Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Podkowa Wine Depot. Argentyński grill / KRZYSZTOF MILLER

Argentyński grill w Podkowa Wine Depot w Żółwinie to poker królewski i mała śmierć

Poleca Maciej Nowak| 20-08-2016

Jedna z moich najwcześniejszych dziecinnych atrakcji to dzwonek kolejki przejeżdżającej ulicą Szczęśliwicką, nieomal przed oknami dziadków Kowalskich. Wukadka, czyli Warszawska Kolejka Dojazdowa jeździła Szczęśliwicką do roku 1975.

Przeniesiono ją wtedy do wykopu trasy średnicowej, co pewnie podwyższyło parametry transportowe (choć do końca nie wiem, co to może znaczyć), natomiast z mego punktu widzenia odebrało całą atrakcyjność. Kolejka ciągnęła przyciężkie wagoniki, przypominające duże tramwaje, do Podkowy Leśnej, dokąd dziadek Staszek zabrał mnie kiedyś na spacer. Jadąc podmiejskimi polami, a za Pruszkowem przechodzącymi w prawdziwy las, miałem poczucie wielkiej przygody. Literackie skojarzenia z Iwaszkiewiczami, Lilpopami i Stawiskiem jeszcze mnie wtedy nie dotyczyły. Dzwoniąca wukadka do Podkowy Leśnej dla kilkuletniego tłustawego chłopczyka to było szczęście w stanie czystym.

Podkowa Wine Depot. Argentyński grill / KRZYSZTOF MILLER Podkowa Wine Depot. Argentyński grill / KRZYSZTOF MILLER

Po ponad czterdziestu latach Podkowa Leśna jest nadal arkadią. Pośród wysokich, ponadstuletnich dębów, sosen, świerków, modrzewi, pod sklepieniem ułożonym z zielonych liści czuć przyjemną dekadencję. Bujny park miejski szczęśliwie nie został poddany żadnej rewitalizacji, a część pięknych starych domów nadszarpnęła swym spróchniałym zębem ta urocza bestia – czas. Ludzie nie chełpią się tu wypasionymi furami, na podjazdach stoją samochody w typie toyoty, zaś po uliczkach na rowerach pedałują godne starsze panie w typie Elżbiety II podczas wakacji na wsi. Z tego zaczarowanego miejsca nie chce się wychodzić, ale gdy przespacerujecie się kilkaset metrów do Żółwina, czeka na was kolejna atrakcja! W hangarze mieszczącym hurtownię win w piątki, soboty i niedziele działa argentyński grill Podkowa Wine Depot.

Pod tym niepozornym szyldem kryje się restauracja pełną gębą, tłumna, gwarna i, podobnie jak cała Podkowa Leśna, niedbająca o drugorzędne błyskotki. Wino i dobre żarcie. I już. Wystrój nieważny – biesiadujemy po prostu między regałami pełnymi butelek z całego świata.

 / KRZYSZTOF MILLER / KRZYSZTOF MILLER

W tym lokalu rozpoczęła się polska kariera Martina Gimeneza Castro, argentyńskiego szefa kuchni, późniejszego zwycięzcy pierwszej edycji programu Top Chef w telewizji Polsat. Dzisiaj Martin żegluje po innych gastronomicznych wodach, ale w Podkowie nadal jest świetnie. Oczywiście można bawić się w domorosłego znawcę i kręcić nosem, że Nowak jak zwykle przesadza. Ośmiornica z warzywnymi musami (65 zł), serwowana na łupkowym półmisku, jest doskonała, ale przecież podobnych finediningowych dań w Warszawie nie brakuje. Mulami a la mariniére (45 zł) w śmietanowym sosie też mało komu da się zaimponować, choć ich tutejsza jakość przerasta konkurencję. Wyjątkowe są empanadas (21 zł), pieczone argentyńskie pierożki, przy czym ciekawsze wydają się te z serem niż z mięsem. Lombardzki ser provolone (30 zł), zapieczony z oliwą i ziołami, też nie należy do dań specjalnie wyszukanych, choć wywołuje erupcję ślinianek. Antrykot z argentyńskiej wołowiny (98 zł) jest taki, jakiego można oczekiwać w podobnym miejscu: potężny, pociągająco poprzerastany łojem i idealnie skarmelizowany na powierzchni i krwisty, ale nie zimny, we wnętrzu.

Podkowa Wine Depot. Argentyński grill / KRZYSZTOF MILLER Podkowa Wine Depot. Argentyński grill / KRZYSZTOF MILLER

I po tym wszystkim na stół wjeżdża mały piecyk z rozgrzanymi węglami, na którym skwierczy udziec wołowy (150 zł – na 2-3 osoby). I tutaj nie ma już miejsca na kapryszenie i udawanie mądrali. To jest sztos! Poker królewski! Szach mat! Mała śmierć! Bycze udo rozłożono na mięśnie, w związku z czym każdy kawałek smakuje inaczej, każdy ma trochę inną konsystencję. Gdy odkrawasz kęs na rozgrzaną płytę wypływają soki, które spiekają się w cudowną masę z klarowanym masłem i aromatami duszących się w tym samym miejscu warzyw. Chwilo, trwaj! Neoliberalna demokracja przeżarta zachłannością i konsumpcjonizmem w takich momentach zaczyna mieć sens. A kilka kropel (a może nawet więcej) nowozelandzkiego Bishop's Leap (75 zł) ten sens umacnia.

 / KRZYSZTOF MILLER / KRZYSZTOF MILLER

PODKOWA WINE DEPOT. ARGENTYŃSKI GRILL

Żółwin, ul. Nadarzyńska 4, tel. 758 95 59, www.podkowawinedepot.pl

czynne:

  • pt. 16-22
  • sob. 12-22
  • niedz. 12-20
  • można płacić kartą
  • brak toalety dla niepełnosprawnych
  • dojazd WKD do stacji Podkowa Leśna Zachodnia

PRZYKŁADOWE CENY:

  • ośmiornica z warzywnymi musami – 65 zł
  • mule a la mariniére – 45 zł
  • empanadas – 21 zł
  • udziec wołowy – 150 zł (na 2-3 osoby)

Podkowa Wine Depot. Argentyński grill / KRZYSZTOF MILLER Podkowa Wine Depot. Argentyński grill / KRZYSZTOF MILLER

czytaj także

  • jedzenie

Grill Bastards rzucają mięsem... na ruszt

Szykuje się gratka dla miłośników krwistych steków, kruchego pastrami i karkówki wędzonej w aromatycznym dymie. Naprzeciwko ambasady USA swoją działalność rozpoczęły Grill Bastards (ang. Bękarty Grilla), których specjalnością mają być wysokiej jakości mięsa oraz niebanalne dodatki.

  • jedzenie

Zmiana Klimatu. Szef kuchni ma wyraźną słabość do trufli

Przechodziłem w ostatnich miesiącach koło Zmiany Klimatu wielokrotnie i długo nie miałem odwagi wejść. Nieduże wnętrze wypełnia niemal w całości zawieszona pod sufitem naturalnych rozmiarów łódź i nie do końca wiadomo, czy to zakład szkutniczy, czy biuro turystyczne.

  • w mieście

Pierwsze urodziny programu Adopciaki.pl i Wielki Urodzinowy Spacer Adopciaków

3 września o godzinie 12.00 na Polu Mokotowskim odbędą się ?Adopcinki? czyli pierwsze urodziny programu Adopciaki.pl organizowanego przez Fundację Viva! Akcja dla Zwierząt. Będzie Wielki Urodzinowy Spacer Adopciaków, wegański tort, prezenty dla psów i kotów oraz konkursy i atrakcje dla całej rodziny. Ambasadorzy programu, znani dziennikarze, opowiedzą historie swoich zwierzaków.

  • jedzenie

Pop Up'owa restauracja Ferment wraca do Rozbrat 20 Bakery and Wine Corner

Po wakacyjnej przerwie Rozbrat 20 Bakery and Wine znowu zorganizuje pop-up, czyli przez kilka dni proponować klientom specjalne menu przygotowane przez wyjątkowego gościa

  • jedzenie

Targ śniadaniowy: pierwszy weekend października to (prawie) ostatni raz pod chmurką

To ostatnia niedziela? Tak miało być zgodnie z pierwotnym harmonogramem Targu Śniadaniowego na ten rok, który zwykle, wraz z końcem września przenosi się z lokalizacji w warszawskich parkach pod bezpieczny dach.

  • jedzenie

Bohemia. To raj dla miłośników chmielowego kompotu

Jeżeli swoje wyobrażenia o czeskiej kuchni czerpiecie z powieści ?Jak obsługiwałem angielskiego króla?, to jesteście w głębokim błędzie.

    Akompaniator Meryl Steep w "Boskiej Florence". Simon Helberg - zabawny mózgowiec przy klawiszach

    Gdy Stephen Frears usłyszał od kompozytora Alexandre'a Desplata, że do roli Cosmé McMoona nie może zaangażować kogoś, kto nie potrafi grać na fortepianie, reżyser obsady "Boskiej Florence" miał dla niego tylko jedną propozycję: Simon Helberg.

    • muzyka

    Cieszanów Rock Festival. Kazik w muzycznym triathlonie. Zastrzyk pasji w trudnych czasach

    Dla Kazika Staszewskiego tegoroczny Cieszanów Rock Festival będzie prawdziwym triathlonem z niespodzianką w bonusie. Artysta wystąpi z Kultem, kwartetem ProForma, KNŻ-etem oraz gościnnie z El Dupą.

    • jedzenie

    Na Bielskiej. Tu obowiązuje menu z domowym charakterem np. ziemniaki z oldskulowym zsiadłym mlekiem

    W południowej części Szczęśliwic, za parkiem, za ulicą Włodarzewską, w jednej z dużych willi od kilku tygodni działa restauracja Na Bielskiej

    REKLAMA
    • Wyborcza.pl
    • Wyborcza.biz
    • Wysokie Obcasy
    • CoJestGrane24
    • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
    wydarzenia
    • Muzea, wystawy i wernisaże
    • Co Jest Grane 24
    • Europejskie Targi Muzyczne 2016
    • Co Jest Grane 24 Festival
    • Premiery teatralne
    • Filmy i premiery filmowe
    • Repertuar kin
    • Repertuar teatrów
    • Koncerty
    • Trasy koncertowe
    • Imprezy w Twoim mieście
    • Orange Warsaw Festival 2017
    • Olsztyn Green Festival 2017
    • Szczecin Jazz Festival 2017
    miejsca
    • Mojo Picon
    • Wi-Taj na placu Konstytucji
    • Najlepsze lody w Warszawie
    • Podkowa Wine Depot
    • 12on14 Jazz Club
    • NOSPR
    osoby
    • Maciej Stuhr
    • Jennifer Lawrence
    • Margot Robbie
    • Przemysław Wojcieszek
    • Andrzej Chyra
    • Madonna
    • Hugh Grant
    • Marta Nieradkiewicz
    • Woody Allen
    • Izabela Trojanowska
    • Olivier Heim
    • Diana Krall
    • Artur Rojek
    • Dave Gahan
    • Kasia Smutniak
    • Wynton Marsalis
    • Deborah Brown
    • Michalina Wisłocka
    recenzje filmów
    • Ojcowie i córki
    • Kobiety bez wstydu
    • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
    • Copyright © Agora SA
    • O nas
    • Reklama w Gazecie Wyborczej
    • Prywatność
    • Nasze tematy
    • Licencje/Kontent
    • Kontakt
    • Pomoc