć. – Wśród absolwentów naszej akademii mamy np. dziewczynę, która założyła modną restaurację, czy właścicielkę pensjonatu na Mazurach, która po kursie zaczęła sama gotować dla swoich gości. Prócz zajęć dla dorosłych CookUp organizuje również warsztaty dla nastolatków (13-17 lat) oraz dla rodziców, którzy chcieliby spędzić czas ze swoimi dziećmi na wspólnym gotowaniu. Ceny zajęć: od ok. 240 do 350 zł, a spotkania kończą się wspólnym posiłkiem.
- Więcej: www.cookup.pl

GOTUJ PO KRÓLEWSKU
Propozycja dla tych, którzy pasjonują się nie tylko kuchnią, ale i. historią. Okazją do zgłębienia obu są warsztaty w Villa Intrata w Wilanowie. Podczas spotkań (otwarte dla publiczności warsztaty odbywają się w weekendy, kilka razy w miesiącu), uczestnicy mają okazję dowiedzieć się czegoś więcej o polskiej kuchni szlacheckiej i królewskiej, i samodzielnie wykonać dania inspirowane recepturami z najstarszych polskich książek kucharskich. Przepisy do współczesnych warunków dostosowuje szef kuchni Villa Intrata, Maciej Nowicki, kucharz z wieloletnim doświadczeniem i znawca staropolskich kulinariów.
- Więcej: Facebook.com/villaintrata
ZRÓB SWÓJ SER I NASTAW NALEWKĘ
Jedno z młodszych, ale już dobrze znanych miejsc, w którym można podszkolić swoje umiejętności kulinarne. – Naszą specjalnością są warsztaty „zrób to sam”, np. poświęcone domowemu serowarstwu, sztuce nastawiania nalewek, albo takie, podczas których można upiec chleb na stuletnim zakwasie – mówi Gieno Mientkiewicz, szef studia kulinarnego Smolna8Food, znawca polskich serów zagrodowych. Jak dodaje, właśnie ten rodzaj warsztatów cieszy się największym zainteresowaniem uczestników i przyciąga kulinarnych amatorów nie tylko z Warszawy. Każde spotkanie kończy wspólny posiłek. Cena zajęć: 270-330 zł.
- Więcej: facebook.com/smolna8food/

AKADEMIA KULINARNA WHIRLPOOL
Założycielami Akademii Kulinarnej Whirlpool są dwaj Włosi, Marco Ghia i Emiliano Castagna, więc nie powinno dziwić, że specjalnością znajdującej się na terenie Soho Factory szkoły jest kuchnia Italii. Jak podkreślają właściciele studia, do gotowania używane są tutaj oryginalne włoskie składniki, np. sery czy specjalne odmiany ryżu. Podczas prowadzonych przez nich zajęć można nauczyć się, jak samodzielnie zrobić makaron czy perfekcyjne risotto, opanować sztukę przyrządzania włoskich deserów. Największą popularnością cieszą się zajęcia poświęcone włoskim klasykom, np. pizzy i domowej paście, ale też owocom morza. Zajęcia odbywają się w weekendy, a cena spotkania, obejmująca zajęcia oraz wspólny posiłek, to 195 zł.
- Więcej: akademiakulinarnawhirlpool.pl

STUDIO KULINARNE MENORA INFOPUNKT
Menora to nie tylko centrum informacyjne muzeum Polin, ale również kameralne studio kulinarne, w którym odbywają się zajęcia poświęcone kuchni żydowskiej w różnych jej odsłonach. Jak dotąd uczestnicy zajęć mieli okazję poznać sekrety smakołyków rodem z nowojorskich żydowskich delikatesów oraz kuchni Żydów zamieszkujących dawniej Lublin, a w najbliższy weekend na warsztat trafią potrawy charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej.
Ważną część programu stanowią warsztaty związane z żydowskimi świętami, np. świętem Purim czy Pesach.
- Więcej: facebook.com/menorapoli
Nigdy nie jest za wcześnie.
By coś smacznego zjeść. I coś smacznego ugotować. Zajęcia dla najmłodszych amatorów gotowania to domena szkoły kulinarnej Little Chef, kierowanej przez Katię Roman Trzaskę. By dzieci mogły wynieść z zajęć jak najwięcej, poszczególne spotkania przeznaczone są dla uczestników w różnych grupach wiekowych: małych kucharzy (4-7 lat), dużych kucharzy (7-10 lat) oraz nastolatków (10-16 lat). Czas trwania zajęć, liczba oraz poziom skomplikowania dań są dopasowane do wieku młodych kucharzy (zajęcia dla młodszych dzieci trwają 90 minut, a dla nastolatków - 2,5 godziny). Jak podkreślają założyciele szkoły, podczas zajęć dzieci nie tylko opanowują kuchenne podstawy, ale także uczą się samodzielności, planowania pracy oraz działania w zespole, a przy okazji otwierają się na nowe składniki i smaki. Poszczególne zajęcia mają charakter tematyczny i są poświecone np. daniom śniadaniowym, jadalnym upominkom bożonarodzeniowym albo składnikom (dynia, jabłka etc.). Koszt uczestnictwa w pojedynczych zajęciach to 75 zł (nastolatki 100 zł), lub niższy w przypadku zakupu karnetu na kilka spotkań.
- Więcej informacji: www.littlechef.pl