Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 14 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Restauracja Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ

Bez Tytułu. Restauracja z nazwy skromna, a efekty jej twórców spektakularne

Maciej Nowak| 04-09-2016

Jakiś czas temu przekazałem do Biblioteki Narodowej zbiór kilkuset menu, wynoszonych skrupulatnie od dwóch dekad z warszawskich knajp.

Dla późnych wnuków to będzie cenne źródło wiedzy o życiu codziennym naszej epoki, naszych gustach, aspiracjach i zwyczajach. Są tam karty ręcznie kaligrafowane, są złocone, są ceratowe, są foliowane, a także jedna rustykalna, zrobiona z dwóch ciężkich desek z przybitą do nich prawdziwą, masywną podkową. Pośród tego całego bogactwa nie przypominam sobie jednak bardziej urodziwej niż ta, którą podano mi kilka dni temu w restauracji Bez Tytułu. To niemal druk bibliofilski, na wyszukanym papierze, ze świetną typografią, tłoczeniami i wyszukaną kolorystyką. Ale nie ma się co dziwić, bo Bez Tytułu to rodzaj kulinarnego aneksu do dobrze notowanej w branży artystycznej galerii sztuki Kasi Michalskiej. Zazwyczaj kieruję się zasadą ograniczonego zaufania do lokali prowadzonych przez artystów, na Poznańskiej jednak mamy wyjątek odbiegający od reguły. Piękne menu jest zwiastunem równie pięknego jedzenia.

Restauracja Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ Restauracja Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ

Klimat panuje tutaj francuski. Szefem kuchni jest przybysz znad Sekwany Erwan Debono, zaś menedżerem Felix Roqueblave-Fedorowicz, który poprzez skomplikowane powinowactwa należy do familii Gesslerów. Pierwszy przywiózł do Polski umiejętności nowoczesnego francuskiego kuchmistrza, drugi podpowiada, jak spożytkować je na chwałę polskich produktów. Efekty są spektakularne.

Restauracja Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ Restauracja Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ

Weźmy na przykład klasyczny chłodnik z botwinki (20 zł) o jedwabistej konsystencji. Dodatek posiekanych orzechów laskowych wzbogaca tradycyjne tony tej ulubionej nadwiślańskiej zupy, ale już pluskające się w niej jajko parfait winduje ją na poziom paryskiego fine-diningu. Jajko parfait, nie pochet, nie mollet, ale właśnie – parfait, długo gotowane w temperaturze 65 st. C, o intensywnie wybarwionym żółtku i delikatnej strukturze białka to dziś znak najbardziej szykownego gotowania. Ozdobiony nim pospolity chłodnik staje się prawdziwą wedetą. Do tej samej kategorii awansuje też befsztyk tatarski (36 zł), który przez Debono siekany jest na duże kawałki, tak by było dobrze czuć smak wołowiny, i udekorowany ciasteczkiem z chrzanu. Zmierzcie się też z piersią kaczki (54 zł), perfekcyjnie usmażoną na różowo, której towarzyszy klasyczna francuska zapiekanka ziemniaczana. Jej wyjątkowość polega na tym, że pokryta jest cienkim chrustem z oscypka, co rewolucjonizuje mdławy smak gratin dauphinois. Zniewieściały fircyk zamienia się w hardego juhasa.

Danie z restauracji Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ Danie z restauracji Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ

Karta jest zwięzła, ale intensywność dań sprawia, że nie dałem rady przerobić jej w całości. Z tego, co spróbowałem, polecam jeszcze pełnego smaku, soczystego, uwodzącego burgera z siekanej kaczki z plastrami foie gras (35 zł) oraz makrelę na parze, wypełnioną suszonymi pomidorami i oliwkami (57 zł). Olśniewające wrażenie robi też carpaccio z surowej dorady (28 zł), całe w cytrusowo-śmietanowej bryzie, wzmocnione chrupkimi kawałkami jabłka i uspokojone guacamole. Przed głównym uderzeniem warto poskubać smażone w gorącym tłuszczu, panierowane kuleczki wypełnione kiełbasą, ziołowym serkiem, pastą pomidorową lub kaczką z pomarańczą (12 zł za cztery sztuki). Poza tym zamówcie wieprzowe rillettes (12 zł), czyli pastę z szarpanego, duszonego do miękkości mięska, z chrupkimi skwarkami. No i oczywiście nie przegapcie dumy francuskiej kuchni, czyli ślimaków w maśle i dużej ilości siekanej zieleniny (16 zł). A że właściwie wszystkie winniczki konsumowane we Francji pochodzą z Polski, nie ma lepszego symbolu gastronomicznego przymierza między naszymi krajami.

Danie z restauracji Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ Danie z restauracji Bez Tytułu, ul. Poznańska 16 / DAWID ZUCHOWICZ

BEZ TYTUŁU

ul. Poznańska 16

  • czynne: wt.-niedz. od godz. 12
  • tel. 251 52 88
  • www.beztytulu.com

Przykładowe dania

  • wieprzowe rillettes – 12
  • cromesquis – 12 zł
  • chłodnik – 20 zł
  • burger z kaczki – 35 zł
  • carpaccio z dorady – 28 zł
  • pierś kaczki – 54 zł
  • stek wołowy – 65 zł

czytaj także

  • jedzenie

Restauracja Sketch w operze. Dodatki są tutaj w deseczkie

Ulubionym klubem moich rodziców była Stodoła. Ale nie ta dzisiejsza, dogorywająca przy ul. Batorego, ale jej dawne wcielenie na ul. Emilii Plater. To był pełen jazzu i twista wielki barak na ul. Emilii Plater, pochodzący z czasów budowy Pałacu Kultury i Nauki.

  • jedzenie

Co nowego w kulinariach Warszawy, spróbuj ciekawych dań

Włoski tydzień w warszawskich knajpach bez ruszania się z miasta albo wegański ramen w Tusz Tusz.

  • jedzenie

Kulinarny rok szkolny. Warsztaty gotowania w Warszawie

Zamiast zeszytów - deski i noże, zamiast mundurków - fartuchy. A w roli nauczycieli utytułowani szefowie kuchni. Sprawdzamy, czego można się nauczyć w warszawskich szkołach gotowania.

  • w mieście

Lato mija, te miejsca wciąż gorące. Gdzie nadrobić wakacyjne zaległości? [PRZEWODNIK]

Nie zrobiłeś tatuażu na opuszczonych torach kolejowych, nie piłeś kawy w warszawskim Central Perku, nie opalałeś się na polu po uprawie kalafiorów, nie tańczyłeś do Imany na plaży, nie znasz globusów na bulwarach? Nie byłeś latem w Warszawie - dużo cię ominęło. Mamy przewodnik po najgorętszych miejscówkach, które od paru tygodni przyciągają tłumy.

  • w mieście

Śniadanie za złotówkę, kawa za grosze, czyli promocyjne śniadania

Do croissanta kawa i herbata gratis, prosecco w promocyjnej cenie, kanapka z bekonem do kawy za złotówkę, a może darmowa jajecznica dla osoby towarzyszącej? Oto nowa moda kulinarna. Sprawdźcie śniadaniowe promocje, które oferują warszawskie restauracje, kawiarnie i śniadaniownie

  • jedzenie

Bohemia. To raj dla miłośników chmielowego kompotu

Jeżeli swoje wyobrażenia o czeskiej kuchni czerpiecie z powieści ?Jak obsługiwałem angielskiego króla?, to jesteście w głębokim błędzie.

  • jedzenie

Pop Up'owa restauracja Ferment wraca do Rozbrat 20 Bakery and Wine Corner

Po wakacyjnej przerwie Rozbrat 20 Bakery and Wine znowu zorganizuje pop-up, czyli przez kilka dni proponować klientom specjalne menu przygotowane przez wyjątkowego gościa

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc