Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA

Kulinarny rok szkolny. Warsztaty gotowania w Warszawie

Małgorzata Minta | 23-09-2016

Zamiast zeszytów - deski i noże, zamiast mundurków - fartuchy. A w roli nauczycieli utytułowani szefowie kuchni. Sprawdzamy, czego można się nauczyć w warszawskich szkołach gotowania.

TU ZDOBĘDZIESZ KULINARNE PRAWO JAZDY

Grzegorz Łapanowski / Mat. prasowe Grzegorz Łapanowski / Mat. prasowe

 

Działające od półtora roku studio powstało z inicjatywy Grzegorza Łapanowskiego, eksperta kulinarnego, promotora idei slow food i autora książek kucharskich, znanego m.in. z prowadzenia programu „Top Chef”. Zajęcia odbywają się w przestronnym studiu na Mokotowie, a kadrę tworzą szefowie kuchni i osobowości kulinarne, Maia Sobczak, Wit Szychowski czy David Gaboriaud. Sam Łapanowski szczególnie poleca kurs „Kulinarne prawo azdy”. Staraliśmy się zmieścić maksymalnie dużo treści w minimalnej liczbie godzin – mówi Grzegorz Łapanowski, szef Food Lab Studio oraz pomysłodawca kursu. Na pełen cykl składa się pięć czterogodzinnych spotkań. Każde zajęcia poświęcone są określonemu zagadnieniu, np. rybom i owocom morza, kuchni włoskiej, warzywom lub deserom, a prócz teoretycznej wiedzy uczestnicy mają okazję wykonać kilka potraw pod okiem kucharzy specjalizujących się w danym temacie. „Kulinarnym prawem jazdy” interesuje się bardzo zróżnicowane grono publiczności. – Przychodzą osoby, które nigdy nie robiły nic w kuchni, ale też zdarzają się kucharze, którzy chcą ugruntować swoją wiedzę – mówi szef Food Lab Studio. Zajęcia odbywają się w małych grupach. Cena jednego spotkania: 255 zł.

  • Więcej: www.foodlabstudio.pl

 / /

LEKCJE Á LA CARTE

Studio CookUp ma dwie filie – na Mokotowie oraz Bielanach, a grono prowadzących tworzą szefowie kuchni, cukiernicy, bariści oraz sommelierzy.

W swojej ofercie szkoła ma zajęcia dotyczące kuchni etnicznych, kursy specjalistyczne oraz całe tematyczne cykle. – Niezmiennym hitem są zajęcia z knife skills, czyli doskonalące techniki krojenia, wołowiny, burgerów oraz warsztaty cukiernicze. Dużą popularnością cieszą się warsztaty z cyklu „CookUp na zdrowie”, gdzie pod okiem dietetyka i szefa kuchni uczymy, jak zmieniać nawyki żywieniowe na zdrowsze – mówi Kamila Liszczyna, jedna z założycielek Cook Up Studio.

Z kolei z myślą o tych, którym marzy się kompleksowy kurs, stworzono też program Akademii CookUp. – Pracowaliśmy nad nim dokładnie rok. Konsultowaliśmy go zarówno z naszymi prowadzącymi, jak i zagranicznymi ośrodkami kulinarnymi, bo chcieliśmy mieć pewność, że przygotowaliśmy propozycję na najwyższym światowym poziomie – mówi Liszczyna.

W sumie program obejmuje 100 godzin zajęć. – Wśród absolwentów naszej akademii mamy np. dziewczynę, która założyła modną restaurację, czy właścicielkę pensjonatu na Mazurach, która po kursie zaczęła sama gotować dla swoich gości. Prócz zajęć dla dorosłych CookUp organizuje również warsztaty dla nastolatków (13-17 lat) oraz dla rodziców, którzy chcieliby spędzić czas ze swoimi dziećmi na wspólnym gotowaniu. Ceny zajęć: od ok. 240 do 350 zł, a spotkania kończą się wspólnym posiłkiem.

  • Więcej: www.cookup.pl

 / /

GOTUJ PO KRÓLEWSKU

Propozycja dla tych, którzy pasjonują się nie tylko kuchnią, ale i. historią. Okazją do zgłębienia obu są warsztaty w Villa Intrata w Wilanowie. Podczas spotkań (otwarte dla publiczności warsztaty odbywają się w weekendy, kilka razy w miesiącu), uczestnicy mają okazję dowiedzieć się czegoś więcej o polskiej kuchni szlacheckiej i królewskiej, i samodzielnie wykonać dania inspirowane recepturami z najstarszych polskich książek kucharskich. Przepisy do współczesnych warunków dostosowuje szef kuchni Villa Intrata, Maciej Nowicki, kucharz z wieloletnim doświadczeniem i znawca staropolskich kulinariów.

  • Więcej: Facebook.com/villaintrata

ZRÓB SWÓJ SER I NASTAW NALEWKĘ

Jedno z młodszych, ale już dobrze znanych miejsc, w którym można podszkolić swoje umiejętności kulinarne. – Naszą specjalnością są warsztaty „zrób to sam”, np. poświęcone domowemu serowarstwu, sztuce nastawiania nalewek, albo takie, podczas których można upiec chleb na stuletnim zakwasie – mówi Gieno Mientkiewicz, szef studia kulinarnego Smolna8Food, znawca polskich serów zagrodowych. Jak dodaje, właśnie ten rodzaj warsztatów cieszy się największym zainteresowaniem uczestników i przyciąga kulinarnych amatorów nie tylko z Warszawy. Każde spotkanie kończy wspólny posiłek. Cena zajęć: 270-330 zł.

  • Więcej: facebook.com/smolna8food/

 / /

AKADEMIA KULINARNA WHIRLPOOL

Założycielami Akademii Kulinarnej Whirlpool są dwaj Włosi, Marco Ghia i Emiliano Castagna, więc nie powinno dziwić, że specjalnością znajdującej się na terenie Soho Factory szkoły jest kuchnia Italii. Jak podkreślają właściciele studia, do gotowania używane są tutaj oryginalne włoskie składniki, np. sery czy specjalne odmiany ryżu. Podczas prowadzonych przez nich zajęć można nauczyć się, jak samodzielnie zrobić makaron czy perfekcyjne risotto, opanować sztukę przyrządzania włoskich deserów. Największą popularnością cieszą się zajęcia poświęcone włoskim klasykom, np. pizzy i domowej paście, ale też owocom morza. Zajęcia odbywają się w weekendy, a cena spotkania, obejmująca zajęcia oraz wspólny posiłek, to 195 zł.

  • Więcej: akademiakulinarnawhirlpool.pl

 / /

STUDIO KULINARNE MENORA INFOPUNKT

Menora to nie tylko centrum informacyjne muzeum Polin, ale również kameralne studio kulinarne, w którym odbywają się zajęcia poświęcone kuchni żydowskiej w różnych jej odsłonach. Jak dotąd uczestnicy zajęć mieli okazję poznać sekrety smakołyków rodem z nowojorskich żydowskich delikatesów oraz kuchni Żydów zamieszkujących dawniej Lublin, a w najbliższy weekend na warsztat trafią potrawy charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej.

Ważną część programu stanowią warsztaty związane z żydowskimi świętami, np. świętem Purim czy Pesach.

  • Więcej: facebook.com/menorapoli

Nigdy nie jest za wcześnie.

By coś smacznego zjeść. I coś smacznego ugotować. Zajęcia dla najmłodszych amatorów gotowania to domena szkoły kulinarnej Little Chef, kierowanej przez Katię Roman Trzaskę. By dzieci mogły wynieść z zajęć jak najwięcej, poszczególne spotkania przeznaczone są dla uczestników w różnych grupach wiekowych: małych kucharzy (4-7 lat), dużych kucharzy (7-10 lat) oraz nastolatków (10-16 lat). Czas trwania zajęć, liczba oraz poziom skomplikowania dań są dopasowane do wieku młodych kucharzy (zajęcia dla młodszych dzieci trwają 90 minut, a dla nastolatków - 2,5 godziny). Jak podkreślają założyciele szkoły, podczas zajęć dzieci nie tylko opanowują kuchenne podstawy, ale także uczą się samodzielności, planowania pracy oraz działania w zespole, a przy okazji otwierają się na nowe składniki i smaki. Poszczególne zajęcia mają charakter tematyczny i są poświecone np. daniom śniadaniowym, jadalnym upominkom bożonarodzeniowym albo składnikom (dynia, jabłka etc.). Koszt uczestnictwa w pojedynczych zajęciach to 75 zł (nastolatki 100 zł), lub niższy w przypadku zakupu karnetu na kilka spotkań.

  • Więcej informacji: www.littlechef.pl

czytaj także

  • jedzenie

Zmiana Klimatu. Szef kuchni ma wyraźną słabość do trufli

Przechodziłem w ostatnich miesiącach koło Zmiany Klimatu wielokrotnie i długo nie miałem odwagi wejść. Nieduże wnętrze wypełnia niemal w całości zawieszona pod sufitem naturalnych rozmiarów łódź i nie do końca wiadomo, czy to zakład szkutniczy, czy biuro turystyczne.

  • jedzenie

STIXX Bar & Grill na Woli to lunapark smaków na zawodowym poziomie

Warszawa, niczym panna na wydaniu, przegląda się w oczach Berlina. I coraz częściej wyczytuje w nich zalotne westchnienia: - Ech, mała, jakże my jesteśmy do siebie podobni.

    Bez Tytułu. Restauracja z nazwy skromna, a efekty jej twórców spektakularne

    Jakiś czas temu przekazałem do Biblioteki Narodowej zbiór kilkuset menu, wynoszonych skrupulatnie od dwóch dekad z warszawskich knajp.

    • jedzenie

    Pop Up'owa restauracja Ferment wraca do Rozbrat 20 Bakery and Wine Corner

    Po wakacyjnej przerwie Rozbrat 20 Bakery and Wine znowu zorganizuje pop-up, czyli przez kilka dni proponować klientom specjalne menu przygotowane przez wyjątkowego gościa

    Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
    • jedzenie

    Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

    Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

    Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
    • jedzenie

    Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

    Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

    REKLAMA
    • Wyborcza.pl
    • Wyborcza.biz
    • Wysokie Obcasy
    • CoJestGrane24
    • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
    wydarzenia
    • Muzea, wystawy i wernisaże
    • Co Jest Grane 24
    • Europejskie Targi Muzyczne 2016
    • Co Jest Grane 24 Festival
    • Premiery teatralne
    • Filmy i premiery filmowe
    • Repertuar kin
    • Repertuar teatrów
    • Koncerty
    • Trasy koncertowe
    • Imprezy w Twoim mieście
    • Orange Warsaw Festival 2017
    • Olsztyn Green Festival 2017
    • Szczecin Jazz Festival 2017
    miejsca
    • Mojo Picon
    • Wi-Taj na placu Konstytucji
    • Najlepsze lody w Warszawie
    • Podkowa Wine Depot
    • 12on14 Jazz Club
    • NOSPR
    osoby
    • Maciej Stuhr
    • Jennifer Lawrence
    • Margot Robbie
    • Przemysław Wojcieszek
    • Andrzej Chyra
    • Madonna
    • Hugh Grant
    • Marta Nieradkiewicz
    • Woody Allen
    • Izabela Trojanowska
    • Olivier Heim
    • Diana Krall
    • Artur Rojek
    • Dave Gahan
    • Kasia Smutniak
    • Wynton Marsalis
    • Deborah Brown
    • Michalina Wisłocka
    recenzje filmów
    • Ojcowie i córki
    • Kobiety bez wstydu
    • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
    • Copyright © Agora SA
    • O nas
    • Reklama w Gazecie Wyborczej
    • Prywatność
    • Nasze tematy
    • Licencje/Kontent
    • Kontakt
    • Pomoc