Trzy niebanalne śniadania według BaruStudio. Sprawdź przepisy!
Znudziły ci się kanapki? Masz dość jajecznicy? Oto trzy przepisy na alternatywne, zdrowe, kolorowe i smaczne śniadania od ekipy BaruStudio, która w każdą niedzielę przygotowuje miejskie śniadanie na tarasie na Placu Defilad. Płacisz 25 zł i jesz, ile chcesz.
SUPERBOWL
Składniki:
1 mrożony banan
1 garść mrożonych owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody)
1/2 szklanki mleka kokosowego
1,5 łyżeczki syropu klonowego
1,5 łyżki prażonych płatków kokosowych
1/2 szklanki mieszanki nasion konopi z nasionami chia (proporcje wedle uznania)
dodatkowo: świeże owoce
Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy owoce, mleko, syrop, nasiona, miksujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy owoce i płatki kokosowe i już!

JAJKA W KOSZULKACH NA BOROWIKACH
Składniki:
1 duży borowik
3 patisony
2 jajka z wolnego wybiegu
1 średnia czerwona cebula
ser kozi - wedle uznania
5 gałązek tymianku
1 ząbek czosnku
1 zielona papryczka
3 garście szpinaku baby
3 różnokolorowe pomidory (np: śliwkowy, kumato, malinowy)
5 łyżek słodkiej śmietanki 36%
2 łyżeczki musztardy francuskiej
5 gałązek szczypioru
przyprawy: pieprz, sól, chilli
masło
olej
biały ocet winny
Przygotowanie:
Pomidora, cebulę, patisona kroimy na ćwiartki. Wyczyszczonego borowika i czosnek kroimy w podłużne plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby i smażymy na maśle na złoty kolor z obydwu stron. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, smażymy, aż się delikatnie zezłoci i ściągamy z patelni. Na patelnię dodajemy trochę oleju i wrzucamy patisona, przesmażamy go ze wszystkich stron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ściągamy z patelni. Na tę samą patelnię wrzucamy pomidora z tymiankiem i chilli, dusimy ok. 3 minuty. W międzyczasie wstawiamy wodę na jajka, dodajemy 1,5 łyżki octu winnego i czekamy, aż się zagotuje.
Na patelnię wrzucamy 0,5 łyżeczki masła, śmietanę, 2 garście szpinaku, musztardę i dusimy wszystko przez chwilę.
Jak woda się zagotuje, zmniejszamy ogień, mieszamy łyżką tak, żeby powstał wir, delikatnie wrzucamy jajko w sam środek i gotujemy 2-3 min, aż się zetnie. Podgrzewamy warzywa i grzyby, dodajemy sos, wrzucamy jaja, oprószamy szczypiorem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Gotowe!

DONUTSY (ok. 12 sztuk)
Składniki:
500 g mąki
50 g cukru pudru
2 jaja
szczypta soli
50 g masła
225 ml mleka
7 gr drożdży instant
polewa:
1 tabliczka białej czekolady
1 opakowanie mascarpone 250g
ulubione owoce
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i drożdże. W miseczce roztrzepujemy 2 jaja. W rondelku zagrzewamy mleko, dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy z ognia na 10 minut, aż temperatura mleka z masłem odrobinę spadnie. Mieszając dolewamy jaja. Robimy w mące zagłębienie, powoli wlewamy mleko z jajkami, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Jak tylko temperatura na to pozwoli zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie i ugniatamy je przez 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinę, żeby urosło. Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto, żeby pozbyć się bąbli. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinamy kółka, a za pomocą szklanki o małej, np: kieliszek do wódki, wycinamy dziurki. Gotowe pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów, odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach, ok 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę: roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy.
Upieczone, ostygnięte pączki oblewamy polewą i obsypujemy owocami.
Pączki możemy też usmażyć. Rozgrzewamy w garnku olej (kokosowy lub rzepakowy) do 160 stopni, wkładamy maksymalnie 2 pączki na raz i smażymy w głębokim tłuszczu przez ok 8 minut.

Smacznego!
Śniadania na tarasie odbywają się w każdą niedzielę o godz. 10.30. Plac Defilad przy Barze Studio. Płacisz 25 zł i jesz, ile chcesz!
