Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Gołdap Festival
  • Olsztyn Green Festival 2019
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Kacper Salzman / mat. prasowe

Grill Bastards rzucają mięsem... na ruszt

MAŁGORZATA MINTA| 20-08-2016

Szykuje się gratka dla miłośników krwistych steków, kruchego pastrami i karkówki wędzonej w aromatycznym dymie. Naprzeciwko ambasady USA swoją działalność rozpoczęły Grill Bastards (ang. Bękarty Grilla), których specjalnością mają być wysokiej jakości mięsa oraz niebanalne dodatki.

Szefem kuchni Grill Bastards jest Kacper Salzman, w przeszłości człowiek korporacji, dzisiaj kucharz i grill master, przez lata zajmujący się prowadzeniem pokazów oraz kursów grillowania (na swoim koncie ma m.in. pokazy na torze wyścigowym, polu golfowym, a także w ściśle strzeżonej siedzibie GROM-u, gdzie miał okazję serwować dania prezydentom Polski). Teraz mięs przyrządzanych według jego receptur będą mogli posmakować goście nowo otwartego lokalu w Alejach Ujazdowskich, tuż obok dawnej restauracji Ujazdowskiej.

Na ruszt bastardzi wrzucają sezonowaną wołowinę od polskich hodowców oraz, jak zauważa Salzman, polski skarb kulinarny – wysokiej jakości wieprzowinę z dawnych polskich ras mięsnych. Jak wyjaśnia szef kuchni, całe mięso jest na miejscu peklowane (czasem nawet przez wiele dni), potem wędzone lub grillowane. W premierowym menu znaleźć można m.in. steki, wędzoną karkówkę, glazurowane w coli żeberka oraz kanapki np. z rwaną (i wcześniej długo duszoną) wieprzowiną lub policzkami, do których podawane są dodatki: pieczywo (m.in. pieczona na grillu focaccia), pomidorowo-śliwkowy sos BBQ z dodatkiem czekolady czy jabłkowa „musztarda” dosmaczana wędzonymi śliwkami i koprem.

Na tych, którzy akurat nie mają ochoty na mięso, czeka np. curry z warzyw, również zrobione w grillowym woku. Niebawem będzie tu można spróbować wędzonych ryb, a także kiełbas i wędlin. Na razie lokal ma charakter streetfoodowy, a na gości czekają proste stoliki i ława. Jak twierdzą Grill Bastards to jednak nie jest ich ostatnie słowo i już zapowiadają rychłe otwarcie większej restauracji.

Grill Bastards

Aleje Ujazdowskie 6a

  • czynne do 31 sierpnia: pon.-sob. 12-22

czytaj także

    Argentyński grill w Podkowa Wine Depot w Żółwinie to poker królewski i mała śmierć

    Jedna z moich najwcześniejszych dziecinnych atrakcji to dzwonek kolejki przejeżdżającej ulicą Szczęśliwicką, nieomal przed oknami dziadków Kowalskich. Wukadka, czyli Warszawska Kolejka Dojazdowa jeździła Szczęśliwicką do roku 1975.

    Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
    • jedzenie

    Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

    Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

    Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
    • jedzenie

    Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

    Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

    Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
    • jedzenie

    Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

    W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

    Niezbędnik kuchni azjatyckich
    • jedzenie

    ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

    Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

    Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
    • jedzenie

    Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

     "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

    REKLAMA
    • Wyborcza.pl
    • Wyborcza.biz
    • Wysokie Obcasy
    • CoJestGrane24
    • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
    wydarzenia
    • Muzea, wystawy i wernisaże
    • Co Jest Grane 24
    • Europejskie Targi Muzyczne 2016
    • Co Jest Grane 24 Festival
    • Premiery teatralne
    • Filmy i premiery filmowe
    • Repertuar kin
    • Repertuar teatrów
    • Koncerty
    • Trasy koncertowe
    • Imprezy w Twoim mieście
    • Orange Warsaw Festival 2017
    • Olsztyn Green Festival 2017
    • Szczecin Jazz Festival 2017
    miejsca
    • Mojo Picon
    • Wi-Taj na placu Konstytucji
    • Najlepsze lody w Warszawie
    • Podkowa Wine Depot
    • 12on14 Jazz Club
    • NOSPR
    osoby
    • Maciej Stuhr
    • Jennifer Lawrence
    • Margot Robbie
    • Przemysław Wojcieszek
    • Andrzej Chyra
    • Madonna
    • Hugh Grant
    • Marta Nieradkiewicz
    • Woody Allen
    • Izabela Trojanowska
    • Olivier Heim
    • Diana Krall
    • Artur Rojek
    • Dave Gahan
    • Kasia Smutniak
    • Wynton Marsalis
    • Deborah Brown
    • Michalina Wisłocka
    recenzje filmów
    • Ojcowie i córki
    • Kobiety bez wstydu
    • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
    • Copyright © Agora SA
    • O nas
    • Reklama w Gazecie Wyborczej
    • Prywatność
    • Nasze tematy
    • Licencje/Kontent
    • Kontakt
    • Pomoc